A több cseh és egy horvát kaszinót is működtető American Chance Casinos nevű cég az egyik tulajdonosa a magyar bejegyzésű, 600 ezer forint jegyzett tőkéjű KC Bidding Kft.-nek, amely most húsz évre jogot nyert játékkaszinó alapítására és üzemeltetésére a Közép-Dunántúlon. A pályázati kiírás helyszínként csak a régiót jelöli meg, tehát a cég dönthet akár úgy is, hogy nem Sukorón, hanem egy másik közép-dunántúli helyszínen építi fel a kaszinóvárost – tudta meg a MR1-Kossuth Rádió a Pénzügyminisztériumtól.

Sukorón már megszerzett ugyan a kft. egykori vezetője egy nagy területet, ahol a kaszinóvárost felhúzhatná, de a telekszerzés körülményeit többen is vizsgálják. A Fejér Megyei Ügyészség csütörtökön emelt vádat az ingatlancserével történt területszerzés ügyében közokirat-hamisítás miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálódik, és korábban Bajnai Gordon miniszterelnök is az eset tisztázást kérte.

Éppen a folyamatban lévő eljárások miatt meglepő Oszkó Péter pénzügyminiszter mostani döntése, hogy eredményesnek nyilvánította a pályázatot. A Pénzügyminisztérium a Krónika kérdésére azt mondta: azért nem lehetett megvárni a vizsgálatok eredményét, mert ha most nem dönt a tárcavezető, akkor törvényt sért. A minisztérium azonban a kft.-vel szigorú szerződést köt majd a következő hatvan napban. Ha kiderül, hogy a pályázó jogszerűtlenül járt el, és ez veszélyezteti a kaszinó megépítését, az állam felmondhatja a szerződést.

Tehát a Bidding Kft most kaszinóépítési jogot nyert, de a folyamatban lévő vizsgálatok azt jelentik: a cég még nem ütötte meg a főnyereményt.

A Fidesz felfüggesztené a sukorói beruházást

A Fidesz a Velencei-tó partjára tervezett beruházás felfüggesztését kérte a kormánytól. Budai Gyula arra hívta fel a figyelmet: a sukorói beruházás koncessziós pályázatát annak ellenére hirdette eredményesnek a kormányzat, hogy több szabálytalanság is felmerült, és a külföldi befektetővel szemben vádiratot nyújtott be az ügyészség. A pénzügyminisztérium tegnap közölte: a sukorói beruházó cég nyerte ugyan a közép-dunántúli kaszinótendert, de ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a Velencei-tó mellett épül meg szerencsejáték központ. A pályázati kiírás ugyanis helyszínként csak a régiót jelöli meg, tehát a cég dönthet akár úgy is, hogy másutt építi fel a kaszinóvárost. A tárca szerint olyan szerződést kötnek a nyertes KC Bidding Kft.-vel, amelyet fölbonthatnak, ha a pályázó jogszerűtlenül jár el. Az ügyészség csütörtökön emelt vádat a sukorói ingatlancsere ügyében közokirat-hamisítás miatt, és a Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálódik.

(MR)