Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Hirdetés

Az elmúlt közel tíz évben az illegális migránsok nem szűnő ostromától szenvedtek a Délvidék magyarjai a trianoni határ innenső és szerb fennhatóságú oldalán egyaránt. A hívatlan idegenek egyre erőszakosabban támadták hazánkat, azaz a 2015-ben felépített műszaki határzárat és az azt védő magyar rendőröket, határvadászokat. Nemcsak kőzáport zúdítottak a járőrökre és autóikra, de több ízben rájuk is lőttek. A szerb oldalon általánossá vált a fegyverropogás, az embercsempész bandák erőszakos területfelosztásai halálos áldozatokat is követeltek. Megesett az is, hogy egy délvidéki magyar család házánál gránátot robbantottak.

Végül kilenc év késéssel, tavaly ősszel színre lépett és rendet tett a szerb karhatalom. Értesüléseink szerint erre az ottani decemberi előre hozott parlamenti, illetve az idén júniusban tartott helyhatósági választások adtak okot. Rég nem ismert, idilli nyugalom köszöntött Szabadkára és környékére, illetve a Homokhátságra. Csakhogy lejárt a szerbiai választási időszak, immár újra mind kevésbé vannak jelen a fegyveresek, így nyár óta ismét meredeken emelkedik a hazánkat ostromló illegális migránsok száma.

A rendőrségi statisztika önmagáért beszél. Az apokaliptikus 2015-ös nagy roham során 411864 idegen lépett törvénytelenül hazánk területére, majd a határkerítés felhúzásának és a hatékonyabb védelem kiépítésének köszönhetően jelentősen csökkent a betolakodók száma. 2019-től ismét emelkedést tapasztalhattunk, abban az évben még csak 17171 illegális migránst rögzített a statisztika, de akkortól évente duplázódott a számuk: 2020-ban 45099, 2021-ben a Covid-szigorítások ellenére is 116749, 2022-ben 274534 idegent fogtak el a magyar hatóságok. Tavaly októberig folytatódott az ostrom, 2023 szeptemberében 38854 illegális migráns bukott le, októberben 30935. Abban a hónapban Ásotthalom határában tragédia történt, frontálisan ütközött egy kisteherautóval egy száguldó csempészautó, az ötszemélyes járműben ülő nyolc illegális migráns közül egy nő meghalt, három gyerek életveszélyesen megsérült.

Az idei első fél év viszonylag nyugalomban telt, de így is akadtak hátborzongató esetek. Január 6-án Horvátországban, Fiume és Zágráb között az autópályán egy magyar rendszámú Mitsubishi a szalagkorlátot átszakítva frontálisan ütközött egy Alfa Romeóval, amiben egy család utazott. Az apa és az anya szörnyethalt, 16 éves fiuk megsérült. A Mitsubishit egy moldáv embercsempész vezette, utasai egyiptomi és szíriai migránsok voltak. A balesetben a csempész is életét vesztette.

Korábban írtuk

Január 7-én a budapesti Dráva utcában okozott balesetet egy francia rendszámú csempészautó, a járdára felhajtva oszlopokat és egy jelzőlámpát is kidöntött. Nyolc szíriai, bangladesi és pakisztáni illegális migráns rejtőzött benne, isteni csoda, hogy nem sérült meg senki.

Április 18-án éjjel sajnos már a csoda sem segített. Budapesten a Ferihegyi úton egy bolgár rendszámú csempészautó karambolozott, két vétlen magyar ember meghalt a tragédiában. A csempészautóban hét nepáli illegális migráns utazott.

Július 31-én Baján egy magyar rendszámú csempészautó a rendőrök elől menekülve házfalnak rohant, személyi sérülés nem történt, és még a helyszínről kereket oldó öt török és két afgán állampolgárságú illegális migráns is kézre került.

Árulkodó erdőtüzek

E hosszúra nyúlt bevezetővel azt akarjuk megvilágítani, hogy a korábbi évekhez képest visszafogott statisztikából még nem következik, hogy csökkent volna a veszély. A száguldozó csempészautók folyamatos életveszélyt jelentenek, ráadásul az egész országban, hiszen Dunaharasztiban, Sopronkövesden, Üllőn, de a Zala vármegyei Csesztregen is fogtak idén illegális migránsokat a rendőrök.

Fotó: Nagy Sándor

A legnagyobb nyomást továbbra is a Homokhátság, azon belül is legfőképpen Ásotthalom szenvedi el. Odafelé menet megállunk a szomszédos Mórahalmon. Ott most nyugalom van, de mindenkiben él még a 2015-ös nagy roham emléke, amikor a jövevények megdézsmálták a gyümölcsöseiket, szétrombolták a zöldséges üvegházakat, és a porták végében álló gazdasági épületekben töltötték az éjszakát… Egy idős úr a rendőröket és a polgárőröket dicséri, hangsúlyozva, hogy mindent egybevetve jó a közbiztonság a fürdőjéről is ismert kisvárosban.

