Minden eddiginél alacsonyabb támogatottságot mért az MSZP-nek a Real PR 93 Kft. A cég által közölt legfrissebb adatok szerint a szocialisták 10 százalékon állnak a teljes népesség körében, míg a Fidesz támogatottsága 33 százalék ebben a körben.

A kutatóintézet által publikált adatok szerint a biztos szavazók között a Fidesz 62, míg az MSZP csupán 20 százalékon áll. A cég szociológia és területi szempontok alapján is vizsgálta a pártpreferenciákat. Az MSZP támogatottsága nagymértékben növekszik az életkor növekedésével, azonban a választók neme, iskolázottsága, lakóhelye nincs összefüggésben a párt népszerűségével.

A Fidesz támogatottságában a lakóhely döntő tényező, mivel a párt kevesebb szimpatizánssal rendelkezik a fővárosban és a közép-magyarországi régióban. Ellenpontként emelhetők ki a megyei jogú városok, ahol a teljes népességen belül 44 százaléknyi támogatót tudhat maga mögött a legnagyobb ellenzéki párt, valamint a Dunántúl és Kelet-Magyarország is – áll a cég kutatásában.

A fővárosban a teljes népesség 11 százaléka támogatja a Fideszt, míg a kormánypártot 10,2, azonban a lakosság 70,2 százaléka bizonytalan a pártválasztásában. Életkori bontásban a Fidesz a 30-49 évesek között a legnépszerűbb és a 50-69 éves korosztály körében a legkisebb a támogatottsága. Az MSZP a 70 év fölötti korosztály számára a legszimpatikusabb párt.

A felmérés kiemeli, hogy 2007 decemberére a nyugdíjasok körében is átvette a Fidesz a vezetést a szocialisták előtt, mivel 10 százalékkal több szimpatizánst tudhat maga mögött, mint a kormánypárt.

A felmérést 500 ember megkérdezésével készítették 2007. december 4-10 között. Az eredmények maximális hibahatára plusz-mínusz 4,38 százalék. Az adatfelvétel telefonon történt.

(hirtv.hu)