Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint a jelenleginél is nagyobb hitelességi válságba kerülne a balliberális oldal, ha Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének lemondása után összefogna a Jobbikkal.

Gulyás Gergely az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta: próbálkozhat párton kívüli jelölttel is az MSZP, bizonyos szempontból Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök is ilyen volt.    

Hozzátette ugyanakkor: a jelenlegi MSZP körül nem látja azt az értelmiségi hátteret, amelyből olyan jelölt jöhetne, akitől „rendkívüli mértékben kell tartani”. Közölte: egyelőre csak azt tudni, hogy Botka László kilenc hónap után visszalépett, és bő fél évvel a választások előtt a baloldal miniszterelnök-jelölt nélkül maradt.

Arra a kérdésre, hogy beállhat-e az összes ellenzéki párt, beleértve a Jobbikot is, egy jelölt mögé, Gulyás Gergely úgy reagált: a balliberális oldal saját létjogosultságát 1990 óta leginkább a szélsőjobboldal elleni küzdelemben találta meg, ezért, ha összefogna a Jobbikkal, az még a mostaninál is nagyobb hitelességi válságot okozna.

Azzal kapcsolatban, hogy Botka László az MSZP-ben ülő „fideszes ügynökökről” beszélt, a frakcióvezető tréfálkozva azt mondta: „nagy valószínűséggel nincsenek, mert én nem tudok róluk”. Úgy fogalmazott: komolyra fordítva a szót, ha valaki megnézi, hogy az MSZP milyen vádakat fogalmaz meg a Fidesz kormányzásával szemben és milyen „durva” retorikával – ami Botka László előtt is így volt – akkor „nagyon nehéz ezt a vádat komolyan venni”. Hozzáfűzte: ha Botka Lászlónak erre vonatkozó bizonyítékai vannak, akkor azokra ő is nagyon kíváncsi.

MTI