Cikkünk frissült.

Hirdetés

A Duna tévécsatorna műsorában elhangzott: folyamatosan érkeztek a felajánlások a közmédia ez évi jótékonysági kezdeményezésére.

Nagyné Berke Mónika, a MVGYOSZ szolgálatvezetője a műsorban azt mondta: a Jónak lenni jó egyik célja, hogy a befolyt összegből a meglévő szolgáltatások mellett olyan újak fejlesztését támogassa, amelyek megkönnyítik a látássérült emberek önálló életét. Ilyen például a vakvezetőkutya-kiképzés vagy segédeszközök, egyebek mellett fehér botok beszerzése. Olyan tankönyvek előállítása, amelyet a látássérült tanulók használnak: hangoskönyvek és pontírású könyvek készítése, valamint a látássérült emberek körében népszerű távszem, amelynek segítségével okostelefonon keresztül lehet bármikor segítséget kérni látóktól.

Törvény határozza meg, hogy ki számít gyengénlátónak vagy látássérültnek. Az MVGYOSZ ernyőszervezetként működik, az országban 21 tagegyesületet fog össze, több mint 10 ezer tagot számlál. Magyarországon több mint 82 ezer látássérült él – hangsúlyozta az MVGYOSZ szolgálatvezetője.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Szalai Ádám válogatott labdarúgó, aki jószolgálati nagykövetként segíti az adománygyűjtést és Nagyné Berke Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) szolgáltatás vezetője a közmédia 11. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. december 18-án.

Szalai Ádám válogatott focista, a műsor jószolgálati nagykövete aláírt mezét ajánlotta fel a Jónak lenni jó! kampányra. A 86-szoros válogatott labdarúgó a műsorban nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést. Mint mondta, fontos számára, hogy jelenlétével segítse a rászorulók mindennapjainak könnyebbé válását.

A Jónak lenni jó! jótékonysági akció minden évben az adományvonalra érkező támogatások mellett ismert emberek, szervezetek által felajánlott különleges relikviák eladásával, árverezésével is gyarapítja a támogatott szervezetnek gyűjtött összeget.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Siklósi Beatrix projektvezető, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója a Novák Katalin köztársasági elnök által készített sállal a közmédia 11. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. december 18-án.

A különleges tárgyak többségét a Jónak lenni jó! honlapján lehet megtekinteni, a vásárlás menetéről a jonaklennijo@mtva.hu e-mail-címen lehet tájékozódni. Néhány különleges tárgyat pedig a közmédia vasárnapi egész napos műsorfolyamában bocsátanak árverésre.

Az MVGYOSZ tevékenységét bárki segítheti, 500 forinttal a 13600-as telefonszám hívásával és a 96-os azonosító megadásával vagy SMS-ben a 96-os szám elküldésével a 13600-as telefonszámra. Az adományok minden esetben a kedvezményezett szervezet számlaszámán jelennek meg, a közmédia pedig követi az adományok útját, hogy hitelesen közvetítsen az akció által elért eredményről.

A közmédia célja, hogy a rendelkezésére álló valamennyi eszközzel évről évre egy jó és nemes ügy mellé álljon. A hazai médiában egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint kétmilliárd forint jutott el a rászorulókat segítő szervezetekhez.


Fotó: MTI/Illyés Tibor
Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a közmédia 11. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. december 18-án.

Különleges magyar kezdeményezés a Jónak lenni jó! jótékonysági program, amelyet még hosszú ideig műsorán tart a közszolgálati média – mondta a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Altorjai Anita úgy fogalmazott: amikor 2012-ben elindították a programot, nem gondolták volna, hogy nemcsak egész Magyarország, hanem a „fél világ” megmozdul.

A közmédia idei, tizenegyedik Jónak lenni jó! jótékonysági programjának kedvezményezettje a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ).

A vezérigazgató emlékeztetett: október 15-én hirdették meg a kampányt a vakok és gyengénlátók támogatásáért.

Az elmúlt 11 évben kétmilliárd forint gyűlt össze a jótékonysági programban – ismertette Altorjai Anita, aki igazi közszolgálati feladatnak nevezte a Jónak lenni jó! kampányt.

A vezérigazgató hangsúlyozta: hálás a közmédia munkatársainak, akik szívvel-lélekkel vitték végig a munkát az elmúlt két hónapban, és hálás minden adakozónak, hogy egy olyan ügy mellé álltak, amely segíti a rászorulókat.

Kiemelte azt is, hogy nem volt olyan év, amikor tudósok, művészek, sportolók ne csatlakoztak volna a kampányhoz. Idén a program két nagykövete Szalai Ádám labdarúgó és Gubás Gabi színművész, a kampány fővédnöke pedig Roska Botond neurobiológus – jelezte.

Korábban írtuk

Schmitt Pál egykori köztársasági elnök, olimpia bajnok a riói olimpia eredeti fáklyáinak egyikét hozta el a vakok és gyengénlátók támogatására.

