CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL.

Fotó: ShutterStock.com, szerk.


Fotó: ShutterStock.com, szerk.

2018. április 9.
 

16:21 Az EBESZ túllépte hatáskörét

A Fidesz frakcióvezetője szerint túllépte hatáskörét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi magyarországi parlamenti választásról kiadott jelentésének egyes megállapításaival.

Gulyás Gergely hétfőn az MTI-nek azt nyilatkozta: az EBESZ-nek nem feladata a magyar választási kampányról politikai véleményt mondani, különösen nem szükséges a bevándorlással szembenálló kormánypártokkal vitába bonyolódni, és a kormányzati kampányt minősíteni. (MTI)
 

16:04 Az EBESZ elégedetlen

A magyar parlamenti választási folyamatot az állam és a kormánypártok erőforrásainak mindenre kiterjedő átfedése jellemezte, ezzel aláásva a versenytársak esélyét arra, hogy azonos feltételek között mérjék össze az erejüket – jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatalának (ODIHR) vezetője hétfői budapesti sajtóértekezletén. A választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai vitát – tette hozzá Douglas Wake az EBESZ-nek a választásokról alkotott első megállapításai és következtetései között. (MTI)
 

15:42 Eggyel több országos listás mandátumot nyert a Fidesz

A levélben leadott szavazatok összeszámolása során szerzett szavazatokkal eggyel bővült, 134-re nőtt a Fidesz-KDNP által elnyert mandátumok száma, a Jobbiké eggyel csökkent – derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfő délután frissített adataiból, amely 98,96 százalékos feldolgozottságot mutat.

A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz-KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal a Jobbik elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 25 mandátuma van.

A Fidesz-KDNP listájáról Csizi Péter kaphat mandátumot, a Jobbiktól Stummer János csúszott le a bejutó helyről.

Az NVI folyamatosan ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait és számlálja össze az érvényes nyilatkozatokhoz tartozó szavazatokat, így az országos listás mandátumok megoszlása az egyes pártlisták között még változhat.

A 2018. április 8-i parlamenti választás a Fidesz-KDNP ismételt kétharmados győzelmét hozta.

(MTI)
 

15:00 A levélben leadott listás szavazatok összesítése 98,96 százalékos feldolgozottságnál.
A levélben szavazók névjegyzékében szereplő választópolgárok száma: 378 449
Érvényes szavazási iratok száma: 103 065
Érvényes szavazólapok száma: 96 751
Érvénytelen szavazólapok száma: 285

A pártlistákra leadott szavazatok száma és aránya a következő:
1. FIDESZ-KDNP (95,31 százalék, 91 660 szavazat)
2. JOBBIK (1,16 százalék, 1113 szavazat)
3. LMP (1,14 százalék, 1099 szavazat)
4. MSZP-PÁRBESZÉD (0,71 százalék, 686 szavazat)
5. MOMENTUM (0,51 százalék, 492 szavazat)
6. DK (0,38 százalék, 368 szavazat)
7. MKKP (0,36 százalék, 351 szavazat)
8. EGYÜTT (0,17 százalék, 160 szavazat)
9. CSP (0,06 százalék, 57 szavazat)
10. SEM (0,05 százalék, 45 szavazat)
11. MIÉP (0,04 százalék, 42 szavazat)
12. MUNKÁSPÁRT (0,03 százalék, 27 szavazat)
13. SZEM PÁRT (0,01 százalék, 12 szavazat)
MCP (0,01 százalék, 12 szavazat)
15. REND PÁRT (0,01 százalék, 10 szavazat)
16. MEDETE PÁRT (0,01 százalék, 7 szavazat)
KÖSSZ (0,01 százalék, 7 szavazat)
18. NP (0,01 százalék, 6 szavazat)
19. KÖZÖS NEVEZŐ (0,00 százalék, 4 szavazat)
20. EU.ROM (0,00 százalék, 3 szavazat)
21. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,00 százalék, 2 szavazat)
ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,00 százalék, 2 szavazat)
23. IRÁNYTŰ (0,00 százalék, 1 szavazat)

Az országos pártlistákra levélben leadott összes érvényes szavazat: 96 166 (MTI)

11:30 Sorra érkeznek a gratulációk Orbán Viktor győzelméhez

Sorra érkeznek a gratulációk Orbán Viktor választási győzelméhez: mások mellett Lengyelországból, Csehországból és Németországból. (MTI)
 

10:20 Így fest a parlamenti patkó

02:44 – Külföldi sajtó a magyarországi választásról

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Számos jelentős külföldi napilap számolt be hétfőre virradóra az Orbán Viktor vezette Fidesz nagyarányú választási győzelméről. 

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci napilap egyebek között rámutatott, hogy bár minden ellenzéki erő Orbán megdöntését tűzte ki célul, a baloldal és a jobboldali szélsőséges Jobbik párt közötti együttműködés csődöt mondott. A lakosság jelentékeny részének kormánnyal szembeni elégedetlensége – ahogy azt a közvélemény-kutatók utóbb újra és újra megállapították – rekord magas választási részvételben nyilvánult meg. A svájci lap kitért arra, hogy a választás olyan kampányt zárt le, amely a politikai kultúra mélypontjának tekinthető Magyarországon a rendszerváltás óta. A Fidesznek sikerült a választási kampányát szinte kizárólagosan a migráció témája köré fonni, eközben Orbán a keresztény Magyarország megmentőjeként tüntette föl magát, aki győzelmével szétzúzza az ellenzéket – olvasható a lapban. 

A kormányellenes erőket Orbán a Soros György által irányított külföldi összeesküvőkként kezelte, s ezzel az érveléssel megtagadta, hogy akár csak egyetlen vitát is folytasson ellenfeleivel, miközben pártja nem terjesztett elő választási programot.

Független szakértők úgy vélik – írta a konzervatív NZZ -, hogy a magyarországi választás szabad, de nem tisztességes volt. „Az EBESZ megfigyelői már négy évvel ezelőtt is erre a megállapításra jutottak, de az utolsó törvényhozási ciklusban a helyzet csak tovább éleződött. Túl azon, hogy a választási törvény döntően a Fidesznek kedvez, a tömegtájékoztatási eszközök kevés kivétellel Orbán bizalmasainak a kezében vannak” – olvasható a svájci lapban.

A Politico brüsszeli hírportál megállapította, hogy Orbán eleve erős helyzetből indult neki a választásoknak, a mostani földcsuszamlásszerű diadal mégis meglepetésként érte az ellenzéket. A „korrupciós botrányok” sorozata, magas rangú kormányzati tisztségviselők állítólagos bűnei felvetették a kérdést, hogy a konzervatív szavazók és a bizonytalan magyarok az ellenzék felé fordulnak-e. Történelmi méreteket ért el a részvétel, s ez az elején táplálta az ellenzék reményeit. 

