Bajnai Gordon ma ellenjegyezte a miniszteri kinevezésekről szóló köztársasági elnöki határozatot, így megkezdhetik tevékenységüket az új miniszterek – tájékoztatott közleményében a Kormányszóvivői Iroda, az ezzel kapcsolatos dokumentum pedig már a Magyar Közlönyben is megjelent.

Az alkotmány értelmében az új kabinet annak ellenére megalakultnak tekinthető, hogy a frissen kinevezett miniszterek csak hétfőn teszik le az esküt az Országgyűlés előtt – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász. Az alkotmány világosan fogalmaz: a kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg. Az igaz, hogy hozzáteszi, hogy a kormány tagjai a kormány megalakulása után az Országgyűlés előtt esküt tesznek, de világos a megfogalmazásból is, hogy már a megalakult kormánynak a tagjai tesznek esküt az Országgyűlés előtt. A kormány megalakulásához nem szükséges az, hogy minden egyes minisztert kinevezzék, az a lényeg, hogy néhány miniszter, legalább egynél több miniszter ki legyen nevezve – magyarázta az alkotmányjogász.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatásából az is kiderül, hogy a kormányfő a Miniszterelnöki Hivatal négy államtitkárának kinevezését is ellenjegyezte. Így Csizmár Gábor a társadalompolitikai összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter tevékenységében közreműködői államtitkár lesz, Baja Ferenc az infokommunikációért felelős államtitkári posztot kapja, Szigetvári Viktor a MEH kabinetirodáját vezető államtitkárként dolgozik majd, Tordai Csaba pedig jogi és közigazgatási államtitkár lesz. A Népszabadság információi szerint Újhelyi István is államtitkár lehet a Miniszterelnöki Hivatalban. A többi tárcánál a következő napokban nevezik ki az államtitkárokat. Az új kormány pénteken tartja első ülését, első olvasatban tárgyalják majd a válságtervezetet.

(MR)