Schmitt Pál a műsorban hangsúlyozta: a sportolók csapatszellemére vezethető vissza, hogy szívesen vesznek részt karitatív kezdeményezésekben. Az élsportolók példaképeknek számítanak, és ha ők jótékonykodnak, az követendő példaként szolgálhat a fiatal generációnak és másoknak is – mondta Schmitt Pál, aki a kampányban a telefonokat is fogadta a stúdióban vasárnap reggel.

Ez a fáklya, amelyből csak egy létezik Magyarországon, és amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként kapott a szervezőbizottságtól, a legjobb helyre kerülhet – vélekedett a volt államfő.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Schmitt Pál volt köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok vívó a közmédia 11. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. december 18-án.

A Magyar Posta 1,5 millió forinttal támogatja a kezdeményezést, Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima díjas operaénekes egy televíziós produkcióért járó tiszteletdíját ajánlotta fel. Emellett a Magyar Tavak Fesztiváljának fővédnökeként a fesztivál sporteseményeire ingyenes nevezés lehetőségét hozta el a rászorulóknak.

Helmeczy Dorottya, a Tündérkert című nagyszabású film producere, a készülő történelmi-politikai thrillernek, a Megafilm és a közmédia közös produkciójának jelmeztárából ajánlotta fel a Bethlen Gábor feleségét, Károlyi Zsuzsannát alakító Balsai Móni füstszínű kabátját.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Székely Dávid és Novodomszky Éva műsorvezetők a közmédia 11. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. december 18-án.

Novák Katalin köztársasági elnök egy általa kötött sállal járul hozzá jótékonysági akcióhoz. A Győri Nemzeti Színház az Oliver című produkció utolsó elődására szóló két VIP-páholyt, valamint a színház épületében zajló exkluzív kulisszajárást ajánlott fel, míg a Magyar Batthyány Alapítvány pénzügyi támogatással segíti a MVGYOSZ munkáját.

A műsorban elhangzott, hogy az Aranybulla televízióssorozat-változatát december 25. és 30. között vetíti a Duna televízió, esténként 20 órától. A produkció a filmben szereplő, két megszentelt oroszlános zászlóval és egy különleges ólomkatonával segíti a Jónak lenni jó! kampányát.

A Béres Alapítvány idén is beszáll a jótékonysági akcióba, Béres József, a Béres Csepp feltalálójának kutatási naplójából való saját kezű jegyzetének felajánlásával.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke a közmédia 11. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. december 18-án.

Béres Klára, az alapítvány elnöke a műsorban elmondta: idén ünnepli a Béres Csepp ötvenedik évfordulóját, ezért egy olyan tárgyat ajánlottak fel, amely kötődik a jubileumhoz. Béres József naplójegyzete a tudós saját kezű hiteles aláírásával 1978-ban íródott, ekkor került először forgalomba a magyar humángyógyászati készítmény. Béres József olyan különleges ember volt, aki az életét mások szolgálatába állította – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós nevében a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ a Szojuz 36 űrhajó indítókulcsának sorszámozott, eredeti hiteles másolatával és az űrhajós által aláírt és hitelesített okirattal csatlakozott a kezdeményezéshez.

Farkas Bertalan a műsorban elmondta, hogy annak idején Szojuz űrhajót a mérnökök indították el a most felajánlott kulcs eredeti változatával. Balázs Virág, a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ vezetője arról beszélt, hogy a központban az innovatív technológiákat mutatják be gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A gyerekek a technikai tudáson kívül robotokkal, VR-szemüveggel vagy a 3D-s nyomtatással is megismerkedhetnek. Januártól téli tábort indítanak Farkas Bertalan közreműködésével, aki a foglalkozások keretében különféle űrrel kapcsolatos tevékenységeket végez majd a gyerekekkel – mondta.

Andrea Bocelli világhírű olasz tenorista a Jónak lenni jó! jótékonysági akciónak küldött levélben köszöntötte a nézőket. Bocelli mindannyiunkat arra emlékeztet, hogy soha ne felejtsük el gyermekkorunk tisztalelkűségét, és ezt ne csak karácsony ünnepén idézzük fel, hanem a hétköznapokon is. Az adománygyűjtő kampány részére Andrea Bocelli személyes ajándéka két, kereskedelmi forgalomban nem kapható könyvalbum a világhírű tenor saját kezű dedikálásával.

