A Fidesz frakcióvezetője szerint a manchesteri terrortámadás rámutat arra, hogy az európai vezetők – érthetetlen módon – még mindig nem veszik észre, mi folyik a kontinensen. Még hány ártatlan embernek kell meghalnia, hogy az európai vezetők elgondolkodjanak az idevezető bevándorlási politikájukon? – tette fel a kérdést Kósa Lajos keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus megdöbbentőnek nevezte az éjszaka Manchesterben történteket – ahol terrortámadást követtek el egy koncerten, elkövetőként pedig az Iszlám Állam jelentkezett -, és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

Nyilvánvaló szerinte, hogy a terrorizmus nem azzal kezdődik, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantja magát, hanem azzal, amikor terroristák illegálisan jönnek Európába, és sokan ezt segítik, támogatják.

A Fidesz-frakció teljes mellszélességgel kiáll a magyar kormány mellett a terror üldözésében, továbbá egyetért azzal a felfogással, hogy a terrorcselekményeket szélesen kell értelmezni, és a legnagyobb szigorral kell fellépni – jelentette ki Kósa Lajos.

Hozzátette: a történtek még élesebb fényt vetnek az Európai Parlament (EP) határozatára, amelyben az EP egy Magyarországon terrorcselekmény miatt jogerősen elítélt embert kezdett el „mentegetni”.

A Fidesz frakcióvezetője azt is terrorcselekménynek nevezte, hogy hétfő hajnalban a franciaországi Calais-nál egy magyarokat szállító kisbuszt dobáltak meg.

A kötelezető betelepítési kvótával kapcsolatos kérdésre Kósa Lajos azt válaszolta: ha az Európai Unió Bírósága nem ad helyt a magyar és a szlovák keresetnek – amelyhez Lengyelország is csatlakozott -, akkor „megyünk tovább az úton”, mert még rendkívül sok kérdést kell tisztázni a befogadással kapcsolatban, de az ítéletet Magyarország végrehajtja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság kvótadöntését még azok sem hajtották végre, akik egyébként megszavazták.

MTI