Júliustól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján három százalékos kedvezményt ad a MÁV-START Zrt. minden olyan internetes vásárlójának, aki – akár bankkártyával vagy mobilegyenlegről fizetve – az otthoni nyomtatás vagy a digitális bemutatás lehetőségét választja. Az engedményt a teljes árú jegyeknél és az összes kedvezménytípusnál is biztosítja a vasúttársaság. Az otthoni nyomtatással belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni. A menetjegyek QR-kódját pedig pl. az InterCity járatokon utazva lehet az arra alkalmas telefon vagy számítógép képernyőjén a jegyvizsgálóknak bemutatni.

Az elmúlt hónapokban megkétszereződött azoknak a menetjegyeknek az aránya, amelyeket nem a jegykiadó automatáknál, hanem máshol nyomtattak ki az utasok. A július előtti 15-16 százalékos arány szeptember-októberre 29-30 százalékosra nőtt. Az intézkedés az internetes jegyértékesítési rendszer aktív felhasználóinak számát is bővítette, havonta négyezerrel többen vásároltak online az előző félév adataihoz képest. A kedvező hatásokból tehát az internetes eléréssel nem rendelkező utasok is részesülnek, hiszen csökken a sorban állás ideje a pénztáraknál.

A 2008-as indulás óta összesen mintegy 2,3 milliószor vették igénybe az utazók a MÁV-START internetes jegyvásárlási lehetőségét. A rendszerben vásárlók már több mint kétszázhatvanezer esetben éltek az otthoni nyomtatás lehetőségével. További információ a www.mav-start.hu oldalon található és a helyi tarifával hívható 06 40 49 49 49-es, MÁVDIREKT ügyfélszolgálati telefonszámon kérhető.