Elköszönünk azoktól, akik nem tartják be a párt belső szabályait, a morális elvárásokat – mondta az InfoRádiónak a Magyar Demokrata Fórum országos választmányának elnöke. Makay Zsolt hozzátette: a kizárásokról – az alapszabályban foglaltak alapján – az etikai bizottság, illetve a legfelsőbb fórum, az országos választmány dönt.

Az MDF-ből most első fokon kizárt Jászberényi László, a párt kiskunfélegyházi elnökének ügyében is az etikai bizottság járt el. Ilyesmiről az MDF elnökségének nem kell tárgyalnia, mert nem tiszte – hangsúlyozta Makay Zsolt.

A választmányi elnök határozottan cáfolta, hogy Dávid Ibolya felhívta volna Jászberényi Lászlót, aki az InfoRádiónak korábban azt mondta: a pártelnök a tavalyi megyei tisztújítás előtt telefonált neki, és arra kérte, hogy Karsai Pétert támogassa, így megtarthatja a posztját.

Makay Zsolt közölte: az MDF-nek joga bármilyen önálló jogi személlyel együttműködni, legyen az ifjúsági vagy nyugdíjas szervezet. Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) ugyanakkor korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az MDF alapszabálya szerint a pártnak csak egy ifjúsági szervezete lehet, ez pedig az IDF.

Az új szervezet alakulásának hátterében feltehetőleg az áll, hogy az MDF és annak ifjúsági szervezete, az IDF közötti viszony megromlott a legutóbbi pártelnök-választás idején. Az IDF-elnök az MTI-nek elmondta: az MDF alapszabályát csak a párt országos gyűlésének kétharmados többsége módosíthatja.

A hétvégén megalakult Ifjúsági Konzervatív Unióról (IQ) szólva Makay Zsolt közölte: üdvözli a szervezet létrejöttét, amely támogatni, és nem kritizálni akarja a Magyar Demokrata Fórumot.

Nem arról van szó, hogy az számít partnernek, aki nem kritizálja a párt vezetésének politikáját, ám egy partner nem nyilatkozhat az MDF testületei által hozott határozatokkal ellentétesen – magyarázta a választmányi elnök.

Makay Zsolt kijelentette: egy demokratikus pártban a belső viták után megszületett többségi döntéseket minden tag támogatja, az MDF is ezt várja a tagjaitól. Arra a kérdésre, hogy az MDF párt, illetve parlamenti frakciószinten jó morális állapotban van-e, a választmányi elnök úgy válaszolt: „Miért ne lenne?”

(InfoRádió)