Markó Béla RMDSZ-elnök szerint visszaüthet, hogy az Európai Néppárt (EPP) mind az általa képviselt alakulatot, mind Tőkés László királyhágómelléki református püspököt támogatja az európai parlamenti választási kampányban.

A szövetség elnöke ezt tegnapi, Brüsszelben tett látogatása során jelentette ki, Wilfried Martens EPP-elnök keddi nyilatkozatára reagálva, amelyben az EP legnagyobb frakciójának vezető politikusa Tőkés Lászlót „az EPP közeli barátjának” minősítette és alakulata pozitívan áll függetlenként indulásához.

Tőkés ennek fejében vállalta, hogy európai parlamenti képviselővé választása esetén az EPP csoportjához csatlakozik. Martens egyben a néppárt támogatásáról biztosította a tagpártokat is, köztük az RMDSZ-t is, és reményét fejezte ki, hogy a választások pozitív kimenetelűek lesznek a jelzett pártok számára.

Markó találkozott Joseph Daullal, az EPP képviselőcsoportjának vezetőjével, az egyeztetésen pedig rámutatott, hogy a kétirányú támogatás akkor lenne rendben, ha mindenkinek lenne esélye a bejutásra. Sajnos, ilyen esély nincs, vélte az elnök emlékeztetve, hogy az RMDSZ-nek 5, Tőkés László egyéni jelöltnek pedig 3 százalékra van szüksége ahhoz, hogy mandátumot szerezhessen az Európai Parlamentben. A romániai magyarság viszont az ország összlakosságának csak 6,5 százalékát teszi ki. Az RMDSZ-vezérnek a tanácskozást követően az volt a benyomása, hogy Joseph Daul ezt a problémát jól látja, de őt mindenekelőtt a romániai jobboldali pártok együttműködése érdekli.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az RMDSZ eredetileg nem kívánta saját listájára felvenni Tőkés Lászlót, Markó tegnap elsőre azt nyilatkozta: „A jó pap is holtig tanul”, utalva ezzel a szövetségre. Az elnök ugyanakkor rámutatott: tanultak ebből, és utóbb felajánlották az együttműködést. Sajnálatának adott hangot, hogy Tőkés László elutasítja ezt. Markó Béla megismételte azt az először Aradon, az október 6-i megemlékezésen nyilvánosság elé tárt véleményét, miszerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hibát követett el, amikor Tőkés Lászlót biztosította támogatásáról. Markó Bélával és a szövetség három EP-listavezetője, Frunda György, Sógor Csaba és Winkler Gyula az EPP elnökkel is találkoztak a tegnap.

Martens az RMDSZ küldöttségnek is megerősítette előző napi nyilatkozatába foglalt, a tagpártokra vonatkozó támogatási ígéretét. A tárgyalások a romániai belpolitikai helyzet és az RMDSZ esélyei köré épültek. Markó nagyon fontosnak és szükségesnek ítélte meg a találkozót. Az EPP elnök szoros együttműködést szorgalmazott a romániai tagpártok között, mivel az alakulat számára fontos hogy a romániai tagpártok minél több képviselőt juttassanak a néppárti frakcióba.

A magyarországi pártok EP képviselői közül Szent-Iványi István, az Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) EP-delegációjának vezetője folytatott megbeszélést a fentebb említett RMDSZ küldöttséggel. A megbeszélésen az SZDSZ politikus kiemelte, hogy a romániai magyarság politikai megosztottsága a közösség európai parlamenti képviseletét veszélyezteti. A magyar liberális képviselő szerint az RMDSZ a romániai magyarság legitim, hiteles, a realitásokat figyelembe vevő, de elveit fel nem adó képviselője romániai és nemzetközi fórumokon.

(www.kronika.ro)