Ugyan az Országos Mentőszolgálat és a veszprémi kórház, nem is beszélve a rendőrségről, meglehetősen szűkszavú információközlésekre szorítkozik, azonban a STOP eddig nem ismert részleteket tudott meg a brutális gyilkosság körülményeiről. Egyebek mellett megismertük a hatósági boncolási jegyzőkönyv egyes elemeit is.

A STOP információi szerint a helyszínre elsőként érkező mentőegység személyzete még találkozott a Patrióta lokál előtt az elkövetőkkel. Az internetes lap úgy értesült, hogy ekkor rendőri egység még egyáltalán nem volt a helyszínen. A bárhoz érkező második mentőautó, amely egy rohamkocsi volt, fedélzetén a Veszprém Megyei Kórház orvos-igazgatójával félelmetes pánikot és fejetlenséget tapasztalt a szórakozóhely környékén.

Nem hivatalos hatósági forrásból tudomást szerzett a STOP a boncolási jegyzőkönyv tartalmáról. Eszerint Marian Cozmát célirányosan, morbid, ellenben pontos vagy precíz kifejezéssel élve, szakavatott döféssel kivégezték. A szúrási bemeneti csatorna hossza csaknem húsz centiméteres! Ilyen szúrást kizárólag olyan ember tud ejteni, aki viszonylag pontos anatómiai ismeretekkel és ha úgy tetszik „gyakorlattal” rendelkezik. Ehhez a késmozdulathoz ráadásul viszonylag nagy fizikai erő kellett, hogy két borda között ilyen mélységig nyomja be a pengét, amelyet ezután egy-két csuklómozdulattal meg is forgatott a gyilkos a sebben.

Ez az „alaposság” cáfolja a korábbi, szóváltást követő késelésről szóló híreket. A STOP birtokába került dokumentum nem fogalmaz erről egyértelműen, de más forrásból úgy értesültek, hogy valószínűleg az áldozatot szemből szúrták le, vagy úgy, hogy valaki közben lefogta, vagy pedig mert a korábbi szúrástól előre görnyedt.

Ezt megelőzően, illetve emellett a fiatalember egy hasonlóan precíz vesetájéki szúrást is elszenvedett. Viszont halálát a fentiekben taglalt és a szív balkamráját végzetesen szétroncsoló késszúrás okozta. Haláltusája rövid volt: gyakorlatilag a harmadik szívdobbanásnál elvesztette eszméletét és pillanatokon belül el is vérzett. Mindezzel együtt a még vidékről is Veszprémbe rendelt négy mentőgépkocsi személyzete, bár észlelték betegük halálos állapotát, mégsem adták fel a küzdelmet. Légutat biztosítottak, valamint kilélegeztetésre kapcsolták Marian Cozmát, és folyamatos folyadékpótlás és szívmasszázs mellett a közeli kórház traumatológiájára siettek vele.

A kórházban egyértelművé vált, hogy a kézilabdacsapat egyébiránt kiváló fizikumnak örvendő klasszisát képtelenség életben tartani. A szív ekkor már állt. Az agyhalál, majd a teljes biológiai halál visszafordíthatatlanná tette a történteket.

Más lapokkal együtt a STOP is beszámolt arról, hogy Ivan Pesics horvát kézilabda-játékost egy társa személyautójával vitte be a kórházba. Ezzel kapcsolatban azt az értesülést szerezte a STOP, hogy ennek a beszállításnak, bizony nem kizárólag a gyors orvosi segítség volt az eredendő célja. Úgy tudni, Pesicset társa azért lökdöste be autójába és indult el vele bőgő motorral a kórház felé, hogy véglegesen el tudjanak menekülni a helyszínen ekkor még ott tartózkodó, randalírozó támadóik elől. Feltehető volt ugyanis, hogy Pesics esetében sem elégednek meg a vesetájéki „indító szúrással”, hanem életét kívánják kioltani.

Ez a menekülés egyáltalán nem olyan egyszerű, hogy csak úgy tövig nyomjuk a gázpedált és mindjárt el is tűnünk az üldözők elől. A Patrióta lokál környéke szűk, zegzugos belvárosi utcácskákból áll, tehát hiába van légvonalban 200 méterre a kórház, rendkívül sok fékezéssel, gázadással és kanyarodással, tehát sebességvesztéssel lehetett célba jutni a gyógyintézetig. Bár a mentési akció sikeres volt, azonban balul is kiüthetett volna. Ha például Pesics támadójának a pengéje nem áll meg a vesét roncsolva a gerincoszlop mellett, hanem nagyobb ereket talál el. Ebben az esetben a sérült szakszerűtlen mozgatása halálhoz is vezethetett volna. A horvát kézilabda-játékos egyik veséjét így is el kellett távolítani, mivel támadója, mint azt írtuk, nem elégedett meg egy felszíni szúrással, hanem a penge betolása után V-alakú mozdulattal biztosította a döfés okozta roncsolás pusztító erejét.

Sesum esetében is elborzasztó a helyzet. A fiatalembert, nem egyszerűen fejbe rúgták, ha lehet egy ilyen fizikai behatás egyszerű. A sportolót ugyanis olyan erejű, vélhetőleg rúgás érte, amely arccsontját eltörte és a csontokat el is mozdította. Emiatt következett be időleges látászavara.

(A Stop.hu nyomán)