A szervezet és közreműködő partnerei segítségével már hét helyszínen követhetjük nyomon a madarak mindennapjait. A már ismert nagyhalászi és zalaistvándi gólyafészkek mellett egy füstifecske, két vörös vércse és egy gyöngybagoly kamera is működik. Az MME egy – még üres – „B” típusú madárodúba is szerelt kamerát, hogy megfigyelhessük az első, fészeképítő anyagokkal megérkező madarakat, amire a június-júliusban kezdődő második költési időszakban még jó esély van.

A kamerák segítségével nemcsak a kutatók, de a nagyközönség is szemtanúja lehet olyan eseményeknek, amelyek korábban tőlünk rejtve zajlottak. Emellett a kamerák védelmi szerepe sem elhanyagolható, mert bármilyen krízis esetén (szélsőséges időjárási események, ragadozók rájárása a fészekre, fészekrongálódás stb.) van esély időben beavatkozni. Egyes kamerák éjjel is élvezhető képet adnak.

A webkamerákat az MME Monitoring Központ nyíregyházi munkatársai üzemeltetik részben az adó 1% felajánlásokból. Az adásokat évről évre többen követik, ezért az egyesület, tervei szerint, további kamerákat állít üzembe.

A kamerák képei elérhetők az MME honlapjáról.