A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött adatai szerint vasárnap a kis méretű szálló por (PM10) mennyisége a levegőben három fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot, ugyanakkor továbbra is minden mérőponton magasabb volt az egészségügyi határértéknél, a köbméterenkénti 50 mikrogrammnál – olvasható a közleményben.

Mint írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn eleinte változóan felhős lesz az ég, majd megnövekszik a felhőzet. A nap második felében jelentéktelen eső sem kizárt. A délkeleti szelet napközben élénk, a budai oldalon esetleg egy-egy erős lökés kísérheti. Vasárnaphoz képest csökken a légszennyező anyagok koncentrációja. A szálló por mennyiségének napi átlaga valószínűleg a legtöbb helyen a tájékoztatási szint alá csökken, ugyanakkor kedd estétől nagymértékben romlik a levegőminőség.

A közlemény szerint Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik továbbra is korlátozzák autóhasználatukat, valamint az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, amelyek társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a légszennyező anyagok helyhez kötött kibocsátását.

A főpolgármester – az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése tilalmának fenntartása mellett – ismételten önkorlátozást kér a budapestiektől. A városvezető azt kéri a lakosságtól, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését, a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatát, míg a szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék a káros anyagok kibocsátását.

A közleményben ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a szálló por magas koncentrációja károsíthatja az egészséget: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el.

Asztma és krónikus légcsőhurut miatt ilyenkor többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegségekben szenvedők állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, a toxikus anyagokkal szemben.

A veszélyeztetett csoportokba tartoznak a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek, az időskorúak, az aktív és a passzív dohányosok.

(MTI)