Salvini nagygyűlést hirdet Rómában, irgalmatlan tömeg, egy hétre rá pedig ellene tüntetnek. Bécsben pedig Kurz ellen, rendőrség szerint 17 ezren, a tüntetők szerint 50 ezren masíroztak a „szélsőjobboldali kormány” migrációs politikája ellen. Belgrádban is sikerült összehozni egy demonstrációt a kormány és az elnök ellen. Az ECHO TV Háttérkép című műsorában Bogár László és Boros Imre közgazdászok, valamint Bayer Zsolt rámutatott, hogy ami Európa nagyvárosaiban történik, az nem véletlen.

Boros Imre kiemelte: „benne vagyunk” az európai uniós választásban, és az eddigiekkel ellentétben a mostani választásnak tétje van, ezért mindkét oldal mozgolódik.

„Ezt spontánnak, meg Facebookon szervezettnek próbálják bemutatni, de azért itt Pesten is kiderült, hogy van egy négyzáz-ötszáz [fős] keménymag, akik pontosan tudják, hova kell menni és piszkálják a rendőröket. Szervezve van ez az egész dolog” – fogalmazott. Kiemelte, hogy az új baloldal, amelyet zöldnek neveznek csak kívül zöld, belül viszont vörös.

Hozzátette: a másik oldal sem tétlen, mert Belgiumban a kormány aláírta az ENSZ migrációs paktumát.

„Emiatt kiszállt az egyik koalíciós partner és az utcára mentek az emberek, sőt még az Európai Unió hivatalos épületeinek az ablakait is beverték. Elég gorombára sikeredett ez az egész” – fejtette ki. Hozzátette: vegyük észre, hogy az európai parlamenti választás kampánya már zajlik.

Bogár László úgy fogalmazott: nem egyszerűen kampány folyik, hiszen az EP-választásoknak soha nem volt ekkora tétje.

„Európa jövője döntően függ attól, hogy milyen mélységű változások indulnak meg” – fejtette ki. Úgy gondolja, most inkább fragmentálódni fog az Európai Parlament, de már megjelennek benne azok az erők, amelyek egy újabb ötéves ciklus után tudják Európa sorsát meghatározni.

Hozzátette: el kell foganunk, hogy a tüntetések mögött egy olyan szervező erő áll, amely régóta gyakorolja ezt a „szakmát” és professzionálisan csinálja. Figyelni kell, hogy feleslegesen ne szolgáltassunk nekik okot, mert amikor ilyen élesbe fordulnak a dolgok, akkor a legártatlanabb kormányzati intézkedésekből is kirobbanhat egy botrány, és egy hamis hívószó is tömegeket mozgathat meg.