– A külterületeken azért fel-felbukkannak az idegenek – mondja egy asszony piaccsarnokban. Egy középkorú férfi pedig arról beszél, hogy néha kisebb erdőtüzek parázslanak a környéken a széles körben meghirdetett szigorú tűztilalom ellenére. A felizzó lángokat a rejtőzködő idegeneknek tudják be a mórahalmiak.

Ásotthalmon rosszabb a helyzet. Takaros, rendezett falu ez, központjában öröm ránézni a nándorfehérvári diadalban részes Szilágyi Mihály szobrára, nemkülönben vele átellenben a dicsőséges Rongyos Gárda emlékművére.

Éppen arra érkezünk, amint egy brit rendszámú, jobb kormányos, vadonatúj Nissant ellenőriznek a település központjában a magyar rendőrök, illetve az őket segítő osztrák kollégáik nagy Polizei felirattal az overalljukon. Hosszú papírozgatás zajlik, unottan ácsorog a két fiatal muszlim férfi, nincsenek megijedve. Valószínűleg a kocsi papírjai és az idegenek útleve is rendben van, a járőr bő félóra után elengedi őket. Kérdezzük a rendőröket: csempészek? Ahogy mondják, sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudják a feltételezésünket, egyébként forduljunk a megyei kapitányság sajtóosztályához, csak ők nyilatkozhatnak.

Találgatunk. Lehet, hogy a két muszlim irányítja, koordinálja errefelé az embercsempészetet? Vagy a Nissanjuk nem más, mint egy úgynevezett előfutó autó? Ez jóval a csempészkocsi előtt halad, és ha rendőrjárőrbe, ellenőrzésbe ütközik, akkor elvonja a rendőrök figyelmét, vagy figyelmezteti a hátul jövő csempészkocsit, hogy térjen le valamely erdei útra és rejtőzzön el. Találtunk már – nem is egyszer, korábbi riportjainkon – hátrahagyott idegen rendszámú kisbuszt és furgont is a fák és bokrok között. Olyat is, amelyet felgyújtottak. Széles körben elterjedt legenda, hogy a tűz ilyenkor az embercsempészek műve. Szó sincs róla. Közelről, távolról jönnek azok az élelmes roma családok, amelyek az árokba borult, mezőre futott, erdőben rekedt csempészkocsikból kiszerelnek mindent, amit hasznosítani tudnak. Aztán felgyújtják, gondolva, hogy így nem marad nyom utánuk.

Beszélünk egy helyi mezőőrrel. Leszögezi: igen, Ásotthalmon ismerik ezt a brit rendszámú kocsit, ez bizony egy csempészautó, amely rendszeresen végighúz a falun, gyakran emberekkel telezsúfolva.

– Annyira pofátlanok a csempészek, hogy már fényes nappal is dolgoznak – teszi hozzá Nagy Sándor.

Gyülekező a központban

Történik errefelé más is. Szeptember 16-án például betörtek egy ásotthalmi tanyára az illegális migránsok. A két férfi – továbbra is elsöprő arányban fiatal, katonakorú férfiak érkeznek – tüzet rakott a házban, a szoba padlóján. Olcsón megúszták, mert elfogásuk után a magyar rendőrök visszavitték és átadták őket a szerb hatóságoknak.

– Naponta több 15-20 fős csoportban jönnek, főleg afgánok. Leginkább éjjel mozognak, de nappal is látni őket – tájékoztat bennünket az ásotthalmi polgárőrök parancsnoka, Pőcze Levente. Hangsúlyozva, hogy gördülékeny és hatékony az együttműködés a rendőrökkel; ha megjelennek a jól ismert csempészautók, azonnal jelzik.

Fotó: Nagy Sándor

És gyakran megy is a jelzés. Egy fiatal ásotthalmi nő azt mondja, újabban a falu központjában lévő buszállomáson üldögélnek az illegális migránsok, várva, hogy felvegye őket a csempészkocsi. A buszállomás a falu legforgalmasabb pontja. De nemcsak a csempészautók jelennek meg újra és újra, hanem a balesetveszély is. Szeptember 1-jén Ásotthalmon embercsempészek egy Porsche Cayenne-nel menekülve négy autót taroltak le az M5-ös autópályát Bajával összekötő 55-ös főúton, majd elhajtottak. Később elfogták őket.

Mi is belebotlunk egy elhagyott csempészautóba. A falu külterületén, az úgynevezett Gát sor felé tartva az út mentén egy rendszám nélküli Toyotára bukkanunk. Jobb oldalán az első és a hátsó kereke is defektes. A vezető melletti ablak szilánkokra törött. Helyi informátorunk szerint már két hónapja áll itt a kocsi. Rendszáma nincs, komolyabb sérülés sem érte, csak néhány karcolást látni rajta, állítólag nekiment egy rendőrautónak. Körbejárjuk, vizsgálgatjuk, jobb oldalán elöl, a sárvédőnél két lyukat fedezünk fel. Golyónyomok? A népi humor jegyében, de talán afféle állandó veszélyjelzésként is valaki a „migri” feliratot festette a kocsi bal oldalára.

