Az önkormányzati miniszter a pénteki parlamenti ünnepségen azt mondta, hogy a Kemény Dénes által irányított vízilabdacsapat összesen 100 millió forint prémiumot kap. Gyenesei István az olimpia után közvetlenül még azt jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében nem 12, hanem 20 milliós jutalomban részesülnek a pólósok, szövetségi kapitányukkal, Kemény Dénessel együtt.

Mégsem egyenértékű a háromszoros olimpiai bajnok férfi vízilabdacsapat aranyérme Vajda Attila győzelmével. Az önkormányzati miniszter már Pekingben és később Budapesten is arról beszélt, hogy a pólósok is 20 milliós forintot érdemelnek, nem pedig 12-t, ahogy azt előzőleg a kormány eldöntötte. Az állami kitüntetések parlamenti átadása után azonban Gyenesei István már bevallotta: a vízilabdacsapat összesen kap 100 millió forintot.

A sportért felelős miniszter rosszul számol. A 20 milliós ígéret ugyanis a vízilabdázók szövetségi kapitányának, Kemény Dénesnek is szólt, a 100 millió forintot így pedig 14-el kell osztani. Végül tehát fejenként közel 900 ezer forinttal kapnak kevesebbet a háromszoros olimpiai bajnokok.

Kemény Dénes szövetségi kapitány elmondta: „A rendszer rossz, hogy egyáltalán ez téma kell, hogy legyen. Azt sem tartom helyesnek, hogy valaki nem olimpiai bajnokként, sokszorosát kapja az összes többinek. Itt valami nincsen rendben, ezt alaposan át kell gondolni. Én egyáltalán nem sajnálom, egy másodpercig ne gondolja bárki is a Cseh Lacikától, csak szerintem az olimpiai bajnoki cím az egy olyan eredmény, amit nem lehet túlszárnyalni.”

Kulcsár Győző szerint nemcsak a jutalmazási rendszer rossz, az edzők megbecsülése is katasztrofális. A magyar utánpótlástrénerek az alacsony bérek miatt külföldre vándorolnak, idehaza pedig egyre kevesebb a jól képzett, fiatal vívó.

Kulcsár Győző szövetségi kapitány elmondta: „Abból a fizetésből, amit kint kap, meg tud élni, nyugodtan, nem nagylábon, nem luxusban, de nincsen arra gondja, hogy holnap mit fog enni, hogy elvigye a gyerekét esetleg egy kirándulásra, vagy télen az olaszok síelni, vagy nyáron a tengerhez. Egy magyar vívóedző fizetése erre nem elég. A dolgot még bonyolítja, hogy itt 3 évente 20-30 edzőt nevelünk, és ebből senki nem helyezkedik el, mind elmegy külföldre, mert kevés az anyagi elismerés, ezért más pályát választ.”

A Magyar Olimpiai Bizottság most a pénzügyi gondokról, és az olimpia előtti szakmai munkáról is beszámolót kér az összes szakszövetségektől. Schmitt Pál, bizottság elnöke őszinte, tárgyilagos értékelést vár az érintettektől.

„Nekik is őszintén kell feltárni egy-egy edző, versenyző munkáját, a formába hozást, versenyzést és időzítést. Ez egy komoly szakmai feladat. Bízom benne, hogy nem elmismásolják, akik jól, vagy rosszul szerepeltek, hanem egy jó alapot fektetnek le arra, hogy igaziból széles összefogással egy kiindulópont lehessen egy sikeresebb londoni szereplés felé.”- nyilatkozta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Az olimpikonok szereplését, és az ötkarikás játékok előtti felkészülését elemző értékeléseket szeptember közepéig kell benyújtani a MOB-hoz.

(hírTV)