Csaknem minden második megkérdezett megemlítette a Medián közvélemény-kutató kérdésére válaszolva a magyar–szlovák konfliktust az elmúlt hetek legfontosabb eseményei között – derül ki a Népszabadság által közölt közvéleménykutatásból.

Kevesebben ugyan, mint a pénzügyi válságot (64 százalék), de lényegesen többen, mint a gazdasági csúcsot vagy az október közepi nemzeti csúcsot (21, illetve 11 százalék). Bár a magyar–szlovák konfliktus nem új keletű, legutóbb azután került napirendre, hogy Dunaszerdahelyen egy focimeccsen a szlovák rendőrök megverték a magyar szurkolókat. Az esettel kapcsolatban a válaszadók kétharmada úgy vélte: a szurkolók nem adtak okot a rendőri támadásra. Megjegyzendő azonban, hogy a fővárosban élők (akik valószínűleg többször találkoztak a futballhuliganizmussal vagy annak következményeivel) az átlagosnál jóval nagyobb arányban vélekednek úgy, hogy a magyar szurkolók is okolhatók a történtekért.

Az MSZP-szavazók megosztottak ebben a kérdésben, a Fidesz és a kis pártok szavazóinak döntő többsége azt gondolja, hogy a szurkolók nem adtak okot a rendőri fellépésre. Azt viszont a Fidesz-szavazók többsége is helyteleníti, hogy a Nemzeti Őrsereg nevű szerveződés Szlovákiában emlékezett meg a Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló 1938-as bécsi döntésről. A lakosság 68 százaléka úgy gondolja, nem helyes egy másik ország területén ilyen ünnepséget tartani. Csak a kisebb pártok szavazói között vannak többségben azok, akik helyesnek tartották a királyhelmeci egyenruhás koszorúzást. A november 15-re összehívott magyar–szlovák kormányfői találkozó előtt pártpreferenciától függetlenül a többség (a teljes népesség 66 százaléka) egyetért abban, hogy a két ország elmérgesedett viszonya miatt a két kormányfőnek gyakrabban kellene találkoznia – olvasható a cikkben, amely szerint a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 600 fő telefonos megkérdezésével, a Népszabadság megbízásából készítette a felmérést.

Süket marad a Dunaszerdahelyen megvert szurkoló

Megrepedt a nyakcsigolyája, több helyen eltört az állkapcsa, egyik fülére pedig tartósan megsüketült az a szlovákiai magyar férfi, akit a dunaszerdahelyi mérkőzésen vertek meg a helyi rendőrök – írja a Blikk.

A kezelőorvos cáfolta azt a korábbi hírt, miszerint a fiatalembernek epilepsziás rohama volt. Az orvos szerint a támadás miatt került sokkos állapotba – számolt be a lap.

(Népszabadság, hirado.hu, FH)