Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a BR24 választási beszélgetésében kijelentette, szerinte a sorkötelezettség bevezetése szükséges lépés, és támogatja az általános kötelező szolgálat bevezetését.

Hirdetés

Mint arról a V4NA nemzetközi hírügynökség is beszámolt, a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió pártszövetségének (CDU/CSU) pártkongresszusán megszavazták, hogy ismét napirendre tűzzék a kötelező katonai szolgálatot, és ígéretet tettek arra, hogy újra bevezetik azt, amint újra hatalomra kerülnek Berlinben. 

A V4NA brüsszeli forrásokból úgy értesült: Manfred Weberék célja, hogy az európai parlamenti választások után felálló új EP az elsők között tárgyalja majd a uniós kötelező sorkatonai szolgálatot.

A háborús pszichózisban égő európai politikusok egymás után hozzák a legmegdöbbentőbb döntéseket. Emmanuel Macron francia elnök nem zárja ki a nyugati csapatok Ukrajnába küldését, s például Észtország is erről tárgyal. A háborúpárti vezetők már a nők kezébe is fegyvert adnának.

Korábban írtuk

A CDU és a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) két vezető politikusa úgy véli, hogy a csak fiatal férfiak számára kötelező katonai szolgálat nem felel meg a kornak, és azt kérik, hogy az a nőkre is vonatkozzon.

A nők mindmáig önkéntesen szolgáltak a Bundeswehrben. Ennek változnia kell Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Daniel Günther (CDU) és Eva Högl, a Bundestag védelmi biztosa (SPD) szerint, írta meg az őrült ötletet a Bild

Akárcsak Izraelben, Norvégiában, Svédországban és hamarosan Dániában, Németországban is férfiakat és nőket kellene bevonni a csapatokba.

Nem lenne helyénvaló többé csak a fiatal férfiakra koncentrálni

– mondta Högl védelmi biztos.

A német szociáldemokrata politikus szerint: „Nem szabad többé különbséget tenni a nemek alapján. Védelmünkhöz a Bundeswehrben egyformán szükségünk van férfiakra és nőkre.”

Németországban a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetéséről szóló vita azóta gyorsult fel, hogy Boris Pistorius (SPD) védelmi miniszter május elején a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen annak szükségességéről beszélt.

Hosszú távon általános kötelező szolgálatra van szükség

– mondta akkor Pistorius.

A kötelező katonai szolgálat német támogatói különösen kedvelik a svéd modellt, amely eredetileg az önkéntes szolgálatra épül. Minden 18 évesnek ki kell töltenie egy online kérdőívet, és többek között az egészségi állapotáról is tájékoztatást kell adnia. Azonban csak egy részük kerül be a mintába, és még kisebb részüket hívják be ténylegesen. Ha azonban nincs elég önkéntes, ez a modell lehetővé teszi a kényszerítést is.

Németországban egészen 2011-ig volt kötelező katonai szolgálat, kivezetésével az önkéntes katonai szolgálat maradt meg, azonban a német haderő olyannyira leépült az elmúlt években, hogy jelenleg több tízezer katona hiányzik a hadseregből, írta a Magyar Nemzet egy korábbi cikkében.

A Bundeswehrnek jelenleg mintegy 180 ezer katonája van. A tervek szerint 2031-re ez a szám ismét 203 ezer lesz.

A kötelező katonai szolgálat kilenc országban van érvényben Európában.

Norvégia és Svédország mellett Dánia a harmadik ország Európában, ahol bevezették a női sorkatonaságot. Norvégia és Svédország ezt 2015-ben, illetve 2017-ben tette meg.

„A határozottabb sorkatonai szolgálatnak, beleértve a nemek közötti teljes egyenlőséget is, hozzá kell járulnia a védelmi kihívások megoldásához, a nemzeti mozgósításhoz és a fegyveres erőink létszámának növeléséhez” – mondta Troels Lund Poulsen védelmi miniszter egy márciusi sajtótájékoztatón, írta a Politico.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.