A Corriere della Sera olasz napilap internetes oldalán ugyancsak emlékeztet arra, hogy a rendkívül nagyarányú részvétel az urnáknál bizonytalanná tette a szavazás kimenetelét. A lap utal arra, hogy a kampányban elkeseredett küzdelem folyt, melynek során Orbán a nemzet védelmezőjeként, illetve a keresztény és nyugati kultúra bajnokaként lépett fel, aki szembeszáll az afrikai és a közel-keleti iszlám invázióval. Erre tette fel a tétet, s ez bejött neki – írja tudósításában az újság. 

Az ugyancsak olasz La Repubblica úgy fogalmaz: „Orbánnak tehát még egyszer sikerült”, egymás utáni harmadik mandátumot is nyert, így folytathatja kemény politikáját, amely elutasítja a bevándorlást, akárcsak az Európai Unió „állítólagos diktátumait”, noha Budapest is jelentős segítséget kap az EU-tól a kohéziós alapokon keresztül. A magyar vezető sikere fontos a szuverenisták számára mindenütt az EU-ban – fűzi hozzá a lap. 

Úgy tűnik, meggyőzőnek bizonyult Orbán kampánya, amely a migránsok elutasításán alapult, akárcsak azon, hogy minden ellenzékit Soros ügynökének bélyegzett. „Orbán alatt Magyarország az EU-n belül a legerőteljesebb gazdasági növekedésen ment és megy keresztül, bőséges magas technológiájú ipari beruházásokat könyvelhet el magának, alacsony a munkanélküliség” – olvasható a La Repubblica tudósításában. 

Az El País című spanyol napilap arról ír, hogy Orbán Viktor, az egykori diákvezér, aki a magyar kommunista diktatúra ellen harcolt, az a politikus, aki egy időben a kelet-európai újdonsült demokráciák nagy reménysége volt, s aki ugyanakkor az EU egyik legkonzervatívabb személyévé alakult át, elsöprő győzelmet aratott. 

A Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap a Fidesz győzelméről beszámoló jelentésében meglepőnek nevezte a szavazás iránti kétségtelenül hatalmas érdeklődést. A szavazókörök előtt, különösen a nagyobb városokban hosszú sorok álltak – írja a lap. (MTI)

01:28 Magyarország a bátor emberek országa

Magyarország a bátor emberek országa, akik vasárnap egész Európa számára világossá tették, hogy a dolgokat így nem lehet folytatni, vagyis őszinte, világos beszédet akarnak, nevén akarják nevezni, mi gyötri ezt a kontinenst – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőre forduló éjszaka az Echo TV-nek. (MTI)

01:19 Fegyőr nem gratulált a Fidesznek

Fáj, ami történt, és nem tudunk gratulálni a Fidesznek, nem tudunk gratulálni Orbán Viktornak – jelentette ki a Momentum Mozgalom elnöke. (MTI)
 

00:15 – Lázár János: a magyarok győztek


Fotó: MTI/Bruzák Noémi, archív, illusztráció

A magyarok győztek – jelentette ki Lázár János vasárnap Hódmezővásárhelyen, azt követően, hogy a szavazatok több mint 52 százalékával  Csongrád megye 4-es körzet képviselőjévé választották.

A politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a 71,5 százalékos részvétel a demokrácia ünnepe volt. Közölte, több mint 28500-an voksoltak rá, ezzel 2014-hez képest több mint 8 ezer újabb támogatót szerezett a közös munkához.

Lázár János a február 25-én Hódmezővásárhely polgármesterévé választott Márki-Zay Péter kampányszlogenére utalva azt mondta: „ma Magyarország győzelmét ünnepeljük Hódmezővásárhelyen és Makón is, mert megtanultuk és mindenkinek megtanítottuk, azért a víz az úr”.

A miniszter kijelentette, a választók ma nem Lázár Jánosról, nem Orbán Viktorról döntöttek, hanem Magyarország jövőjéről.

Úgy fogalmazott, politikai pályafutásának legnehezebb csatáját vívta meg az utóbbi hetekben. A családja és a munkáját segítő fideszes aktivisták mellett köszönetet mondott Orbán Viktornak a bizalomért és támogatásáért.

A politikus hangsúlyozta, mindenki képviselője szeretne lenni, azoké is, akik nem rá szavaztak, ezért együttműködést ajánlott jobbikos és szocialista kihívójának, hogy közösen tegyenek a választópolgárokért.

Lázár János elmondta, a miniszterelnöktől azt tanulta, a választási győzelmet méltósággal kell viselni és alázatosnak kell maradni. Ezért alázatot kívánt minden fideszes párttársának az előttük álló kihívásokhoz. (MTI)

00:14 – Lemond az Együtt elnöksége


Fotó: MTI/Bruzák Noémi, illusztráció

Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét – mondta Juhász Péter, a párt elnöke vasárnap éjjel, aki bejelentette, hogy lemond az Együtt elnöksége.

Az ellenzéki politikus a párt budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy csalódottak az ellenzék teljesítményét illetően.  

Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ezt a kampányt az Együtt elvesztette, sikertelen volt az a stratégia, amire felépítették a saját listás kampányukat. (MTI)

2018. április 8.

23:52 – Egyértelmű Fidesz-győzelem Somogy megye 1. választókerületében is (98,84%-os feldolgozottság)

1. Gelencsér Attila (FIDESZ-KDNP) – 44,56 százalék, 18 540 szavazat
2. Miháldinecz Gábor (JOBBIK) – 31,14 százalék, 12 956 szavazat
3. László Imre (DK) – 12,93 százalék, 5378 szavazat
4. Busa József (LMP) – 4,45 százalék, 1850 szavazat
5. Nadrai Norbert József (Független) – 2,26 százalék, 942 szavazat
6. Berg Dániel (MOMENTUM) – 1,51 százalék, 629 szavazat
7. Kerepesi Tibor (EGYÜTT) – 1,00 százalék, 416 szavazat
8. Gelencsér Balázs (Független) – 0,64 százalék, 265 szavazat
9. Fiatalos Árpád (LENDÜLETTEL) – 0,44 százalék, 181 szavazat
10. Hegedűs Sándor (CSP) – 0,43 százalék, 180 szavazat
11. Nagy Nándor Lajos (Független) – 0,21 százalék, 87 szavazat
12. Lakatos Jenő Róbert (EU.ROM) – 0,12 százalék, 50 szavazat
13. Palásti János (KÖSSZ) – 0,11 százalék, 45 szavazat
14. Haraszti József (MCP) – 0,09 százalék, 39 szavazat
15. Lóth Ferenc (MODERN MAGYARORSZÁG MOZGALOM) – 0,06 százalék, 23 szavazat
15. Cseh Olivér (HAJRÁ MAGYARORSZÁG!) – 0,06 százalék, 23 szavazat
17. Bogdán Alexandra (MISZEP) – Visszalépett/visszavonva (MTI)

23:51 – Elsöprő Fidesz-győzelem Bács-Kiskun megye 1. számú választókerületében (98,7%-os feldolgozottság)

