Feloszlatta magát a Pest megyei Törökbálint képviselőtestülete, ezzel mind a testület, mind pedig Keller László szocialista polgármester megbízatása lejárt.

A lejárt megbízatású testület és a polgármester az előrehozott választásig teljes jogkörrel a helyén marad.

A 2006-os önkormányzati választáson az MSZP jelöltje, Keller László szerezte meg a polgármesteri posztot, az önkormányzatban azonban az ellenzék került többségbe. A testületben a Fidesz-KDNP nyolc, a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület két tagjával szemben az MSZP a Civil Fórum Egyesülettel együtt hét szavazattal rendelkezik.

A csütörtökön megtárgyalt sürgősségi indítványt a nyolc fideszes képviselő mellett a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület által delegált két képviselő is támogatta. Az indoklás szerint a testület az elmúlt egy évben nem tudott hatékonyan működni.

Győrfi László, a Fidesz és a KDNP frakciójának vezetője szerint egy egy éve tartó folyamat végére került pont. Mint mondta, próbáltak együtt dolgozni a polgármesterrel, de bebizonyosodott, hogy ez lehetetlen. „A város ügyei akadozva haladnak, Keller László a halogatás embere” – jegyezte meg.

Az együttműködést nehezítette az is, hogy augusztusban a Fidesz padsoraiból, de a képviselőcsoport hozzájárulása nélkül választották meg alpolgármesternek Pekk Józsefet, akit ezek után a frakció kizárt a soraiból.

Elmondta azt is: a jobboldal a következő választáson nem követi el újra azt a hibát, hogy három jelöltet indít a szocialista polgármesterjelölt ellen.

Keller László elmondta, hogy a döntés szerinte „kifejezetten a személye ellen indított támadás” eredménye. Mint mondta: a Fidesz az országos politikából ismert utat választotta, „mindenkor, mindenhol a hatalomra tör”.

A kezdeményezés a szocialista politikus szerint „oktalan volt”, hiszen a város dolgai jól mentek, az elfogadott munkatervben és ciklusprogramban megfogalmazott célokat pedig eddig „megfelelő konszenzussal” sikerült elérni. Keller László arra a kérdésre, hogy indul-e a polgármesteri címért, még nem tudott válaszolni.

Azt egyelőre nem döntötte el, hogy indul-e az időközi választáson, azt azonban elmondta: úgy gondolja, hogy őt négy évre választották meg az emberek.

A törvény által előírt határidők betartásával három hónapon belül, előreláthatóan januárban időközi választás lesz Törökbálinton. Ezt követően kezdheti meg munkáját az új polgármester és az új testület.

(inforadio.hu)