Hirdetés

Hamis történelmi párhuzammal érvelt a háború mellett Márki-Zay Péter. Szerdai pécsi kampányzáró rendezvényén a baloldal miniszterelnök-jelöltje már azt állította, hogy Ukrajna most Magyarország háborúját vívja. Az ukrán-orosz háborút az 1956-os magyar forradalommal vetette össze, ám analógiája erősen sántít. A magyarok akkor a Rákosi-diktatúra ellen léptek fel, de a szabadságharcot a szovjet hadsereg a magyar kommunista vezetőkkel együttműködve vérbe fojtotta.

Márki-Zay abban sem mondott igazat, hogy Ukrajna egyedül küzd, hiszen Volodimir Zelenszkij elnök folyamatosan élvezi az amerikai és európai támogatást. Arról a baloldal miniszterelnök-jelölt szintén hallgatott, hogy a háború kitörése óta Oroszországot kemény szankciókkal sújtja az Európai Unió és az Egyesült Államok, Ukrajna pedig rendszeresen kap fegyverszállítmányt és más segítséget. Az Európai Bizottság február végén jelentette be, hogy 450 millió eurót (mintegy 164 milliárd forint) terveznek fegyverekre költeni Ukrajna számára, és további 50 millió eurót (18 milliárd forint) orvosi és egyéb felszerelésekre. Márki-Zay azzal is a Ukrajna fegyverekkel való támogatása mellett agitált, hogy meg kell védeni a kárpátaljai magyarokat. Álláspontja teljesen szemben áll az Orbán-kormányéval, amely épp a kárpátaljai magyarok védelme érdekében nem szállít fegyvereket Ukrajnába, és nem is engedi át a szállítmányokat Magyarország területén.

Márki-Zay ugyanebben a beszédében más, minden eddigi háborús nyilatkozatánál súlyosabb kijelentést is tett. A baloldal miniszterelnök-jelöltje beszédében 1848-as és 1956-os példán keresztül vezette le, hogy a szabadságért mindig a fiatalság harcolt, akár véráldozat árán is. Szerinte Orbán Viktor ezt elfelejtette. A fiatalok viszont ma is érzik, ahogy Márki-Zay fogalmazott: „igen, a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj. Nagyon szomorú, hogy vannak, akik megöregedve ezt elfelejtik„.

Gyurcsány Ferenc jelöltje ezzel mehint kiállt a háború támogatása mellett, ahogy azt több mint egy hónapja a teljes baloldal teszi.

Korábban írtuk

A baloldali miniszterelnök-jelölt megint a külföldnek akart megfelelni. Szinte szó szerint idézte a háborúpárti cseh védelmi minisztert, aki azzal a kijelentésével mondta le a budapesti V4-találkozót, hogy: „Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”.

Márki-Zay erre a mondatra utalva folytatta azt a baloldali háborús uszítást, amelyet még jóval az ukrajnai orosz invázió megkezdése előtt indított el. Gyurcsány Ferenc jelöltje február 13-án a baloldali aktivista, Gulyás Márton internetes műsorában arra a kérdésre, hogy ha kirobban a konfliktus, miniszterelnökként biztosítana-e katonai segítséget, azt felelte: „Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.„

Ebből a nyilatkozatból teljesen világossá vált már 10 nappal az ukrajnai háború kirobbanása előtt, hogy a baloldal célja belesodorni hazánkat a konfliktusba.

Aztán az ATV Egyenes beszéd című műsorában, február 22-én ráerősített a háborúpárti álláspontjára, amikor kijelentette: „Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.”

Márki-Zay később olyan abszurd kijelentésekre ragadtatta magát, mint például a február 27-én közzétett szokásos heti Facebook videójában, ahol azt állította: Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy Ukrajnában háború van és emberek halnak meg.

Egy nappal később azt hazudta közösségi oldalán, hogy „Orbán Viktor letagadja a magyar katonai részvételt, miközben áldozatot és kockázatvállalást kér a magyar katonáktól. Mindezt egy olyan célért, egy olyan idegen hatalom érdekében, amit nemzete és szövetségesei elárulásával, propagandával, kémbankkal és számos más módon is támogat„.  A hazugságot azonnal cáfolta a kormány, Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár úgy reagált: Fake news, hogy magyar katonai repülő szállítana fegyvereket Ukrajnába. – Magyar személyzettel, magyar területről, magyar területen keresztül, magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: egy, a NATO keretei közötti, többnemzeti együttműködés keretében három magyar felségjelű gép lát el ezzel kapcsolatos feladatokat.

Gyurcsány is uszít

A baloldal kormányfőjelöltje mellett Gyurcsány Ferenc is kivette a részét a háborús uszításból. Szintén február végén, a közösségi oldalán támadta a kormányt, amiért nem küld fegyvereket Ukrajnának. Szerinte Orbán Viktor félreértette a helyzetet, amikor azzal indokolta a fegyverszállítások lehetetlenségét, hogy ”azokkal a fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd, hiszen Kárpátalján magyarok is élnek.„ A kormányfő természetesen arra utalt, hogy nem ritka eset, amikor az ellenséges hadsereg fegyvert zsákmányol, és mivel az ukrán hadseregben szolgálnak kárpátaljai magyarok is, ezeket a fegyvereket ellenük is fordíthatják. Ezen kívül konkrét veszélyt jelentene a fegyverszállítmány Kárpátalján, hiszen ezeket megsemmisítendő célpontnak tekintik az oroszok.

Gyurcsány legotrombább megnyilvánulása az a pénteki Facebook bejegyzés volt, amiben kikelt magából Orbán Viktor ellen, aki visszautasította Zelenszkij ukrán elnök provokatív követeléseit. „Pocsék ember leszel, vagy meghalsz. Melyiket választanátok? Orbán ezt a választást hagyja a hazának, neked. Elfordítjuk fejünket ezrek, milliók halálától, meggyalázásától, mert ha nem, ha segítünk, akkor magunkra vonzzuk a sátán bosszúját és mi magunk fogunk halni – állítja. Orbán szerint életünk ára a bűnbeesés. Az élethez sz…r alakká kell válnunk – mondja. Meg se próbál más utat ajánlani a nemzetnek” – írta posztjában Gyurcsány.

Gyurcsány volt honvédelmi minisztere is kitett magáért a háborús hangulatkeltésben. Juhász Ferenc két nappal a háború kitörése előtt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor az ATV-ben fogalmazott úgy a magyar katonai segítség elmaradása miatt: „Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek.„ Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot.

A teljes cikket IDE KATTINTVA az Origón olvashatják.