1. Salacz László (FIDESZ-KDNP) – 55,46 százalék, 24 764 szavazat
2. Lejer Zoltán (JOBBIK) – 23,72 százalék, 10 591 szavazat
3. Vágó Gábor (LMP) – 9,40 százalék, 4197 szavazat
4. Szőkéné Kopping Rita (DK) – 7,66 százalék, 3420 szavazat
5. Szarvas Koppány Bendegúz (MOMENTUM) – 2,25 százalék, 1006 szavazat
6. Brem László (SEM) – 0,72 százalék, 320 szavazat
7. Károlyi Zoltán (MODERN MAGYARORSZÁG MOZGALOM) – 0,51 százalék, 226 szavazat
8. Tormási György (MIÉP) – 0,29 százalék, 129 szavazat
9. Iváncsó Anikó (OP) – Visszalépett/visszavonva

23:46 – Orbán Viktor: sorsdöntő győzelmet arattunk

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Magyarország nagy győzelmet aratott, „sorsdöntő győzelmet arattunk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap éjjel a kormánypártok budapesti eredményváró központja, a Bálna előtt a Fidesz-KDNP győzelmét hozó parlamenti választás után.

„Győztünk!” – ezzel kezdte beszédét a kormányfő, a Fidesz elnöke, aki úgy fogalmazott: a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett.

„Egy nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget kaptunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük, megvédhessük Magyarországot” – mondta Orbán Viktor. (MTI)

23:46 – Vona Gábor megbukott

Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: a párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat. (MTI)

23:41 – Biztos fideszes győzelem Veszprém megye 3. választókerületében (99,14%-os feldolgozottság)

1. Fenyvesi Zoltán (FIDESZ-KDNP) – 47,79 százalék, 21 777 szavazat
2. Rig Lajos (JOBBIK) – 39,85 százalék, 18 155 szavazat
3. Kárpáti Lajos (MSZP-PÁRBESZÉD) – 8,35 százalék, 3804 szavazat
4. Takács Lajos (LMP) – 2,02 százalék, 921 szavazat
5. Pavlovics Márk (MKKP) – 1,11 százalék, 504 szavazat
6. Bajcsy Bálint Endre (CSP) – 0,26 százalék, 120 szavazat
7. Hajós Erika Ibolya (MUNKÁSPÁRT) – 0,19 százalék, 87 szavazat
8. Csonka Gergő (HAJRÁ MAGYARORSZÁG!) – 0,15 százalék, 68 szavazat
9. Gyécsek Ildikó (SZEM PÁRT) – 0,10 százalék, 47 szavazat
10. Winkelbauer Klára (MEDETE PÁRT) – 0,09 százalék, 39 szavazat
11. Molnár Edina (ÖSSZEFOGÁS PÁRT) – 0,07 százalék, 32 szavazat
12. Király Jonatán (IMA) – 0,02 százalék, 10 szavazat
13. Horváth Magdolna (MIÉP) – Visszalépett/visszavonva (MTI)

23:35 – Örömünnep a Bálnánál

Most kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök beszéde, amelyet élőben követhetnek Facebook-oldalunkon.

23:26 – Elemző: az eredmény világos üzenet Brüsszel számára is

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a vasárnapi országgyűlési választás eredményei visszaigazolják az elmúlt 8 év kormányzati intézkedéseit, egyúttal egy világos üzenetet jelent Brüsszel számára is.

Fodor Csaba, a Kossuth Rádió vasárnap esti műsorában azt mondta: a szavazatok 70 százalékos feldolgozottságánál az látszik, a kormánypártok stabil abszolút többséget szereztek.

Kiszelly Zoltán politológus hozzátette: ennek alapján úgy tűnik „nem vált be az a jóslat”, hogy a magas részvétel az ellenzéknek kedvez. Az is megdőlt, hogy Budapest dönti majd el a választást, mert most úgy tűnik a vidéki települések döntötték el. Megjegyezte, az ellenzéki pártok most más taktikával próbálkoztak, de ez is kevés volt, hogy elérjék céljukat. (MTI)

23:17 – Előzetes listás eredmények 75 százalékos feldolgozottság mellett

1. FIDESZ-KDNP (49,25 százalék, 1 704 574 szavazat)
2. JOBBIK (19,92 százalék, 689 330 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (11,99 százalék, 414 962 szavazat)
4. LMP (6,56 százalék, 226 920 szavazat)
5. DK (5,37 százalék, 185 780 szavazat)
6. MOMENTUM (2,65 százalék, 91 817 szavazat)
7. MKKP (1,64 százalék, 56 715 szavazat)
8. EGYÜTT (0,57 százalék, 19 759 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,30 százalék, 10 222 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 7077 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 5558 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 4637 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,11 százalék, 3725 szavazat)
14. MCP (0,09 százalék, 3068 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,08 százalék, 2668 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 2149 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 1801 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1342 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 1076 szavazat)
20. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 994 szavazat)
21. NP (0,03 százalék, 982 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 853 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 688 szavazat)
    
Az országos pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat: 3 461 326 (MTI)

23:09 – Tarol a Fidesz az előzetes eredmények szerint – A kétharmad is meglehet!

A pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 43, összesen: 134, a parlamenti mandátumok aránya: 67,34 százalék.
2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 26, összesen: 27, a parlamenti mandátumok aránya: 13,57 százalék.
3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 11, összesen: 19, a parlamenti mandátumok aránya: 9,55 százalék.
4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 6, összesen: 7, a parlamenti mandátumok aránya: 3,52 százalék.
6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
Független: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
    
Összesen: egyéni választókerület: 106, országos lista: 92, kedvezményes mandátum: 1, összesen: 199, a parlamenti mandátumok aránya: 100,00 százalék. (MTI)

22:56 – A Fidesz legyőzte a veszprémi Kész Zoltánt

Kész Zoltán, a veszprémi független jelölt 2015-ben robbant be a köztudatba. Egy időközi választáson nyert a Fidesz jelöltjével szemben, emiatt a kormánypártok abban az évben elvesztették kétharmados többségüket. Kész most ebben a Facebook-bejegyzésben reagált:

Az első nem hivatalos eredmények alapján kijelenthető, hogy Veszprém 1-es választókerületben Ovádi Péter (Fidesz) nyeri…

Gepostet von Veszprém és Kész am Sonntag, 8. April 2018

22:40 – Origo: A Momentum Budaörsön is választási szabályt sértett

A Momentum Budaörsön is megsértette a választási rendet, akárcsak Budapesten: a Momentumra történő szavazásra biztató feliratot festettek három szavazókör: Szabadság út 136, Ifjúság utca 6, Őszibarack utca 29 bejárataihoz – írja az Origo.

A portál szerint újabb választási szabálysértést követett el a Momentum Mozgalom, ezúttal Budaörsön három szavazókörnél, ahol a belvárosi és a II. kerületben alkalmazott módon a szavazókörök bejáratainál felfestették a Momentumra történő szavazásra való buzdító üzenetet, illetve a Momentum-emblémát.

