Iratismertetéssel megkezdődött a Jozef Rohác és Portik Tamás ellen a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság miatt indult összevont büntetőper másodfokú tárgyalása szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán.

Jozef Rohácot tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt. Portik Tamás harmadrendű vádlott 13 év szabadságvesztés büntetést kapott és az ítélet szerint csak Boros József megöléséért felel, az elsőfokú bíróság ugyanis úgy látta, pusztán annyi bizonyítható, hogy erre adott utasítást Jozef Rohácnak. Az elsőfokú bíróság a Cinóber-gyilkosság esetében nem látta bizonyítottnak sem Jozef Rohác tettesi, sem Portik Tamás és a negyedrendű vádlott Ferencsik Attila felbujtói magatartását, ezért őket e vádpont alól felmentette, csakúgy mint a Fenyő-gyilkosságban bűnsegédlettel vádolt szlovák férfit, a per másodrendű vádlottját.

Az ügyészség a felmentések ellen, illetve Portik Tamás esetében a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett, a vádlottak és védőik az ítélet hatályon kívül helyezését indítványozták, másodsorban a vádlottak felmentését, harmadsorban pedig bizonyítás lefolytatását és a szlovák tanúk meghallgatását.

MTI