Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j) és Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala vármegyei igazgatója (b) az idei közúthálózati kátyúzásokról és a nagyfelületű útjavítási munkálatokról tartott sajtótájékoztatón a 7327-es úton Cserszegtomaj közelében 2024. május 17-én
Hirdetés

Nagy Bálint a Zala vármegyei Karmacs és Cserszegtomaj közötti összekötőút mellett tartott sajtótájékoztatón elmondta: az alsóbbrendű utak kisebb javítási munkálataira, kátyúzásra eredetileg tervezett 5,7 milliárd forintot a kormány a múlt héten további 5 milliárd forinttal egészítette ki.

A vidéki utak nagyobb felületű felújítási munkálatai keretében a tavalyi 239 kilométernyi után ebben az évben 357 kilométernyi útfelület újulhat meg, amihez a Magyar falu program 10 milliárd forint támogatása is hozzájárul – ismertette az államtitkár.

Nagy Bálint felidézte, hogy az utóbbi több mint tíz évben kiemelt feladata volt a kormánynak a gyorsforgalmi és a közúthálózat fejlesztése. Ezt az is indokolta, hogy ez idő alatt egymillióval nőtt a közúti forgalomban lévő járművek száma.

Korábban írtuk

Az úthálózat fejlesztése, bővítése egyaránt fontos a balesetmegelőzés, a vidék megerősítése és a nemzetgazdaság fejlesztése szempontjából – fűzte hozzá.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala vármegyei igazgatója az aktuális munkáik kapcsán arról beszélt, hogy a Karmacs és Cserszegtomaj közötti mellékút a helyben élők és a turizmus miatt is forgalmas. A Magyar falu program forrásai tették lehetővé, hogy ezen a szakaszon tavaly 2,5 kilométeren újították fel teljes szélességében az utat, jelenleg pedig további 1,5 kilométeren zajlanak hasonló munkálatok.

A térségben Rezi határában is mintegy 2 kilométernyi útszakasz újul meg, Alibánfánál pedig 1,2 kilométer hosszan cserélik az útburkolatot – mondta. Mórocz József kitért arra is, hogy Zalában idén 1,2 milliárd forintot fordítanak a kisebb rendű utak javítására. A feladatokat a közútkezelő saját dolgozóival és a nemrég bővített gépparkjával végzi el.