Fent az Origo olvasója által beküldött kép látható. Az összes képet az origo.hu-n tekinthetik meg.

21:41 – Németh Szilárd: színjátékot folytatott az ellenzék Csepelen

A demokrata.hu megszólította Németh Szilárdot, Csepel és Soroksár fideszes jelöltjét két villámkérdés erejére. Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli az utolsó pillanatos ellenzéki visszalépéseket, a Fidesz alelnöke azt válaszolta, a visszalépő jelöltek elbújnak a kampány elől. Mivel Csepelt hagyományosan erősnek érzi az ellenzék, fontos volt számukra, hogy Sorosnak csak egy katonája álljon fel a fideszes jelölttel szemben, az, aki legjobban megfelel Soros kívánságainak.

Németh Szilárd számított rá, hogy végül az Együtt jelöltje marad talpon, hiszen Szabó Szabolcs már 2014-ben győzött (csupán pár száz szavazattal), illetve Szabónak egzisztenciális kérdés, hogy megnyerje a csepeli–soroksári választókerületet, hiszen pártja, az Együtt még az 1 százalékos népszerűséget sem éri el. Németh szerint Bangóné Borbély Ildikó visszaléptetésével az MSZP szemen köpte saját választóit.

21:26 – Törvénymódosítással lehetne elkerülni az átjelentkezők sorban állását

Fotó: MTI (archív)

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint törvénymódosítás kellene ahhoz, hogy az átjelentkezéssel szavazók sorban állását el lehessen kerülni a jövőben. Pálffy Ilona vasárnap esti, a választási központban tartott sajtótájékoztatóján arra utalva beszélt erről, hogy az egyik XI. kerületi szavazókörben – ahová 10 ezernél több választó jelentkezett be – kilométeres sor alakult ki estére.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra, hogy mind az iroda, mind pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban számos jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé – például, hogy az átjelentkezés határidejét szerdában jelöljék meg –, ám a törvényt nem tudta módosítani a parlament, mert nem volt meg a szükséges kétharmados támogatottság.

Emlékeztetett arra, hogy egy-egy szavazókörhöz átlagosan 800-1000 választópolgár tartozik, ám az átjelentkezők magas száma miatt ez a többszörösére nőhet, ami „iszonyatosan leterheli” az ott dolgozókat. Ahhoz, hogy ezeken a helyeken ne alakuljanak ki hosszú sorok, módosítani kellene a törvényt. Mint mondta, négy évvel ezelőtt 5 ezren szavaztak átjelentkezéssel a XI. kerületben, most csütörtökön 8 ezren voltak, ez nőtt péntek délutánra 10 700-ra. Hozzátette: amennyire lehetett, felkészültek a tömegre.

Patyi András, az NVB elnöke a sajtótájékoztatón ehhez kapcsolódva kiemelte: a választópolgárok péntek délután 16 óráig jelentkezhettek át, azaz a választási irodáknak hamarabb kellett befejezni a felkészülésüket, mint ahogy az átjelentkezés határideje lezárult. A területi és a helyi választási iroda mindent megtett – mondta. (MTI)

21:20 – Rendben zajlott a szavazás a magyar külképviseleteken

Fotó: MTI (archív)


Fotó: MTI/Biró István, illusztráció

Rendben, fennakadások nélkül zajott a szavazás az országgyűlési választásokon az MTI által megkérdezett magyar külképviseleteken.

A Londonban szavazó magyar állampolgárok közül az urnák zárásáig 8248-an adták le voksukat a magyarországi országgyűlési választásokon – tájékoztatta az MTI-t vasárnap este a londoni magyar nagykövetség. Londonban összesen 9707 magyar állampolgár regisztráltatta részvételi szándékát a választásokon, vagyis a részvételi arány hozzávetőleg 85 százalékos volt.

A romániai külképviseleteken a részvétel mindenütt meghaladta a 85 százalékot.

A csíkszeredai főkonzulátuson 1630 magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgár kérte előzőleg a külképviseleti névjegyzékbe vételét: közülük 1412-en adták le szavazatukat – közölte az MTI-vel a külképviseleti választási iroda (küvi) vezetője. Kolozsváron 585 szavazót vártak a főkonzulátuson kialakított szavazóhelyiségbe, közülük 506-an voksoltak.

A bukaresti magyar nagykövetségen regisztrált 94 magyarországi lakos közül 88 adta le szavazatát. Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete elmondta: a romániai külképviseleteken rendben, fennakadás nélkül folyt a szavazás, amelyet a román média részéről is fokozott érdeklődés kísért. Mindhárom helyszínen vasárnap este 19 óráig folyamatosan fogadták a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok levélszavazatait is. Mindkét horvátországi és mindkét szlovéniai külképviseleten zavartalanul zajlott a voksolás.

A belgrádi nagykövetségen a 19 órai urnazárásig a névjegyzékben szereplő 54 magyar állampolgár közül 53-an adták le voksukat. Emellett 755 magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár kérte, hogy a szabadkai főkonzulátuson voksolhasson, közülük 19 óráig 710-en szavaztak.

A zágrábi szavazásról a külképviseleti választási iroda elnöke az MTI-nek elmondta: összesen 124 személy jelezte, hogy a horvát fővárosban fog szavazni, ebből 19 óráig 109 állampolgár szavazott. Az eszéki főkonzulátuson 19 óráig 18 választópolgárból 15 leadta a voksát.

A ljubljanai magyar külképviseleten 219 magyar állampolgár jelezte, hogy szavazni kíván, közülük 19 óráig 204 fő szavazott. A lendvai konzulátuson harminc ember ember adta le a voksát.

Rendkívüli események nélkül zajlott a szavazás Pozsonyban és Kassán. Pozsonyban a szavazásra 112 választópolgár jelentkezett be, közülük 111 jöttek el szavazni. Hasonlóképpen zajlott a voksolás Kassán, ahol 20 választópolgár regisztrált a választásra és közülük 19 adták le szavazatukat.

Nyugodt körülmények között, és nagy érdeklődés mellett, zajlott le a szavazás a prágai magyar nagykövetségen. A névjegyzékbe az idén 579 magyar állampolgárt vettek fel, ami majdnem kétszázzal több a 2014-ben Prágában voksolók számától. Urnazárásig a bejegyzett szavazók közül 556-an adták le voksukat.

A varsói magyar nagykövetségen 19 óráig a külképviseleti névjegyzékbe bejegyzett 289 magyar állampolgár mintegy 70 százaléka adta le szavazatát. A nap folyamán összesen három szavazó a nemzetiségi listára voksolt, négy levélszavazatot is leadtak.

A krakkói magyar főkonzulátuson előzőleg 332-en kérték a külképviseleti névjegyzékbe vételét, közülük mintegy 98 százaléka leszavazott.

A kijevi magyar nagykövetségen 63-an adták le szavazatukat a 70 regisztrált választóból. A választás rendben lezajlott. Magyarország kárpátaljai külképviseletein vasárnap megerősített biztonsági intézkedések mellett, nyugodt körülmények között és magas arányú részvétellel folyt le a szavazás.

