Az alkotmányügyi bizottság csütörtöki ülésén döntött arról a – pénzügyi stabilitásról szóló előterjesztéshez benyújtott – zárószavazás előtti módosító javaslatról, amely Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hasonló tartalmú szerdai indítványánál részletesebben szabályozza a visszalépést. A pontosítást a kormány is támogatta.

Eszerint a magánpénztártagok március 31-ig kezdeményezhetik tagsági viszonyuk megszüntetését, a megszüntetés napja pedig május 31. lesz.

Az állami pillérbe visszalépő pénztártagok a tagdíjkiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamot felvehetik, vagy önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják. Matolcsy György szerdai javaslata még csak a tagdíjkiegészítés kifizetéséről rendelkezett volna, a reálhozaméról nem.

Az alkotmányügyi bizottság emellett támogatta, hogy a magánpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságot kapjanak. Ezt a javaslatot – vagyis annak a leendő szabálynak az eltörlését, hogy aki korábban pénztártag maradt, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből kilépett, így 2012 januárjától keresetei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába – Matolcsy György szerdán arra hivatkozva kezdeményezte, hogy a parlament hétfőn megszavazta a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés megszüntetését célzó módosító javaslatot, úgy rendelkezve, hogy a magánpénztártagok által fizetett nyugdíjjárulék ezután az állami nyugdíjkasszába kerül. Ez pedig állami nyugdíjjogosultságot kell hogy keletkeztessen.

A pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslatról pénteken dönthet a parlament, várhatóan annak címét is megváltoztatva. Mind az alkotmányügyi bizottság, mind a kormány támogatta ugyanis a fideszes Papcsák Ferenc javaslatát, amely a Magyarország gazdasági stabilitásáról nevet adná a jogszabálynak.

(MTI)