Vajon mi késztethette erre? Csak nem az épp aznap megjelent Plus7Dní hetilap „Ijesztő tanúvallomások” című összeállítása? Most ezt közöljük:

Megdöbbentő vallomások

A nyomozók miért csak most hallgatták ki azokat az orvosokat, akik rögtön az eset után vizsgálták meg Hedviget?

A Malina Hedviget ért támadás óta már lassan két év telt el. A szerkesztőségünknek olyan tanúvallomásokat sikerült megszereznie, amik igen érdekes fényben tüntetik fel az esetet. A diákokét, akiket rögtön az eset után nem akartak kihallgatni, erre csak a múlt év végén került sor. Itt vannak az ügyet vizsgáló rendőrök vallomásai, de azoké az orvosoké és egészségügyi alkalmazottaké is, akik 2006 nyarán kezelték Hedviget, de arról, hogy mi történt, csak a múlt hónapban tettek vallomást. Miért nem érdekelte a nyomozókat és az ügyészséget azoknak az embereknek a vallomása, főleg az orvosoké, akik rögtön az eset után kapcsolatba kerültek Hedviggel?

A mítosz vége

„Úgy gondolom, hogy Hedvig nem hazudik, illetve nincs oka hazudni, mert ő mindig jó tanuló volt, minden vizsga elsőre sikerült neki, kitűnőre. Tehát nem gondolom, hogy lett volna oka hazudni, mert nem tanult az államvizsgára,” vallotta a nyomozónak Szandra, Hedvig egyik csoporttársa, akinek a teljes neve, mint minden tanúé, a birtokunkban van, de a saját biztonsága érdekében nem hozzuk nyilvánosságra. „Nagyon nyugodt volt” írja le Hedviget az egyik tanár, akivel a buszban utazott, közvetlenül a támadás előtt. „Csak annyit mondott, hogy szeretné letenni az államvizsgát, hogy tovább tanulhasson a mesterfokozatért.” Csak a teljesség kedvéért említsük meg, hogy mit mondott Robert Fico a legendás sajtótájékoztatón, a belügyminiszterrel, Robert Kaliňákkal együtt amikor 2006 szeptemberében prezentálták az ügyről való véleményüket: „Valamilyen lány nem tudta letenni a vizsgát és ezért Szlovákia jó hírnevét áldozta fel.”

Ijedt és csupa vér

„Észrevettem, hogy a fején, a hajtöveknél csupa vér volt, talán a szája is véres volt, fel volt dagadva az arca,” mondta a katedra egyik alkalmazottja, ahol Hedvig tanult, és hozzáteszi: „Remegett, szörnyen félt, teljesen rémült volt.” A tanú szerint Hedvig rögtön a támadás után azt mondta, hogy két fekete bőrdzsekis kopasz fiatal támadta meg azért, mert magyarul beszélt. Soha nem beszélt arról, hogy telefonált. „Láttam, hogy sokkos állapotban van, fel van dagadva az arca, valamint a haja is véres,” mondta a nyomozónak Mónika, egy másik diáktárs. Ő észrevette Hedvig lábán a kék foltokat. A lányt megvizsgáló orvosnő magas vérnyomást és magas pulzusszámot mért Hedvignél. Mielőtt még betették volna a mentőbe, Diazepamot adott be neki. Ahogy elmondta, a páciens hasfájásra panaszkodott és remegett. Úgy, ahogy a többiek is, ő is megemlítette a kék foltokat és a duzzanatokat. A kérdésre, hogy miért gondolja azt, hogy a páciens nem szimulált, így válaszolt: „A vizsgálat és a külső sérülések miatt. A vérnyomása magas volt a korához és a negatív kórelőzményeihez képest… A percenkénti 150-es pulzus magas, a normális 60 és 80 között van. A pupillái is kitágultak, ami a stressznek vagy ijedtségnek köszönhető.”

Egyértelmű eredmények

Hedvig állapotát a többi orvos is hasonlóan írja le. A neurológus, aki a kórházba szállítás után vizsgálta meg, ezt mondta: „Mindjárt a vizsgálat elején észrvettem, hogy a páciens eszméleténél van, feldúlt, stresszes állapotban van, tud kommunikálni. A homloka jobb felén észrevettem a megszáradt vért, a duzzanatot az orr tövében és a bal járomcsonton… Még hozzátenném, hogy a combok környékén vörös foltok voltak, a belső részen. A kórtörténet és a klinikai vizsgálat valamint a röntgen alapján agyrázkódást és akut stressz szindrómát állapítottam meg.”

A nyitrai baleseti sebészetről egy másik orvos is emlékezett a duzzanatokra, illetve az arc zúzódásaira, a combon lévő foltokra és a véres alsóneműre. Hasonló sérüléseket, de azt is hogy a páciens nem kommunikál, észrevette az egyik nővér is. „Úgy gondoltam, hogy talán valami lelki traumát élt át.” A nővér megerősítette azt is, hogy a ruházat egyáltalán nem volt száraz, mint ahogy azt sokan próbálták bemagyarázni. „Az öltözék nem volt száraz, át volt nedvesedve.” Sokkal egyértelműbben fogalmaz a nyitrai kórház igazgatója: „Ezt a lányt egyértelműen megverték. A duzzanat, valamint a vörös arc, aminek a bal fele duzzadtabbnak tűnt, mint a másik. Engem mint orvost, kézzel való ütések utáni állapotra emlékeztetett. Ami a fizikai sérüléseket illeti, könnyű sérülésekről van szó, de komolyabbnak ítéltem meg a fiatal lány pszichikai sérüléseit.” A rendőrök és nyomozók vallomásai is érdekes olvasmányok, akiknek sok esetben rövid a memóriájuk. A válaszaik „nem emlékszem” és „nem tudom.

