„A választott vezetőknek és a kormánynak az a dolga, hogy jó gazdaként gondoskodjanak Magyarország egyedülálló kincseinek megóvásáról és további fejlesztéséről. Ennek érdekében most reményeink szerint páratlan összefogás valósul meg Fertőd városa és a Kormány között” – mondta Molnár Ágnes a fertődi Eszterházy-kastélyban tett látogatása során. Az államtitkár a jövőben személyesen veszi szemügyre a hazánkban zajló nagyszabású, több milliárdos fejlesztéseket, ennek a látogatássorozatnak az első állomása volt a fertődi projekt alakulásának megtekintése.

A Kormány az Új Széchenyi Terv keretében további forrásokat kíván biztosítani az Eszterházy-kastély felvirágoztatása és valódi világhírű kulturális központtá alakulása érdekében. Eszterháza kultúrtörténeti jelentőségéről és a jövőről szólva Molnár Ágnes kiemelte: a Kormány célja, hogy Fertődön nemzetközi hírű klasszikus zenei képző központot hozzanak létre, mely méltó lesz az egykor itt élő és alkotó Joseph Haydn örökségének ápolására.

A közel kétszázötven éves Esterházy-kastély évente csaknem 90 ezer látogatót vonz, az épületegyüttes állapota azonban nem tette lehetővé a látogatószám további növekedését. A kastély és környezete helyreállítása új munkahelyek létrehozását segíti elő, és megteremti a kulturális és turisztikai szempontból európai viszonylatban is kiemelkedő helyszínre és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkezők színvonalas fogadásának feltételeit. A második ütemnél tartó felújítási munkálatok várhatóan májusra fejeződnek be a világörökségi terület központjában.