Az ungvári magyar főkonzulátuson urnazárásig a regisztrált 567 fő közül 482 magyar állampolgár – a szavazók 85 százaléka – szavazott. A beregszászi magyar konzulátuson a választói jegyzékben szereplő 2050 magyar állampolgár valamivel több mint 85 százaléka, összesen 1748 fő adta le voksát.

A berlini magyar nagykövetségen a névjegyzékben szereplő 2318 szavazó közül 2095-en voksoltak az urnazárás utáni első szavazatszámlálás szerint – mondta az MTI-nek Kolláth Erika, a berlini külképviseleti választási irodaelnöke. 

Münchenben a főkonzulátuson 5105-en szerepelnek e névjegyzékben, közülük 4527-en voksoltak – mondta a müncheni küvi elnöke.

A stuttgarti főkonzulátuson a névjegyzékben szereplő 3556 választópolgár közül 3177-en adták le szavazatukat – ismertette a stuttgarti küvi elnöke.

A düsseldorfi főkonzulátuson 1579-en voksoltak a névjegyzékben szereplő 1784 fő közül – mondta Molnár Evelin, a düsseldorfi küvi elnöke.

A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok 83,29 százaléka adta le voksát vasárnap a párizsi magyar külképviseleten: az 1305 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárból 1087-en jelentek meg a szavazáson.

Párizsban egyébként 34 százalékkal több választópolgár kívánt most szavazni, mint négy évvel ezelőtt.

A két spanyolországi szavazókörbe összesen 1256-an választót regisztráltak előzetesen, akik közül 1132-en adták le voksukat.

Madridban 438-an jelentek meg a konzulátus épületében kialakított szavazóhelyiségben, ami 89,2 százalékos részvételi arányt jelent a külképviseleti választási iroda (küvi) adatai szerint.

Itt kilenc szavazásra jelentkezőt vettek fel a visszautasítottak jegyzékébe.

Barcelonában 694-en szavaztak, a választási részvétel 90 százalékos volt.

Rómában a szavazásra jelentkezett 740 fő majdnem 92 százaléka élt választási jogával a Római Magyar Akadémián felállított urnáknál. A milánói főkonzulátuson a regisztrált 638 személynek 88,8 százaléka voksolt.

A hollandiai magyar nagykövetségen a névjegyzékben szereplők mintegy 95 százaléka, 2374 fő voksolt. A hágai szavazás fennakadás nélkül, békésén zajlott.  (MTI)

21:12 – Ellenzéki nyilatkozatok a magas részvételi arányról

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke nyolc-tíz százalékos választási eredményre számít, és bízik abban, hogy egyéni mandátumot is szereznek. Hadházy szerint az ellenzéknek kedvez a magas részvételi arány. Úgy értékelt, a Fidesz mozgósítása már nem lehet megfelelő ilyen választási hajlandóság mellett, mert amit egy városban meg tud csinálni a kormánypárt, arra az egész országban már nem képes. Szerinte sok bizonytalan szavazó járult az urnákhoz, ami akár 10 százalék feletti eredményt is hozhat pártja számára. Az LMP-nek szerinte megvannak a tartalékai, a legkevésbé elutasított párt, így akik az utolsó pillanatban döntenek a szavazásról, jó eséllyel szavaznak rájuk. (19:53)

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a rendszer kritikájaként értékelte a részvételi adatokat vasárnap esti budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte az urnazárást követően történelmi jelentőségűnek nevezte a voksolást és megköszönte szavazóknak, hogy a „fullasztó légkör ellenére” nagy számban kifejezték véleményüket. Értékelése szerint a magas részvétel azt jelzi, hogy Magyarország nem kér abból a visszataszító hangulatból, ami az elmúlt hónapokban eluralkodott. Megjegyezte: a Jobbik igyekezett programok mentén, építő jellegű kampányt folytatni, s nem felülni a provokációknak. (20:11)

Juhász Péter, az Együtt elnöke abban bízik, hogy kormányváltás lesz, a párt alelnöke szerint a magas részvételi adatok azt mutatják, hogy azok közül is sokan elmentek szavazni, akik talán eddig a bizonytalanok táborába tartoztak. Szerinte az urnazárást követően tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, meggyőződése, hogy az Együtt bent lesz a parlamentben. A magas részvételi arány mindenképpen jó hír a kormányváltást akaróknak – fogalmazott. Szerinte a Fidesz „csak a stabil, fix táborát tudta mozgósítani”, és olyanok is nagy számban mentek el szavazni, akik kormányváltást akarnak. Juhász szerint a Fidesz legitimitása a magas részvétel miatt megingott. (20:29)

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a demokrácia fényes győzelmeként értékelte a magas választási részvételt vasárnap este és úgy látta, a szavazáson meghozott döntés legitim lesz. Molnár az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményváróján újságíróknak azt mondta, a választás a demokrácia ünnepe, és a mostani voksolás reményei szerint piros betűs ünnep lesz. Sokan mentek el, a döntés biztos, hogy legitim lesz – közölte. Arra a kérdésre, van-e esély a kormányváltásra, a szocialista politikus azt mondta, a szakértők szerint minél magasabb a részvétel, annál nagyobb a kormányváltás valószínűsége. Én arra számítok, hogy ez a valószínűség most még nagyobb lett – hangoztatta. Egy másik kérdésre, ki lesz hétfőtől az ország miniszterelnöke, a pártelnök azt mondta, „holnaptól Karácsony”. (20:44) (MTI)

20:42 – NVI: várhatóan fél 10 körül kezdődik a beérkezett eredmények közlése


Fotó: MTI/Soós Lajos

Várhatóan fél 10-kor megkezdődhet a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap este sajtótájékoztatón.

Elmondta: Budapesten a VI. kerületben és a XI. kerületben nem tudott bezárni a szavazókör. Hozzátette: a XI. kerületben eddig 7 ezren szavaztak le, de még 2500-an sorban állnak.

Mint mondta, abban állapodtak meg Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, hogy amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazókör épületébe, megkezdik az előzetes eredmények közlését a www.valasztas.hu oldalon. Ez fél 10-kor várható. (MTI)

20:14 – Novák Katalin: az emberek megértették, hogy Magyarország sorsa a tét


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az emberek megértették, hogy ez egy sorsdöntő választás, Magyarország sorsa a tét – kommentálta a Fidesz alelnöke pártja eredményváró központjában az M1-nek a magas részvételt a vasárnapi parlamenti választáson.

Novák Katalin különösen örömtelinek nevezte, hogy kistelepüléseken is sokan mentek el szavazni.

