Bóka János magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, a magyar kormány tájékoztatást kapott arról, hogy Hollandia kormánya bejelentette: kérni fogják, hogy Hollandia mentességet kaphasson az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól.

Hirdetés

A magyar kormány is úgy látja, hogy az illegális migráció megfékezése érdekében drasztikus lépésekre van szükség, ezért a magyar kormány hasonló kezdeményezést kíván tenni – közölte a tárcavezető, majd bejelentette: Magyarország is mentességet kér az európai uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, amennyiben azt az uniós alapszerződés módosítása lehetővé teszi.

„Az ehhez szükséges jogi és adminisztratív lépéseket megtesszük. Magyarország természetesen elkötelezett tagja a schengeni térségnek, és a jövőben is az marad”

– tette hozzá nyilatkozatában Bóka János.

A holland kormány szerdán nyújtott be hivatalos kérelmet az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

Korábban írtuk

Marjolein Faber holland migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter, a brüsszeli végrehajtó testületnek címzett levelében azt írta, hogy az új holland kormány „drasztikusan” csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt, „hogy továbbra is teljesíteni tudja alkotmányos kötelezettségeit: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását”.