Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás legfiatalabb mártírja, Mansfeld Péter halálának 60. évfordulójára emlékezett a II. Kerületi Önkormányzat és a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium március 21-én.

Mansfeld Péter egykori iskolájában, a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban tartott megemlékezésen Láng Zsolt polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Mansfeld Péter személyében olyan fiatalemberről beszélünk, aki 1956-ban nem volt még 18 éves sem, nem akart hős lenni, nem dédelgetett világmegváló gondolatokat.

– Egyszerű rózsadombi srác volt, akivel veleszületett az igazságérzet és a hazafiság. Csatlakozott a Széna téri harcosokhoz, noha nem fogott fegyvert, hanem szállítási feladatokat végzett a forradalmároknak. Az ellene zajló koncepciós perben nem árulta el társait, ragaszkodott igazához, aminek az lett a következménye, hogy a kommunista hatalom kivégeztette.

Láng Zsolt polgármester az iskola diákjaihoz szólva hangsúlyozta: Mansfeld Péter a szabadságért adta életét. 

– Ma sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, mint egykor ő, mert a szabadság nekünk megadatott. Élvezzük és becsüljük meg mindazt, amiért elődeink megküzdöttek. Kötelességünk emlékezni a múltunkra, azokra, akik a függetlenségért harcolták 1848-ban és 1956-ban. Tenni kell azért, hogy a következő nemzedék is szabadon élhessen. Mansfeld Péter 78 éves lenne, itt lehetne közöttünk harcostársaival. Rajta keresztül emlékezzünk mindenkire, akit a különböző elnyomó diktatúrák a halálba küldtek, tönkretettek, megnyomorítottak.

A polgármester beszédét a Csik iskola diákjainak műsora követte. A megemlékezésen részt vett a Mansfeld család képviseletében Mansfeld Edina, valamint az 1956-os és Széna téri forradalmárok képviseletében Schrötter Tibor, Mansfeld Péter egykori cellatársa, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, a budapesti Lengyel Nagykövetség képviseletében pedig Małgorzata Radwan-Vass nagykövet-helyettes.

A megemlékezők megkoszorúzták a Csik iskola falán lévő Mansfeld Péter-emléktáblát, valamint az 1956. június 28-i poznańi sortűz során 13 évesen életét vesztett lengyel Romek Strzałkowski emléktábláját.

Láng Zsolt polgármester a megemlékezést követően a Mansfeld Parkban is elhelyezte az emlékezés virágait a mártír szobránál, kivégzésének 60.évfordulóján.