Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) is az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban vonta kérdőre a miniszterelnököt, azt hangsúlyozva, hogy értékes termőföldeket áldoznak föl a külföldi gyárak érdekében, és elpazarolják a hazai víztartalékokat. A jövő nemzedékek érdekeit mikor veszi figyelembe a kormány? – kérdezte.

Orbán Viktor a termőföldvédelemmel egyetértett, jelezve, meg kell védeni mindent, ami megvédhető, „egyetlen négyzetmétert sem szabad feleslegesen feláldozni”, ugyanakkor mindennek meg kell történnie út, vasút és gyárépítés tekintetében, amire szüksége van Magyarországnak. Közölte: a kormány most terjeszt majd be egy törvényjavaslatot, ami megpróbál az eddiginél jobb arányokat létrehozni abban az ügyben, hogy több legyen a barnamezős, azaz a már korábban művelés alól kivont területeken létrejövő új ipari beruházás, mint a zöldmezős.

Azt is hangsúlyozta: ma akkumulátorgyárak működnek Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Svédországban, és a 27 uniós tagállam felében lesz olyan gyár, amelyik kifejezetten lítium ionos akkumulátorokat fog gyártani, Máltát és Ciprust kivéve pedig minden tagállam valamilyen módon részt fog venni az értékláncban.

Korábban írtuk

Az éghajlatváltozás eredményeképpen a Kárpát-medence kiszáradóban van, amiről nem az Orbán-kormány tehet, az a felelősség viszont a jelenlegi kabineté, hogy odafigyel-e a kiszáradóban levő Kárpát-medencére – reagált Csárdi Antal, aki szerint a jövő generációnak nem érdeke, hogy az akkumulátort gyártó cégek itt okozzanak környezetterhelést.

A miniszterelnök viszonválaszában kiemelte: különbséget kell tenni a rémhírterjesztés és az emberek indokolt félelme között, és az utóbbira világos, egyenes választ kell adni. „Nem igaz, hogy kiszárítjuk a Kárpát-medencét, nem igaz, hogy olyan mennyiségű vizet használunk föl, amely tönkreteszi az adott élőhelyeket” – jelentette ki. Hozzátette: a magyar államnak „kutya kötelessége”, hogy ezeket a válaszokat megadja, és a kormány ezt higgadt és nyugodt módon ezután is meg fogja tenni.