Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hirdetés

Hozzátette, jelenleg az Európai Bizottság innovációs indexe alapján a tagországok között Magyarország a 23. helyen szerepel, ezzel a mérsékelt innovátor országok közé tartozik.

A konferencia megnyitóján elhangzott beszédében Gulyás Tibor rámutatott arra, a fejlődéshez növelni kell az állami hozzájárulást a kutatás-fejlesztés-innováció területén, és elmondta, hogy jövőre a költségvetési forrás 25 százalékkal, 32 milliárd forinttal lesz több az ideinél.

A kormány célja, hogy 2020-ig a kutatás-fejlesztési és innovációs források érjék el a GDP 1,8 százalékát, most ez a mutató 1,5 százalékot tesz ki – tette hozzá.

Gulyás Tibor ismertette, hogy a kormány átalakítja a kutatás-fejlesztési-innovációs rendszert. Az átalakítási folyamat a kutatás-fejlesztési-innovációs törvény elfogadásával zárulhat az év végén.

Jövő év januárban megkezdi munkáját a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, amelynek első napirendjei között szerepel a készülő új kutatás-fejlesztési-innovációs stratégia megvitatása – mondta a helyettes államtitkár.

Szólt arról, az innovációs területet erősíti, hogy a szaktárcához került a felsőoktatás, és kiépül az egyetemi innovációs ökoszisztéma. Ezt segíti az kompetencia központoknak szóló kutatási infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázati támogatás, és a tudományos innovációs parkok kiépítése. Az ipar 4.0 pályázaton több mint 2 milliárd forint forrás szerepel, amely az innovatív újraiparosítást, elsősorban az innovációs tevékenységet, és azok eredményeinek ipari alkalmazását segíti – mondta a helyettes államtitkár.