A műsorban elhangzott, hogy a nemrég elhunyt Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott magyar labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitányának özvegye, Bardi Gyöngyi egy hivatalos műsorfüzetet ajánlott fel a vakok és gyengénlátók támogatására férje dedikálásával.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Menczer Tamás, a Mészöly család tagja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára beszél a múlt hónapban elhunyt Mészöly Kálmán korábbi válogatott labdarúgóról és szövetségi kapitányról tartott megemlékezésen, háttal Horváth Szilárd és Novodomszky Éva műsorvezetők (j-b) a közmédia 11. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. december 18-án.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Mészöly család nevében érkezett a stúdióba és azt mondta: Mészöly Kálmán 80. születésnapja után megkapta a Magyar Labdarugó Szövetség életműdíját, amit az Év Sportolója Gálán vehetett át. Ekkor készült az a műsorfüzet, amit most jótékonysági célra ajánlottak fel – hangsúlyozta Menczer Tamás, kiemelve: a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya életében nagy hangsúlyt fektetett az adakozásra.

Kifejtette: a Vasas és a válogatott korszakos középhátvédje a Szőke Szikla becenevet azért kapta, mert nem ismert kegyelmet a pályán, kemény volt, akár sérülten is vállalta a játékot, mindig a győzelemért harcolt őszintén, tiszta szívvel, ugyanakkor az életben nagyon barátságos volt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Horváth Szilárd és Novodomszky Éva műsorvezetők (j-b) a közmédia 11. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. december 18-án.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a műsorban elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a magyar honvédség egy huszárszablya felajánlásával segíti a jótékonysági kezdeményezést.

Az altábornagy azt mondta, hogy azért is csatlakoztak a kampányhoz, hogy felhívják a figyelmet arra: a magyar katonák a magyar emberek szolgálatában állnak. A huszárság a magyar emberek sajátja, amit tőlünk vett át „mindenki”, legyünk büszkék a történelmünkre és a hagyományainkra! – szólított fel Ruszin-Szendi Romulusz.

A világsztárok közül Sarah Ferguson yorki hercegné és Kate Winslet Oscar-díjas színésznő tárgyai is segítik a Jónak Lenni jó! kampányát. Sarah Ferguson Argentínából származó kalapjára, arany karkötőjére és a Szív iránytűje című dedikált könyvére is lehet licitálni. Ezekhez jár egy kulcstartó, amely Erzsébet királynő kutyáját jelképezi a Windsor kastélyból, valamint a yorki hercegné jótékonysági alapítványait szimbolizáló piros és kék gyerekfigura. Káel Csaba filmügyi kormánybiztos ajánlotta fel a jótékonysági kampány részére a Kate Winslet által aláírt Time magazint, amelyet személyesen dedikált a kormánybiztosnak az angol színésznő.

Több mint 180 millió forint gyűlt össze az adás végéig

Az egésznapos műsorfolyam zárásakor Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke a Duna tévécsatorna műsorában hangsúlyozta: a felajánlásokat és az árverésből befolyt összeget az MVGYOSZ szolgáltatásainak fejlesztésére és fenntartására fordítják majd. Egyebek mellett a tankönyvellátásra, vakvezetőkutyák kiképzésére, hangoskönyvtár állományának gyarapítására, használhatóságának fejlesztésére, valamint Braille könyvtár fejlesztésére, de a mindennapi életvitelt segítő eszközök beszerzésére is. Példaként említette a konyhai személyi mérleget, vérnyomásmérőt vagy a fehér botokat.

Nagy Sándor köszönetet mondott az adakozóknak és közmédiának, amely komoly szervező munkával készítette el a látássérültek és vakok élethelyzetét bemutató kisfilmeket, és igyekezett a rászorulók igazi arcát megmutatni.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a közmédia egyik klasszikus feladatának nevezte a segítségnyújtást és azoknak az embereknek, szervezeteknek, sorsoknak a bemutatását, amelyek támogatásra szorulnak. „A Jónak lenni jó! családja folyamatosan bővül, célunk, hogy követendő jó példát mutassunk másoknak” – hangsúlyozta.

Szerinte a leghatékonyabb módszer a nézők figyelmének felkeltése. „Amikor egy egésznapos műsorfolyamban, pláne advent idején, koncentráltan bemutatjuk ezeket az élethelyzeteket, történeteket, az emberekben jobban megmozdul a segíteniakarás, ami látszott is a mai nap folyamán” – mutatott rá.

Papp Dániel úgy vélte, hogy a Jónak lenni jó! mára mozgalommá nőtte ki magát, az elmúlt két hónapban a közmédia csatornáin a látássérültek, vakok életét, személyes történetüket ismerhették meg a nézők, de a jövőben is megmutatják majd, miként hasznosul a Jónak lenni jó! kampányban befolyt támogatás.

A vezérigazgató szerint a magyar társadalom szeret segíteni az elesetteken, és ebben a közmédia szeretne jó példát nyújtani, majd köszönetet mondott a Bartók Rádiónak, amely 15 millió forintos Prima Primissima-díját ajánlotta fel jótékonyságra. Mint mondta, az MTVA a televízióban, rádióban és az online platformokon a jövőben is tovább fogja erősíteni ezt a mozgalmat.