A szocialista polgármester a közgyűlésben egyszerűen elhallgattatta a fideszes képviselőt, aki a vesztegetési botrány után hetedszer szólította fel lemondásra Szabó Lórándot. A napirendi javaslatot most is elutasította az MSZP-s többségű képviselő-testület.

A botrány azután robbant, ki, hogy az MSZP-s polgármester 2 millió forinttal és egy tanácsnoki állás felajánlásával próbálta meg rávenni Naszvadi Balázs fideszes önkormányzati képviselőt: álljon el az ellene indított és első fokon megnyert rágalmazási pertől. A pénzátadásról készült rejtett kamerás felvételeket a hírTV Célpont című műsora mutatta be. A nyomozás ennek ellenére még tart, határidejét július 20-ig hosszabbította meg az ügyészség. Arra hivatkoznak: az ügy felderítéséhez még több tanút ki kell hallgatniuk.

Szabó Lórándnak más miatt is felelnie kell. A vám és pénzügyőrség nyomozóhivatala másfél éve indított eljárást a dombóvári önkormányzat ellen. A gyanú szerint a szocialista politikus két, részben önkormányzati tulajdonú cégnek juttatott testületi jóváhagyás nélkül több száz millió forintot azért, hogy uniós pályázatokon az önrészt igazolni tudják.

„Az ügyben a Vám és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Nyomozóhivatala jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint európai közösségek pénzügyi érdekének megsértése bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntető eljárást. Az ügy jelenlegi szakaszában a nyomozás érdekeire való tekintettel a nyilvánosságot a részletekről nem tudjuk tájékoztatni” – mondta el a hírTV-nek Oletics Zoltán a regionális nyomozóhivatal sajtófelelőse.

Szabó rágalmazási perében a másodfokú tárgyalás június 18-án lesz. Ha ott is elmarasztalják, le kell mondania polgármesteri tisztségéről és új választást kell kiírni Dombóváron.

(hírTV)