A kormánypárti politikus közölte, az elmúlt nyolc évben nagyon sokat tettek azért, hogy az ország erősödni tudjon, a családok nagyobb biztonságban, minél jobban tudjanak élni. Ezért – mint mondta – bízik abban, hogy őket támogatják a választók, és jó eredményre számít. (MTI)

20:01 – Németh Szilárd: erős legitimációval működhet az új Országgyűlés

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív

A magas választási részvételi arány azt jelenti, hogy a parlament rendkívül erős legitimációval teheti a dolgát – mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke vasárnap az Echo TV-nek. A kormánypárti politikus az utolsó választási urna bezárása előtt, a részletes választási eredmények ismerete nélkül nyilatkozva úgy fogalmazott, biztos abban, hogy meggyőző többség választotta a kormánypártot.

Kijelentette, minden rendben ment a választáson, amelyen az emberek arról döntöttek, milyen jövőt szeretnének maguknak. Németh Szilárd beszélt arról is, hogy választókerületében, Csepel-Soroksáron jól sikerült a Fidesz mozgósítása, a választópolgárok megértették, hogy a voksolás Magyarország hosszú távú jövőjéről, az ország és Európa biztonságáról, a családok jólétéről szól. A napnál világosabb, hogy Magyarország függetlenségéről volt szó, arról, kikkel kell együtt élnie a magyaroknak, hogyan kell megőrizniük a kultúrájukat – tette hozzá.

A Fidesz alelnöke azt mondta, az ellenzéket a gyűlölet, az agresszivitás vezérelte, mivel gyakorlatilag az életükért küzdöttek, ezért „adták-vették„ a jelöltségeket. Ennek lett az eredménye, hogy sok helyen egy „erős Soros-jelölt” nézett szembe Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-KDNP nemzeti jelöltjével. Németh Szilárd kitért arra is, szerinte a kisebb pártoknak már izgulniuk sem kell, mert a magas részvétel miatt biztosan „elvéreztek„. (MTI, a kép illusztráció)

19:43 – NVI: addig nem indul meg az eredményközlés, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt


Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, illusztráció

Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás. 

Az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatta a választásnapi eseményekről.     Mint mondta, Szegeden, Győrben és Pécsen fél 8 körül tudnak zárni. A XIII. kerületben, a VI., VII., VIII. és IX. kerületben ”jó a helyzet„, bár itt napközben hosszú sorok voltak.

Ugyanakkor – mint mondta – a XI. kerületben ”tragikus„ a helyzet, annak ellenére, hogy három teremben szavaztatnak. Itt másfél kilométeres a sor.

Jelezte: Londonban is nagyon hosszú a sor, bár itt tizenkét felé szedték a névjegyzéket.

A londoni az egyetlen külképviselet, amely nem tudott bezárni este 7 órakor. Itt 9700-an jelentkeztek szavazásra előzetesen.

A szavazókörök hivatalosan 19 órakor bezártak, azonban ahol a választópolgárok még sorban állnak, leszavazhatnak. Ameddig valamennyi szavazókör be nem zár, nem indulhat el az NVI eredményközlő rendszere – mondta Pálffy Ilona.

Ez azt jelenti, hogy azok a szavazókörök, amelyek 19 órakor be tudtak zárni, elkezdik a szavazatok számlálását, és az eredményt rögzítik is a Nemzeti Választási Rendszerben, az azonban nem jelenik meg a nyilvános www.valasztas.hu oldalon.

Amikor valamennyi szavazókör bezárt, az NVI ”élesíti„ a szavazatösszesítő rendszert és az a nyilvánosság számára is megismerhető lesz. Ez azt jelenti, hogy nem ”nulláról„ indul az eredményközlés, hanem egyből az eredmények viszonylag magas fokú feldolgozottsággal jelennek meg a honlapon. (MTI)

19:22 – Elemzők: nehéz megmondani, mely pártok lesznek a magas részvétel nyertesei

Az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában megszólaltatott két elemző nem vállalkozott becslésre arról, mely pártok lesznek a nyertesei a magas választási részvételnek.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője arról beszélt: általános tapasztalat szerint érdemben nem módosít a pártok támogatottságának arányán az ilyen növekedés, mivel az leképezi a korábbi pártpreferencia-arányt.

Szerinte a Demokratikus Koalíció és az LMP aggódhat a magas részvétel miatt, ”a tízszázalékos küszöböt pedig az MSZP-nek kell megugrania„, de a jelek szerint sikerrel veszik ezt az akadályt.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője azoknak a pártoknak kell aggódniuk a magas részvételi arány miatt, amelyeknek jól körülhatárolható a szavazóbázisuk, tartalékuk azonban nincsen.

Utalt arra, hogy az általa várt, 70 százalék körüli végleges részvételi adatnál 56-57 ezer voksra van szükség egy százalék megszerzéséhez, ez pedig nehezíti az ötszázalékos küszöb elérését a kisebb pártoknak. 

Minden politikai erőnek van aggódnivalója a magas részvétel miatt – jelentette ki, hozzátéve, nem lenne meglepve, ha ugyanazok a pártok jutnának be a parlamentbe, mint 2014-ben. (MTI)

19:21 – Gulyás Gergely: nagyon erős lesz az új parlament legitimációja

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A következő Országgyűlés legitimációja nagyon erős lesz – így értékelte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a magas részvételt a vasárnapi parlamenti választáson.

”Nagyon örülünk annak, hogy ilyen sokan vettek részt a választáson, ez mutatja, hogy a magyar demokrácia erős, Magyarország polgárai dönteni akarnak a saját jövőjükről„ – mondta a politikus, a Fidesz alelnöke a kormánypárt eredményváró központjában, Budapesten, a Bálnában, miután este hét órakor hivatalosan befejeződött a választás.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón jelezte, még arra is jó esély van, hogy a mostani legyen minden idők legmagasabb parlamenti választási részvétele.

Értékelése szerint ez közös siker, a magyar demokrácia közös sikere.

A frakcióvezető köszönetet mondott mindenkinek, aki elment voksolni, azoknak pedig külön is, akik a kormánypártokra adták szavazatukat.

Fontosnak nevezte, hogy azokban a szavazókörökben, ahol még sorban állnak a választópolgárok, mindenkinek legyen lehetősége leadni a szavazatát. A választási szerveket ennek biztosítására kérte.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy voltak ugyan szabálytalanságok a vasárnapi választáson – a Fidesz is sok esetben tett panaszt -, de alapvetően a választás rendjét befolyásoló körülmény nem volt.

”Ezért nagyon örülünk annak, hogy magas részvétel mellett egy erős, legitim parlamentje lesz az országnak„ – zárta szavait az alelnök-frakcióvezető.

A sajtótájékoztató után Gulyás Gergely több újságírói kérdésre is válaszolt, és egyebek mellett arról beszélt: továbbra is azt reméli, hogy a stabil kormányalakítást lehetővé tevő 100 mandátumot sikerül elérni. Azon túl minden ajándék – fogalmazott.

Egy esetleges koalíciós kormányzást firtató kérdésre azt válaszolta, nincs okuk erről beszélni, abban bíznak, hogy a választásnak világos eredménye lesz.

