Az előző hónap tendenciáját követve soha nem látott magasságig emelkedett a Fidesz támogatottsága – derül ki a Medián novemberi felméréséből. A kutatás szerint az ellenzéki párt több mint kétszer annyi szavazatot kapna, mint az MSZP. Egyre többen mennének el a népszavazásra. Három fideszes is a legnépszerűbb öt politikus közé került.

Ma már egyértelmű, hogy szeptemberben csak átmenetileg szűkült a két nagy párt támogatottsága közötti különbség: októberben a szocialisták estek vissza, novemberben pedig valósággal szárnyakat kapott a Fidesz támogatottsága. A nagyobbik ellenzéki párt ezzel megdöntötte a márciusi rekordját is: a teljes népesség 44 százaléka, a pártot választóknak pedig a 60 százaléka szavazna rá, több mint kétszer annyian, mint az MSZP-re. Ráadásul a Fidesz-szavazók nemcsak sokkal többen vannak, de sokkal elkötelezettebbek is: 66 százalékuk mondja biztosra a részvételét egy új parlamenti választás esetén, míg a nagyjából változatlan létszámú szocialista szavazótáborban ez az arány épp 10 százalékponttal kisebb. Így aztán a választani tudó „biztos” szavazók körében még tetemesebb a Fidesz előnye – igaz, ennek az adatnak a statisztikai bizonytalansága meglehetősen nagy. A kisebb pártok őrzik az elmúlt fél évben jellemző átlagos támogatottságukat – derül ki a HVG megbízásából készült felméréséből.

A Fidesz újbóli erőre kapása aligha független attól, hogy az általa indított népszavazási kezdeményezés célegyenesbe ért, és nagy valószínűséggel csak a párt három kérdéséről szavazhatnak majd a polgárok. A közelmúlt legtöbbet tárgyalt közéleti témái közül november elején a Fidesz népszavazási kezdeményezését tartották a legfontosabb ügynek az emberek, és 39-ről 46 százalékra nőtt a referendumon való részvételüket biztosra mondók aránya. Bár – mint azt a Medián októberi elemzése bemutatta – az eddigi népszavazásokon végül kevesebben mentek el szavazni, mint ahányan azt korábban biztosra mondták, mivel azonban az így nyilatkozók elsöprő többsége igennel szavazna a Fidesz kérdéseire, a jelenlegi „biztos” szavazók hatvan százalékának a részvétele is elegendő lehetne ahhoz, hogy a referendum mindhárom kérdésben eredményes legyen. Igencsak megosztott a közvélemény viszont abban, hogy ebben az esetben mit kellene tennie a kormánynak: 45 százalék szerint le kellene mondania, 46 százalék szerint viszont nem.

A Fidesz előretörése mutatkozik meg a politikusok népszerűségi rangsorának alakulásában is. Továbbra is a köztársasági elnök áll az élen, a Fidesz három prominense, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Orbán Viktor azonban megelőzte a korábban dobogós Dávid Ibolyát és Szili Katalint – az utóbbiak főleg a Fidesz-szavazók körében veszítettek népszerűségükből.

(hvg.hu)