A kormányfő a kaposvári Városligetben található, a településen született gyermekek nevét őrző Életfánál mondott beszédében hangsúlyozta: lehet, hogy a korábbinál jobban teljesít az az ország, ahol magasabb a temetések száma, mint a keresztelőké, de nem teljesít jól.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamentben hétfőn elfogadott gyed extrához hasonló kedvező szabályozás még nem született a kismamák számára, ezért azt ajánlotta az érintetteknek, tanulmányozzák azt, mert sokak életében új lehetőségeket nyit.

A miniszterelnök szólt arról, hogy az emberek azt gondolják, nincsenek már határok, nagy falu lett a világ, szabadon jöhetnek-mehetnek, és csökken a születési hely jelentősége.

Az igazság ennek pont a fordítottja: minél inkább kinyílik a világ, felnőttként egyre inkább rájövünk arra, hogy egyetlen igazán fontos hely van a számunkra, akármerre is sodort az élet, az, ahol születtünk, ahova tartozunk, ahol számon tartanak bennünket – fogalmazott.

Orbán Viktor úgy vélte: a modern világban, amikor az emberek milliói veszítik el gyökereiket, a legfontosabb dolog, hogy tudjanak rólunk, számítsanak ránk, ismerjenek bennünket és törődjenek velünk.

„A kaposvári Életfa-kezdeményezés ennek esélyét hordozza” – mutatott rá.

A miniszterelnök beszédében kitért az önkormányzatok adósságának állami átvállalására is. Azt mondta, a kormány a döntését még azelőtt hozta meg, hogy az adósság agyonnyomná a városainkat és a gyerekek jövőjét.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere közölte: ahogy a 2006-ban elsőként felállított Életfán gyarapodott a gyermekek nevével ellátott levelek száma, úgy gyarapodott a város is. Hozzátette, a lakossággal együttműködve a közelmúltban elindították a Gyermekmosoly programot, amelynek keretében 2014 gyermeknapjára huszonkilenc játszóteret újítanak fel, emellett négy újat építenek a városban.

Szólt arról, hogy január 1-jétől a gyesen és gyeden lévő rászoruló kaposvári kismamáknak ismét ingyenes, a helyi járatú autóbuszokra szóló bérletet biztosítanak.

Kaposvár önkormányzata az idén májusban újabb Életfát állíttatott fel a helyi Városligetben. A két Életfára eddig mintegy 2800 gyermek neve került fel, nyolcvan nevet kedden tettek rá Gera Katalin szobrászművész bronzból készült alkotására.

(MTI)