Megerősítette továbbá azt az álláspontját, hogy a realitás határán messze túl van a kétharmados többség.

A részvételről a frakcióvezető azt mondta: ”nem gondolom azt, hogy attól, hogy többen mentek el, nekünk rosszabbak lennének az esélyeink„.  (MTI)

19:08 – Megkezdte a levélszavazatok szkennelését az NVI

Fotó: MTI (archív)


Fotó: MTI/Filep István, illusztráció

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett csaknem 120 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését. Szkennelésre – a kézi számolást megelőzően – azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos listára.

Az NVI keddtől a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét, de a szavazatot tartalmazó lezárt borítékok felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát.

Vasárnap reggelig összesen 120 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, és valamennyi szavazási iratát ellenőrizni tudta vasárnap estére az NVI. Összesen 378 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI. (MTI)

19:05 – Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben településén kialakított 10 285 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat. Addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy – az eset körülményeit is figyelembe véve – az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják az egyéni, pártlistás és nemzetiségi szavazólapokat.

A bizottság jelöltenként és listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni.

Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve több körben van x vagy + jel, kiesett jelölt neve mellett szerepel a szavazat, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat – az urnával együtt – haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

Lesz azonban 106 szavazókör, ahol nem bontják fel vasárnap este az urnákat: ezek ”megvárják„ a külképviseleteken, illetve a más magyarországi településeken leadott (átjelentkezők által leadott) szavazatokat. Az ”utazó„ voksokat a választás utáni szombaton keverik bele ennek a 106 szavazókörnek az urnáiba.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság a jegyzőkönyvek alapján összesíti a szavazatokat, és állapítja meg a választás eredményét.

(MTI)

19:00 – 18 óra 30 percig a választópolgárok 68,13 százaléka járult az urnákhoz.


Fotó: valasztas.hu

A választásra jogosultak 68,13 százaléka, 5 365 511 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 71,94 százalék, ami 147 237 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 63,55 százalék, ebben a megyében 332 743-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 72,75 százaléka, 990 587 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig.

A korábbi parlamenti választásokon az utolsó részvételi adatot 17.30-kor tették közzé, 18.30-kor nem volt adatközlés.

A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az NVI honlapján. (MTI)

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    65,87 százalék    199 818 szavazó

Bács-Kiskun megye                65,54 százalék    272 478 szavazó

Békés megye                      65,02 százalék    183 224 szavazó

Borsod-Abaúj-Zemplén megye       63,55 százalék    332 743 szavazó

Csongrád megye                   68,09 százalék    225 270 szavazó

Fejér megye                      68,71 százalék    234 079 szavazó

Győr-Moson-Sopron megye          71,32 százalék    256 526 szavazó

Hajdú-Bihar megye                63,66 százalék    271 401 szavazó

Heves megye                      68,29 százalék    164 104 szavazó

Jász-Nagykun-Szolnok megye       64,19 százalék    193 699 szavazó

Komárom-Esztergom megye          68,12 százalék    167 188 szavazó

Nógrád megye                     65,55 százalék    102 462 szavazó

Pest megye                       70,28 százalék    705 183 szavazó

Somogy megye                     66,01 százalék    164 592 szavazó

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     64,25 százalék    284 930 szavazó

Tolna megye                      65,43 százalék    118 710 szavazó

Vas megye                        71,94 százalék    147 237 szavazó

Veszprém megye                   69,63 százalék    196 908 szavazó

Zala megye                       69,24 százalék    154 372 szavazó   

A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az NVI honlapján.

(MTI)

17:39 – Délután 5 óráig a választópolgárok 63,21 százaléka járult az urnákhoz.


Fotó: valasztas.hu

16:42 – Lázár János a Facebookon üzent a választóhelyiségek zárása előtt két és fél órával:

Két és fél óra van hátra.

Gepostet von Lázár János hivatalos oldala am Sonntag, 8. April 2018

15:59 – Fricz Tamás szerint a magas részvétel a Fidesznek is kedvezhet
A Magyar Időknek adott villámértékelést a témában a Békemenet szervezője, a CÖF alapító tagja, aki azt hangsúlyozta, hogy a magas részvételi arány könnyen kedvező lehet a Fidesz számára.

15:34 – 15 óra – főváros – 57,71 százalék
A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig a szavazásra jogosultak 57,71 százaléka adta le szavazatát a fővárosban.

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 361 ezer választópolgárból 1,92 százalék, 26 200 választó adta le szavazatát. Reggel 9 órára már a jogosultak 11,1 százaléka (151 197 választó), délelőtt 11 órára a jogosultak 29,14 százaléka (396 755 választó), 13 órára a jogosultak 45,52 százaléka (619 821 választó), 15 órára a jogosultak 57,71 százaléka (785 785 választó) járult az urnákhoz. (MTI)

15:32 Részvételi arány – 15 óra – megyénként

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

    Baranya megye                    51,65 százalék    156 706 szavazó

    Bács-Kiskun megye                51,36 százalék    213 524 szavazó

    Békés megye                      53,04 százalék    149 477 szavazó

    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       49,78 százalék    260 610 szavazó

    Csongrád megye                   53,64 százalék    177 472 szavazó

    Fejér megye                      54,45 százalék    185 484 szavazó

    Győr-Moson-Sopron megye          53,81 százalék    193 568 szavazó

    Hajdú-Bihar megye                50,05 százalék    213 374 szavazó

    Heves megye                      54,3 százalék     130 484 szavazó

    Jász-Nagykun-Szolnok megye       51,54 százalék    155 535 szavazó

    Komárom-Esztergom megye          54,06 százalék    132 666 szavazó

    Nógrád megye                     51,43 százalék    80 392 szavazó

    Pest megye                       55,81 százalék    560 001 szavazó

    Somogy megye                     52,21 százalék    130 185 szavazó

    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     49,47 százalék    219 370 szavazó

    Tolna megye                      51,23 százalék    92 955 szavazó

    Vas megye                        54,58 százalék    111 711 szavazó

    Veszprém megye                   54,6 százalék     154 397 szavazó

    Zala megye                       54,01 százalék    120 416 szavazó

(MTI)

15:31 – A választásra jogosultak 53,64 százaléka, 4 224 112 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 15 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi arány 15 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 55,81 százalék, ami 560 001 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 49,47 százalék, ebben a megyében 219 370-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 57,71 százaléka, 785 785 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig. (MTI)
 

14:43 Aki 7 órakor még sorban áll, leadhatja szavazatát

Az a választópolgár, aki este 7 órakor sorban áll a szavazókör előtt, még leadhatja szavazatát – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap sajtótájékoztatón, a Nemzeti Választási Központban. Mint mondta, a magas választási részvétel miatt nem csak az átjelentkezőket fogadó szavazókörökben van sorban állás.

