– „Bagó Zoltán fenyegetőzött és ígérgetett, megdöbbentő módon, kommunista módszerekre emlékeztetve fenyegetett meg, hogy amennyiben úgy döntök, hogy mégis elindulok a 2006. évi országgyűlési választásokon, veszélybe kerülhet a munkám, az egzisztenciám” – jelentette ki a 2006-os választások előtt MDF-es ellenfele, Romsics Imre. A kecskeméti bíróság elsőfokú döntése szerint azonban ön nem zsarolta meg az MDF politikusát.

– Valóban nem tettem ilyet. Magánbeszélgetést folytattunk, és elemeztük a politikai helyzetet, a kalocsai esélyeket. Amikor a botrány kitört, már akkor is nyilatkoztam, hogy amennyiben az ott elhangzott mondataimat egy tévévitában mondtam volna el, vagy egy lakossági fórumon, akkor senki nem szedett volna szét, vádolt volna zsarolással. Egyszerűen arról beszéltem, hogyan lehet esély a jobboldali győzelemre, mi történhet, ha mindketten elindulunk, és mik az esélyek, ha nincs két ellenzéki jelölt.

– Ehhez képest nyilván meglepődött, amikor ellenfele előállt a vádjaival.

– Jogász vagyok, szeretem a rendet, a törvényességet, világéletemben ennek szellemében éltem. Nem számítottam arra, hogy politikus társam tudtom és engedélyem nélkül rögzíti a beszélgetésünket, azt pedig végképp nem gondoltam, hogy megvágva, bizonyos mondatokat kiválogatva nyilvánosságra hoz bizonyos részleteket, úgy beállítva, mintha megfenyegettem volna.

– Miben bízott, amikor beperelte Romsics Imrét?

– Tisztában voltam azzal, hogy a pereskedés hosszú folyamat, de tudtam, hogy igazam van és ez az egyetlen esély ennek bebizonyítására. Indítottam egy polgári pert jó hírnév megsértése miatt, hiszen Romsics úr különösen nagy nyilvánosság előtt vádolt meg engem. Ebben a perben született most elsőfokú ítélet. Másrészt büntetőpert is kezdeményeztem rágalmazás és magántitok jogosulatlan megsértése miatt, ez a per még folyamatban van a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

– Miről szól a mostani ítélet?

– A kecskeméti bíróság most első fokon kimondta, hogy Romsics Imre valótlant állított. Ennél több nekem nem kell, kártérítési igényem nem volt. Az, hogy a vád miatt nem indulhattam a választáson, nem lehettem képviselő, s hogy lejárattak, olyan óriási kárt okozott, ami pénzben nem is fejezhető ki. Első körben bejutottam volna a parlamentbe, hiszen egy közvélemény-kutatás szerint 63 százalékos volt a támogatottságom a botrány kirobbanása előtt néhány nappal. Valószínűleg ezért is kreálták meg ezt az egész koncepciós ügyet, erről konkrét információim vannak azóta. Másrészt nekem tíz év kemény munkája volt abban, hogy egyéni képviselőjelölt lehessek, ezt vették el tőlem Romsics és társai. A bíróságon egyébként kértük a valóság bizonyítását, így meghallgatták a teljes, vágatlan hangfelvételt, ez alapján mondták ki, hogy az MDF-es jelölt nem állított igazat.

– A Fidesz ugyan a botrány kirobbanása után nem indította az országgyűlési választáson, de végül az előzetes hírek ellenére nem zárták ki a pártból, 2006 őszén pedig ismét önkormányzati képviselővé választották Kalocsán és megyei közgyűlési alelnök is lett. Ezek szerint ott kezdettől hittek önnek?

– Volt egy etikai megbeszélés, ahol azt mondták, hogy engem is megillet az ártatlanság vélelme. Ezért, ameddig nincs olyan jogerős bírósági ítélet, ami elmarasztal, addig nem zárnak ki. Ez korrekt döntés volt, amelynek jogosságát a mostani elsőfokú ítélet is igazolja.

– Az önkormányzati választáson, fél évvel a botrány kirobbanása után még visszahallotta a vádakat?

– Igen, sőt azóta is jó néhányszor. Ha viszont jogerős döntés mondja majd ki, hogy ennek a vádnak nincs alapja, akkor nekem is minden okom meglesz arra, hogy bepereljem azt, aki újra megpróbálja rám sütni a bélyeget.

– Mit gondol, egy önnek kedvező jogerős döntés után már senki nem néz majd önre ferde szemmel?

– Akit kabátlopás vádjával illetnek, annak nagyon nehéz újra tisztára mosnia a nevét. A politikában ez fokozottan igaz. A botránynak országos sajtóvisszhangja volt, még Orbán Viktor is bocsánatot kért Dávid Ibolyától, egy nekem kedvező bírósági döntés azonban biztos nem jelent majd hetekig témát a sajtóban. Úgyhogy még biztos kísérteni fog egy jó darabig ez a rágalom, de lelkileg azért rengeteget jelent az embernek, ha a bíróságon is bizonyítani tudja az igazát.

(bándy)

————-

Dr. Bagó Zoltán

1975-ben született Kalocsán.

2000-ben szerzett diplomát a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán, uniós ösztöndíjjal öt országban vett részt közigazgatási képzésen.

1996 óta a Fidesz, 1999 óta a Fidelitas tagja.

1998 óta a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, 2006 óta alelnöke.

2002–2006-ig országgyűlési képviselő.

2003–2004-ben EP-megfigyelő, majd képviselő.

2004–2006-ig a NATO Parlamenti Közgyűlésének póttagja, az EPP bővítésért felelős munkacsoportjának tagja.