Vég nélkül

Malina Hedvig az eltelt két évben élte a saját életét. Hivatalosan hamis vallomástétellel vádolják, és a miniszterelnök még azzal is meggyanúsította, hogy rossz hírét keltette Szlovákiának valamint meg akarta dönteni a kormányát. Ennek ellenére Hedvig befejezte az iskolát, férjhez ment és pár napja megszülte a kislányát. Máig nem tudja, hogy mivel vádolják vagy hogy miben kellett volna hazudnia. A nyilvánosság sem tudja. A bizonyítékok egyértelműen azt támasztják alá, hogy miután kiszállt a buszból és berohant az iskolába, valaki megverte. Az, hogy valakivel magyarul beszélt vagy telefonált, nem a legfontosabb, még akkor sem, ha sokan erről próbáltak meggyőzni. Soha nem fogják hamis vallomástétellel vádolni azokat, akik kiálltak az újságírók elé, és azt mondták, hogy „az eset nem történt meg”. A belügyminiszter nemrég azt ígérte, hogy ha az ügynek vége, akár még az ezzel a témával foglalkozó tévéműsorban is részt vesz. Érdekes beszélgetés lesz…

Büntetlenül?

Röviddel a Hedviget ért támadás után mindenki megismerhette az elkövetők fantomképeit. Robert Bencit a rendőrség állítólag a közé a 600 személy közé sorolta, de nem hallgatta ki, mert „megdönthetetlen alibije” volt. A fordulat egy éve következett be, amikor Zdeno Kamenicky azzal jött a rendőrségre, hogy ismeri az egyik támadót, aki a családja egyik ismerősének a fia, Robert Benci. A tavaly októberi kihallgatása során a Főügyészségen csak arra akart rámutatni, hogy „nekem a fiú nagybátyja bevallotta, hogy ezt Robert követte el, és a TV-ből is felismerte, hogy ez ő. Amikor egy másik alkalommal találkoztam Jurajjal, akkor azt mondta, hogy az egész család ezért ideges, emiatt a magyar kurva miatt, és a fiú még az imidzsét is megváltoztatta”.

A megdönthetetlen alibi

A tökéletes alibi, amit Benci anyja szolgáltatott – ez a szobafogság volt. „Tovább voltam kint, mint meg volt engedve, ezért büntetést kaptam. Otthon voltam, tévét néztem, playstationnel játszottam, ettem és aludtam. Felkeltem, ettem, tv-t néztem, megint ettem, mi mást lehet még otthon csinálni?” mondta Benci az első főügyészségi kihallgatásán. Az ügyésznek elmondta azt is, miért van kopaszra borotválva: „Mindig rövid a hajam, mert viszket a fejem, amikor hosszú.” Elmondta azt is, hogy azért verte meg azt a fiút Nyitrán, mert zaklatta a barátját, és hogy miért hordta a Skinheads felvarrót. „Tetszett nekem. Nagytapolcsányban voltunk, jelvényeket akartam venni, Nirvanásat is, de csak ezt vettem, mert ezt árusították. Nem tudtam, hogy ez be van tiltva” – mondta Benci, aki állítólag nem kap zsebpénzt, ha valahová elmegy, a barátai fizetnek neki.

A második kihallgatáson, amikor azokról a fotókról kérdezték, ahol több hasonló fiatallal látható együtt és ahol egy Národny Odpor feliratú transzparenst visz, azt mondta, hogy ez egy drogellenes felvonulás volt. Valószínűleg az ötödiken volt. „Národny Odpor, mit tudom én? Ez azt jelenti… Nem tudom, valamilyen szervezet?” Szintén elismerte, hogy van egy fekete bomberdzsekije. „Ez egy régi téli kabát, de kifakult, nem hordom”. A fényképeken felismert egy férfit, akinek csak a becenevét tudja, Mexo.

A becenév tulajdonosa Marcel Grzyb, az ügy másik tanúja. Grzyb pontosan emlékezett, hogy hol volt 2006. augusztus 25-én, annak ellenére, hogy 2008 márciusában tett vallomást. Állítólag Bécsben volt, ahol csomagolóként dolgozik „Reggel héttől délután egyig voltam ott. A munka után pedig hazajöttünk, délután kettőkor már Szlovákiában voltunk.” Arra is emlékezett, hogy az eseteről a rádióból értesült. „A Skinheads szimpatizánsa vagyok” ismerte el, mint azt is, hogy 2006 augusztusában kopaszra volt borotválva és abban az időben egy fekete bomberdzsekije is volt.

(kitekinto.hu)