Átjelentkezett szavazók sorban állnak az országgyűlési képviselő-választáson a pécsi Kossuth téren. MTI Fotó: Sóki Tamás


Hozzátette: a XI. kerületben – ahol több mint 10 700 átjelentkező szavazó van – közel egy kilométeres a sor, annak ellenére, hogy a 38 tagú szavazatszámláló bizottság – a névjegyzék szétbontása után – három teremben végzi a szavaztatást.

Elmondta: aki este 7 órakor sorban áll, az leadhatja szavazatát. Mint mondta, 7 órakor – a szavazókörök zárásakor – a választási iroda egy munkatársa beáll a sor végére, és utánuk már senki nem állhat be a sorba, de a már sorban állók leadhatják voksaikat. Szólt arról is, hogy addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát. (MTI)
 

14:13 A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az urnazárás utáni előzetes eredményadatokat is a jelenleg működő technológiával teszi közzé – közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az NVI délelőtt a nagy érdeklődésre tekintettel egy nagyobb teherbírású megoldásra állította át a www.valasztas.hu oldalt.

14:01 Karácsony ne fenyegessen!

A Fidesz közleményében szólította fel az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, hogy „ne fenyegesse” a választási szerveket és a köztársasági elnököt. A nagyobbik kormánypárt arra reagált vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy Karácsony Gergely reggeli sajtótájékoztatóján üdvözölte, ugyanakkor az Orbán-rendszer és Áder János köztársasági elnök súlyos kritikájának nevezte a magas választási részvételt. A Fidesz közleményében az áll: a leghatározottabban visszautasítják Karácsony Gergely „erőszakos megszólalását”. (MTI)
 

13:58 Orbán Viktor Csepelen kampányol Németh Szilárd mellett

Orbán Viktor Csepelen„Csepelen is csak a Fidesz. Hajrá, Németh Szilárd” – írta a miniszterelnök Facebook-oldalán….

Gepostet von Magyar Demokrata hetilap am Sonntag, 8. April 2018

13:44 Bencsik Gábor: Egy érdekes szempont

„Van itt egy érdekes szempont. 70 százalék fölött összesen két lista biztos bejutó, az LMP szinte biztos kieső, a DK kétséges, és az MSZP sem lehet nyugodt. Ez érdekesen rajzolhatja át a listás mandátumok arányát.”

13:39 A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a szavazásra jogosultak 45,52 százaléka adta le szavazatát a fővárosban.

13:37 Részvételi arány – 13 óra – megyénként

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

    Baranya megye                    40,7 százalék     123 458 szavazó

    Bács-Kiskun megye                40,54 százalék    168 530 szavazó

    Békés megye                      43,01 százalék    121 204 szavazó

    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       38,94 százalék    203 855 szavazó

    Csongrád megye                   43,06 százalék    142 480 szavazó

    Fejér megye                      43,61 százalék    148 558 szavazó

    Győr-Moson-Sopron megye          40,95 százalék    147 294 szavazó

    Hajdú-Bihar megye                40,06 százalék    170 790 szavazó

    Heves megye                      43,74 százalék    105 117 szavazó

    Jász-Nagykun-Szolnok megye       41,77 százalék    126 047 szavazó

    Komárom-Esztergom megye          42,84 százalék    105 133 szavazó

    Nógrád megye                     40,71 százalék    63 637 szavazó

    Pest megye                       45 százalék       451 528 szavazó

    Somogy megye                     40,74 százalék    101 587 szavazó

    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     37,7 százalék     167 187 szavazó

    Tolna megye                      39,95 százalék    72 489 szavazó

    Vas megye                        40,62 százalék    83 135 szavazó

    Veszprém megye                   42,65 százalék    120 611 szavazó

    Zala megye                       40,75 százalék    90 837 szavazó

(MTI)
 

13:36 13 óráig a választásra jogosultak 42,32 százaléka járult az urnákhoz. 2014-ben ez az arány 34,33 százalék volt.

A választásra jogosultak 42,32 százaléka, 3 333 298 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 45 százalék, ami 451 528 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 37,7 százalék, ebben a megyében 167 187-en voksoltak.

A fővárosban a szavazók 45,52 százaléka, 619 821 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 32,58 százalék, a 2002-es választáson 40,19 százalék szavazott 13 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 38,22 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 35,88 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 34,33 százalék voksolt 13 óráig. (MTI)

13:29 Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje férje, Szél Bálint társaságában szavazott Budakeszin, a Fő utcai bölcsődében az országgyűlési képviselő-választáson.

Az LMP 21. századi programot készített és olyan politikusokkal dolgozik, akik csak jót tudnak adni az országnak – mondta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje vasárnap, kora délután, azt követően, hogy leadta szavazatát Budakeszi egyik szavazókörében. Az LMP társelnöke kifejtette: erős vidékpolitikával készülnek, mert Magyarország aranytartalékaként tekintenek a vidékre. (MTI)

12:28 Tévedésből lehúzták nyolc szavazólapról a DK jelöltjét Komlón

Félreértés miatt a helyi választási bizottság nyolc egyéni szavazólapról kihúzta Nagy Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjét a komlói 5. számú szavazókörben – olvasható a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján.

A helyi választási iroda munkatársa a szavazókör megnyitása előtt jelezte a jegyzőkönyvvezetőnek, hogy a szavazatszámláló bizottságba a DK által delegált tag visszamondta megbízását. Ezt a jelzést a jegyzőkönyvvezető félreértette, és a bizottság emiatt az egyéni szavazólapokról a DK jelöltjét, Nagy Ferencet lehúzta. A szavazás megkezdésekor nyolc választópolgár kapott ilyen szavazólapot.

Mivel a szavazás lezárása előtt az urnákat felbontani, belőlük szavazatot kivenni nem lehet, a nyolc érintett választópolgárnak a bizottság nem adhat új szavazólapot. A nyolc ember közül utolsóként szavazó – miután bedobta szavazólapját az urnába – jelezte, nem tud arról, hogy a DK jelöltje visszalépett volna.

A szavazatszámláló bizottság a szavazólapok érvényességéről a számláláskor dönt, egyenként megvizsgálva őket – írták. Hozzátették: a szavazás a rendkívüli esemény után a megfelelő egyéni szavazólapok kiadásával folytatódott. (MTI)

12:23 Lehúzták a Fidesz jelöltjét kb. 30 szavazólapról

Fritz Tamás az alábbi választási csalásról számolt be – írja a 888.hu.

Budapest 1. számú választókerületében szavaztak a családjával (Újpesten), és a felesége vette észre, hogy az egyéni jelölteknél ki van húzva a Fidesz-KDNP-s jelölt neve, dr. Zsigmond Barna Pálé. Miközben természetesen nem lépett vissza a fideszes jelölt. Egy másik, kicsiny pártocska jelöltje lépett vissza, de az ő nevét nem húzták ki.

A hibát természetesen jelezték, le is állították a szavazást, s kiderült, hogy addig kb. 30 hibás szavazólapot töltöttek ki választópolgárok. (888.hu)
 

(MTI)

A KORÁBBI HÍREK ARCHÍV CIKKÜNKBEN OLVASHATÓK.