– Mi nem állíthatjuk meg a csempészautókat, de jelezzük a rendőröknek, ha észleljük őket, rendszámmal, gyakran fotóval. Mégis, mostanában rendre arról értesülünk, hogy a látókörünkbe kerülő csempészautóknak menet közben valahol, főleg az M5-ös autópályán nyomuk vész – számol be friss tapasztalatairól a mezőőr Nagy Sándor. Határozottabb, erőteljesebb hatósági fellépést szorgalmaz.

Ami azt illeti, folyamatos a rendőri jelenlét az 55-ös úton, olyannyira, hogy minket is félreállítanak, ellenőriznek. Tehát a hatóság komolyan veszi az illegális migráció jelentette veszélyt. Mégis, egybevágnak Nagy Sándor mezőőr tapasztalataival azok a rendőri adatok, amelyek szerint az ország minden pontján fognak betolakodókat. Vagyis egészen messzire eljuthatnak a déli végektől. Ennek oka lehet az is, hogy tavaly nyár óta több mint 2300 embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből, miután Brüsszel annyi más mellett a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltsága miatt is célkeresztbe vette hazánkat.

A szabadlábra helyezetteknek elvileg 72 órán belül el kellene hagyniuk Magyarországot, de a tény, hogy végül elmarad a büntetés, aligha rettenti el őket a bűnismétléstől.

Megszólalnak a fegyverek

Halastelek Ásotthalom településrésze, egy hosszú, egyenes betonútra fűződött fel. Közel a határ.

– Mostanában újra megesik, hogy esténként népesebb csoportokat látok, csak úgy feketéllik tőlük az út vége – mondja egy idősebb helyi asszony. – Néha meg itt ültetik le a közelben az elfogottakat a rendőrök, várva a furgonokat, ami majd elviszi őket. Van, amikor csak tízen vannak, van, amikor húszan is. Nem félek, bár rossz emlékeim vannak. Még 2015-ben történt, hogy Ásotthalom központja felé bicikliztem, amikor az idegenek direkt elém ugrottak. Meg akartak ijeszteni? Mindegy, elestem, eltört a kezem; ha közeleg az eső, ma is fáj a törés helye.

Szorgalmasan szólítgatjuk meg a helyieket, de sok újat már nem hallunk. Errefelé attól tartanak az emberek, hogy azok a fegyveres bandaharcok, amelyek odaát játszódtak le tavaly októberig a szerb oldalon, halálos áldozatokat követelve, majd áttevődnek ide, a határövezetbe. Akad, aki nem is magáért aggódik, hanem a kecskéit félti. Úgy tudja, hogy az illegális migránsok közel-keleti kultúrájában kedvelt étek a kecskehús, és attól is tartani kell az illető szerint, hogy szexuális abúzus éri szegény állatokat.

Elfogyott a türelem

Az aktuális migrációs helyzetről Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadóját kérdeztük.

– Milyen mértékű ma az Európába irányuló illegális migráció?

– A migráció mögött mély demográfiai átrendeződés zajlik. Évente egymillió ember próbál illegálisan bejutni Európába, személyazonosságukat pedig nem tudják, illetve nem hajlandók igazolni. Akik esetleg megkapták a menekültstátust, azoknak a jelentős része sajnos az elmúlt közel egy évtizedben képtelen volt beilleszkedni abba a társadalomba, amely fogadta. Ebből pedig számos közbiztonsági és társadalmi feszültség keletkezett. Sok esetben előfordult, hogy több szociális ellátást kaptak egyes migránsok, mint azok az őslakosok, akik nyugdíjasként az egész életüket becsületesen ledolgozták.

– Mikor fogy el végképpen a nyugati társadalmak türelme, már ami a migráció okozta feszültségeket illeti?

– Már elfogyott. Az idei nyár parázs vitákat eredményezett Európa-szerte, Németország lezárta a határait. Hollandia bejelentette minden idők legkeményebb migrációellenes szabályozását. Svédország és Finnország kormánya migrációellenes jogszabályokat tárgyal. A migránspárti EU-elit félresiklott, megbukott politikájának eredménye az is, hogy például Ausztriában, Csehországban, Franciaországban és Németországban is konzervatív előretörés tapasztalható a közelmúltbeli választásokon. Az embereknek egész egyszerűen elegük lett abból, hogy 2015 óta évente legkevesebb egymillió migráns érkezik az EU területére, ettől nem függetlenül jelentősen megemelkedett a bűnözés, a terrorizmus veszélye, ami pedig a közbiztonság romlásán túl számos egyéb rossz hatással járt.