Közelít az influenzajárvány Magyarország felé – erősítette meg Szolnoki István a hirado.hu-nak. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese azt mondta, az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy folyamatosan emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma különösen a Dunántúlon és Pest megyében. A háziorvosokat felkereső betegektől mintát is vettek és már négy esetben ki is tudták mutatni az influenza vírusát, ebből három volt „A” vírus és egy „B” vírus – ezek a fajok okozzák a nagyobb járványokat, tette hozzá a szakember.

Az influenzának, ha már kialakult egy szervezetben, akkor nincs ellenszere – erősítette meg Szolnoki István, ezért is javasolják a veszélyeztetett korcsoportoknak az influenza elleni védőoltás alkalmazását.

Ha már valaki megkapta az influenzát, akkor a vírusnak már csak a tüneteit lehet kezelni, például lázcsillapítással, orrcseppezéssel, folyadékpótlással.

Szolnoki István azt is elmondta, ha egy hét leforgása alatt 100 ezer lakosból 200 ember influenza szerű megbetegedésekkel keresi fel a háziorvosát, akkor ez már egy országos járvány kezdetét jelentheti.

A karácsonyi ünnepek közeledtével Szolnoki István felhívta a figyelmet arra, hogy a légi forgalom növekedésével a járvány terjedése nem megállítható, és korábbi adatokból is arra is lehet következtetni, hogy ebben az időszakban, amikor az emberek többször találkoznak egymással, többet vannak összezárva megnő a betegszám.

A megbetegedések száma a napokban Európa-szerte emelkedik – tette hozzá Szolnoki István, és megerősítette: néhány európai országból már helyi járványokról is beszámoltak, ilyen például Csehország vagy Ausztria, ahol iskolásokat vett le a lábáról a vírus.

A szakember azt is elmondta: az influenza elleni oltást még most sem késő a háziorvosoktól kérni, így sok esetben elkerülhető a kellemetlen tünetekkel járó betegség.

(hirado.hu)