Nem látja időszerűnek a makói árok alatt fekvő gázkészlet kitermelésének előkészítését az Exxon Mobil és a Mol a jelenlegi és a rövidebb távon várható nemzetközi nyersolajárak mellett – mondta az InfoRádió által megkérdezett energiaipari szakértő. Drucker György erről azután beszélt, hogy az amerikai társaság bejelentette: felfüggesztette a magyarországi kutatási műveleteket.

A projekt a szakértő szerint továbbra is ígéretes, ám a speciális gáz kitermelése a jelenlegi technológiai szinten nem gazdaságos, évek, évtizedek múlva azonban újra megkezdődhetnek a munkálatok a területen.

A makói árokban is megtalálható, úgynevezett kötött földgázkészletet Európa-szerte több helyen is felfedeztek, ám a kitermelés nem futott úgy fel, mint Észak-Amerikában – ez a kontinensen tíz-tizenöt év múlva kezdődhet meg – magyarázta Drucker György.

Bár az Exxon és a Mol úgy döntött, hogy felmondta a térségbeli termelési és fejlesztési szerződést a kanadai Falcon társasággal, a kanadai cég, amely 2007-ben kapott kitermelési engedélyt Makó közelében, csaknem 250 hektárra, folytatja a kutatást.

(InfoRádió)