Martonyi János az EU-elnökségi feladatok kapcsán hangsúlyozta, hazánk elkötelezett az uniót érintő legsürgetőbb ügyek: az euró stabilitásának és a gazdaságpolitikai koordináció megteremtésének előmozdítása mellett. Kiemelten fontosnak tekintjük, hogy a növekedés ösztönzésére irányuló erőfeszítések és az európai országok államadósságának csökkentésére irányuló lépések összhangban legyenek.

Martonyi János kiemelte, EU-elnökségként törekszünk a kis- és nagy tagállamok, az Unió különböző grémiumai, valamint a tagállamok közötti kompromisszumok előmozdítására.

A magyar soros elnökség célja, hogy konkrét előrelépés történjen a magyar elnökségi programban bemutatott prioritások, a növekedés és a szociális jólét megteremtése, az integráció erősítése, a polgárközeli Európa megteremtése, a Duna Régió Stratégia kidolgozása, az uniós szomszédságpolitika és a bővítési folyamat, így különösen a Horvátország csatlakozási tárgyalása lezárása területén.

A német fél érdeklődésére az elnökségi prioritásokon túl Martonyi János tájékoztatást adott a magyar kormány reformtörekvéseiről is, melyek legfontosabb célja a magyar gazdaság és költségvetési helyzet stabilitásának helyreállítása.