Kiállt a 3 milliárd forintot meghaladó költségvetési csalás gyanújával előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista önkormányzati képviselő mellett Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd MSZP-s politikus.

Mécs Imre a csütörtök este a szombathelyi városháza előtt elmondott beszédében „jogvédő demokratának” nevezte Czeglédy Csabát, aki szavai szerint fontos közéleti tevékenységet folytat, „a civil társadalom küzdelmét támogatja a demokratikus jogállam visszaállításában”, ügyvédként pedig eredményesen védi a civileket.

Mint mondta, Czeglédy Csaba Szombathelyen is „a jog és a demokrácia védelmezője”, aki ellen hajszát indított a hatalom, el akarja távolítani a közéletből. Állítása szerint ez volt a céljuk „a mondvacsinált hamis vádaknak”, amiket szerinte semmivel sem bizonyítottak. Utalt arra, hogy Czeglédy Csabát két nappal az előtt az önkormányzati közgyűlés előtt tartóztatták le, amelyen állítólag egy helyi nagyszabású korrupciós ügyet feltárva akart felszólalni.

Szendrő-Németh Tamás helyi ügyvéd, aki Czeglédy Csaba megbízásából kívánt szólni a közgyűlés aznapi ülésén, de Mécs Imréhez hasonlóan nem kapott szót, a városháza előtt összegyűlt 50-60 ember előtt úgy vélte, hogy a kormánypárti városvezetés „mondvacsinált indokokkal” akadályozta meg, hogy tolmácsolják Czeglédy Csaba álláspontját.

„Nem követtem el bűncselekményt, és ennek ellenére úgy tűnik, hogy van, aki már vérbírót játszana, pedig az ártatlanság vélelme nem súlytalan jogi maszlag” – idézett Czeglédy Csabának a közgyűléshez írt leveléből.

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő korábban egy szintén Szombathelyen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a baloldalnak választ kellene adnia arra, hogy miért „falaznak még mindig teljes mellszélességgel” Czeglédy Csabának, és felszólította az MSZP és a DK vezetőit arra, ha tudnak, nyilatkozzanak arról, került-e párjaik kasszájába a 3,5 milliárd forintból.

A szombathelyi közgyűlés várhatóan zárt ülésen dönt arról a bizottsági javaslatról, hogy Czeglédy Csabát hívják vissza a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kht. felügyelőbizottságának elnöki posztjáról, mivel kényszerű távolmaradása miatt a bizottság működésképtelenné vált.

MTI

Felmentették Czeglédy Csabát

Mégsem maradt a szombathelyi Haladás Sportkomplexum felügyelőbizottságának elnöke a költségvetési csalás gyanújával három hónapja előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba, ugyanis csütörtökön késő este a városi önkormányzat közgyűlésének zárt ülésén újra napirendre tűzték az ügyet és a korábbival ellentétes döntést hozott a képviselőtestület – tájékoztatta Lendvai Ferenc, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője az MTI-t a döntés után.

Elmondta, a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy újra visszavegyék a már egyszer leszavazott napirendet, ebben az esetben ez történt.

Hozzáfűzte: Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester az előző döntésnél egyszerre szavaztatott a visszahívásról és a felügyelőbizottságba delegálandó jelöltekről, de egyik jelölt sem kapta meg a szükséges többséget, így a visszahívást is tartalmazó javaslat egésze sem.

„Másodszorra viszont a polgármester külön tette fel a Czeglédy Csaba visszahívásáról szóló határozati javaslatot, ami már megkapta a többséget” – mondta.

Lendvai Ferenc közölte azt is: mivel új tagot továbbra sem sikerült delegálni a felügyelőbizottságba, úgy döntöttek, hogy a jövő héten rendkívüli közgyűlést tartanak.

MTI