Hirdetés

Gyopáros Alpár kiemelte: a pályázók között 100 olyan kistelepülés is volt, ahol a korábbi években már nem is működött az üzlet, de a kisboltfelújítási pályázati forrásból sikerült újranyitni a kiskereskedéseket.

A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy Bács-Kiskun vármegyében mintegy nyolcvan településen éltek a lehetőséggel, és összesen 2 milliárd forint értékben pályáztak a kistelepülések boltjainak megmentésére.

Kiemelte, a pályázat lehetőséget teremtett azoknak az ingatlanoknak a felújítására vagy megvásárlására, amelyekben a kisbolt működött. A forrásból az igénylők költhettek továbbá eszközbeszerzésre, így az üzlet teljes berendezését is megújíthatták, de az elnyert összeg egy részét bértámogatás formájában is felhasználhatták.

A kormánybiztos elmondta azt is, „később, az orosz-ukrán háborúra adott rossz brüsszeli válaszokból is fakadó energiaválság enyhítése érdekében a magyar kormány úgy döntött, hogy átsegíti a kisválallalkozókat a nehéz időszakon”.

Emlékeztetett: a Magyar falu program keretében minden magyarországi kistelepülésen működő kisbolt számára nyitottak egy átmeneti támogatási kasszát, amelynek keretében 2800 kiskereskedésnek összesen 8 milliárd forint értékben segítettek rezsiszámláik kifizetésében.

Gyopáros Alpár felidézte: a Magyar falu programot még 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök. A kezdeményezés életminőség-javító intézkedésekkel indult, amelyek jellemzően közszolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastruktúrafejlesztést jelentettek, így elsősorban utak, járdák, közintézmények újulhattak meg a kistelepüléseken.

Később világossá vált, hogy a közszolgáltatások minőségén is folyamatosan javítani szükséges, a hiányzó szolgáltatásokat pedig – amelyek meghatározzák a falvakban élők életminőségét, illetve ösztönzik az ott élőket, hogy ne költözzenek el – meg kell teremteni – tette hozzá, jelezve, ezért is döntöttek a kisboltfelújítási pályázat meghirdetése mellett.

Korábban írtuk

A Bács-Kiskun vármegyei Újteleken 5 millió forint önerő mellett a Magyar falu program mintegy 21 millió forint pályázati forrásából újult meg a település boltja. A kalocsai járás egyik legkisebb, 364 lélekszámú községében egy házaspár családi vállalkozásként, három éve üzemelteti az üzletet. A támogatást az épület külső és belső felújítására, valamint eszköz- és berendezésvásárlásra fordították.

A címlapkép illusztráció.