Holnap döntenek a kormányzati negyed építőjéről, mindössze két cégcsoport van versenyben, akik délelőtt 10-ig még módosíthatnak ajánlatukon. Az építést számos bizonytalanság nehezíti, ezek figyelembe vételével kell kihirdetni a nyertest.

A Fővárosi Önkormányzat továbbra is arra vár, hogy tisztázódjanak a beruházás pénzügyi garanciái. Erre azonban lát esélyt Budapest SZDSZ-s gazdasági alpolgármester-helyettese. Ikvai-Szabó Imre az MR1 Kossuth Rádiónak elmondta, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól nem rég egy olyan ajánlatot kaptak, amely alapján elkészíthető a főváros, és a Demszky Gábor főpolgármester által múlt héten még hiányolt településrendezési szerződés, ami tisztázná a környék csaknem 9 milliárdos közlekedésfejlesztési beruházásainak most még nyitott finanszírozási kérdéseit.

A fővárosi közgyűlés a múlt héten elfogadta a településszerkezeti terv módosítását, nem tárgyalt viszont a kerületi szabályozásról, ami jogilag feltétele az építkezésnek. A Fidesz már akkor is beruházás végnapjairól beszélt. De kétségeket fogalmazott meg Demszky Gábor főpolgár mester mellett, Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-s államtitkár is, aki azt nyilatkozta, felvetették, hogy a kabinet gondolja újra a beruházást. Ezt januárra halasztották.

A bizonytalansági tényezők ellenére is úgy látja Ikvai-Szabó Imre, hogyha eldőlnek a vitás pénzügyi kérdések, január végén ismét napirendre veszi a főváros a kerületi szabályozási terv módosítását. Persze ezt csak akkor teheti meg, ha időközben a VI. kerületi Önkormányzat is elfogadja a változtatást. A kormányzati negyedre a pályáztatási illetve az engedélyeztetési eljárás folyamán eddig több mint fél milliárd forintot költött az állam.

(MR)