Hirdetés

A tárcavezető az ENSZ ghánai békefenntartási konferenciáján mindenekelőtt kiemelte, hogy a globális biztonság ma van a legrosszabb formájában a hidegháború vége óta, ugyanis több mint harminc súlyos fegyveres konfliktus zajlik a világban, miközben a terrorfenyegetettség is minden korábbinál erősebb.

Felszólalásában rámutatott, hogy ez alól Európa sem kivétel, mert noha korábban elképzelhetetlennek tartották ezt a 21. században, háború dúl a kontinensen, valamint annak közvetlen szomszédságában, a Közel-Keleten is.

Illetve figyelmeztetett a Száhel-övezet destabilizációjának veszélyére is, különös tekintettel arra, hogy ennek nyomán újabb tömeges migrációs hullámok indulhatnak Európa felé, ami szavai szerint szintén komoly biztonsági kockázatot jelent.

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

„Magyarország, Európa, és azt hiszem, az egész nemzetközi közösség központi biztonsági érdeke, hogy a lehető legtöbb fegyveres konfliktusnak sikerüljön véget vetni” – szögezte le.

Majd közölte, hogy hazánk minden konfliktus esetében a fegyverszünetet és a közvetlen tárgyalásokat támogatná a szemben álló felek között, hogy biztonságos körülményeket lehessen teremteni a szóban forgó régió lakossága számára.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek nagyobb szerepet kellene vállalnia a béketeremtésben és a békefenntartásban.

Korábban írtuk

Továbbá emlékeztetett rá, hogy a világszervezetet nem a hasonlóan gondolkozó államok csoportjaként hozták létre, hanem leginkább azért, hogy platformként szolgálhasson a párbeszédre akár az egymással ellenséges viszonyban álló felek számára is.

„Mi, magyarok támogatjuk, hogy az ENSZ a szervezet eredeti célját teljesítse be” – fogalmazott.

Aláhúzta, hogy az ENSZ békefenntartói képességének megerősítése nélkül számos fegyveres konfliktus kicsúszhat az ellenőrzés alól, és minél több helyen történik ez meg a világban, annál nagyobb a veszélye a harmadik világháború kirobbanásának.

A miniszter ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy négy ENSZ-békefenntartó misszióban is részt vesznek magyar katonák és rendőrök, és a kormány kész hozzájárulni a világszervezet ezen tevékenységének a kiterjesztéséhez.

Kifejtette: hazánk 110 ezer dollárral támogatja a békefenntartói műveletek által használt technológiák fejlesztését, nehéz légiszállítási kapacitásaival készen áll segíteni a missziók mobilitását, illetve katonai kiképzési programokat hirdet a kéksisakosok számára.

„Magyarország békeszerető ország, a magyar békeszerető nép, így készek vagyunk mindent megtenni az ENSZ békefenntartási kapacitásának erősítése érdekében” – összegzett.