Nem lesznek csúcsminisztériumok

A miniszterelnök nem az ország tulajdonosa, nem egy vállalat igazgatója, nem főnöke az embereknek, hanem a magyar nemzeti közösség tagja – hangsúlyozta Orbán Viktor. A pártszövetség miniszterelnök-jelöltje aláhúzta, minisztériumok és nem csúcsminisztériumok lesznek.

Ebbe az új rendszerbe "sem rangkorság, sem kormányzati dáridó nem fér bele" – mondta a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje. Aláhúzta másfajta kormányzati felépítés, és másfajta kormányzati munka lesz jellemző a jövőben.

A miniszterelnök munkájáról elmondta, hogy tervei szerint azt a Miniszterelnökség szervezi majd. Ennek vezetője a miniszterelnök államtitkára, amely pozícióra Varga Mihályt kérte fel. Feladata segíteni a kormányfőt abban, hogy a kormányzati munka a választópolgárok által megszabott politikai irányba haladjon.

Mint Orbán Viktor elmondta, tisztában van azzal is, hogy a választásokon kifejeződött nagy arányú fölény, és az abban megmutatkozó választói akarat azt is jelenti, hogy a kormányfő kapcsolatát teljesen új alapokra kell helyezni, elsősorban az emberekkel, de ugyanígy a nyilvánossággal, vagy a médiával is.

Kifejtette, hogy felfogása szerint a miniszterelnöknek dolga, helyzete alapvetően más, mint a "kormányzó oligarchák" elmúlt nyolc évében volt. A kormányfő nem az ország tulajdonosa, nem egy vállalat igazgatója, nem főnöke az embereknek – tette hozzá. A miniszterelnök a magyar nemzeti közösség tagja, akit vezetői feladattal bíztak meg. A nyilvánossággal a miniszterelnök szóvivőjén keresztül tartja a kapcsolatot, aki személy szerint Szijjártó Péter lesz. A Fidesz elnöke kiemelte, hogy ez a pozíció nem azonos a kormányszóvivővel.

Elmondta továbbá, hogy az új kormánytól személy szerint gyorsabb és hatékonyabb munkát vár. A kormányzati munka koordinálása az ún. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból történik, Navracsics Tibor vezetésével. Tehát nem lesz Miniszterelnöki Hivatal. Ahogyan nem lesznek csúcsminisztériumok sem. Minisztériumok lesznek – közölte Orbán Viktor, kivételként említve a miniszterelnök-helyettes személyét. Elmondta ezzel kapcsolatban, hogy törvényjavaslatot fog benyújtani a Ház elé. Eszerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőjét miniszterelnöki-helyettesi megbízatással szeretnék ellátni.

A közigazgatás megerősítése

Navracsics Tibor a magyar közigazgatásba vetett hit megerősítését tűzte ki elsődleges célként. Mint mondta, az államnak a közjót és állampolgárai életének kiteljesedését kell szolgálnia, ám az utóbbi években éppen ennek ellenkezője valósult meg.

A Fidesz jelenlegi frakcióvezetője óriási feladatnak nevezte a bizalom visszaszerzését, majd hozzátette: hatékony, olcsó és fegyelmezett államra van szükségünk. Ahhoz, hogy Magyarország ismét erős ország legyen, versenyképessé kell válnia, ehhez egyszerűbb és ésszerűbb intézményrendszerre van szükség – jegyezte meg Navracsics Tibor, kiemelve: a közigazgatást és a politikát minél előbb szét kell választani, és újra meg kell teremteni a professzionalizmust.

Miniszterelnökség

A miniszterelnök politikai központjaként működő Miniszterelnökségséget Varga Mihály fogja vezetni államtitkárként.

"Minden lépést megteszünk a hivatalosodás ellen, az ellen, hogy bürokratikus szerv legyen a Miniszterelnökségből" – fogalmazott a politikus, aki úgy tájékoztatott, hogy a hivatal kereteinek a kialakítása máris megkezdődött.

Ez az intézmény – tette hozzá – "folyamatos és tartós" kapcsolatban lesz a sajtóval és az emberekkel, mert ez az "elemi érdeke".

Varga Mihály magáról úgy nyilatkozott, hogy 20 éves képviselői és fideszes politikai múlttal a háta mögött "rendelkezik azzal az ismerettel, amely szükséges ahhoz, hogy az új típusú Miniszterelnökség keretei között megszülető elképzelések iránytartása megvalósuljon".

Varga arról is szót ejtett, hogy az alakuló Miniszterelnökség létszáma jóval kisebb lesz, mint a most leköszönő kormányfő apparátusának létszáma.

(fidesz.hu)