A meghallgatás tétje az volt, hogy a szakbizottság, majd az Európai Parlament megerősíti-e elnyert tisztségükben az ügyvezető igazgatókat.

A három jelölt – Carlos Montalvo Európai Biztosítás- és Foglalkoztatói nyugdíj-felügyeleti Hatóság; Verena Ross – Európai Értékpapír-piaci felügyeleti Hatóság; valamint Farkas Ádám – Európai Bankfelügyeleti Hatóság – egyaránt magabiztosan válaszolt a feltett kérdésekre.

A meghallgatáson Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő a Biztosítás- és Nyugdíjfelügyeleti Hatóság ügyvezető igazgató jelöltjét az eltérő nemzeti jogszabályok esetleges összehangolásáról és a korábbi felügyeleti rendszer működőképességének korlátairól kérdezte. Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi elnökétől pedig arról érdeklődött a néppárti politikus, hogy miért lesz jobb és hatékonyabb a kockázatok előrejelzésében, a nemzeti felügyeletek közötti együttműködésben és információcserében, valamint az eltérő nemzeti gyakorlatok közelítésében az újonnan létrejövő rendszer.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint a kiválasztott szakemberek megfelelnek a feladatra: „A meghallgatás során a jelöltek bizonyították, hogy rendelkeznek az elvárt szakmai tudással és képességekkel, hogy betöltsék a felügyeleti hatóságok felsővezető pozícióit”. Hangsúlyozandó, hogy Farkas Ádám melletti pozitív döntés következtében első alkalommal kerülhet magyar szakember egy európai pénzügyi felügyeleti hatóság operatív vezetői pozíciójába.


Mint ismeretes, az Európai Parlament és a Tanács 2010 novemberében fogadta el az új Európai Felügyeleti Hatóságokról szóló rendeleteket, melyek egyebek mellett a hatóságok elnökeinek kiválasztásáról is rendelkeztek. Az Európai Bizottság ennek megfelelően összeállította a legalkalmasabb jelöltek listáját, amelyről a hatóságok felügyelőtanácsai választották ki az elnökjelölteket, kikről végül az Európai Parlament fog dönteni a jövő heti plenáris ülésén.