Az ügyészség szerint a cég 2006-2007-ben több ezer autóssal kötött szerződést, amely arról szólt, hogy pénzt ad reklámok közzétételéért, de használt autó esetében egyszeri 180-333 ezer forintos díjat, új autónál pedig az általa kijelölt kereskedőnél történő vásárlást és 5-10 ezer forintos ügyintézési díjat kért. Cserébe azt ígérte, hogy új autó esetében fizeti a havi részletet 40 ezer forintig, a használt kocsik után pedig havi 50 ezret ad.

A vád szerint az Il Ferro összesen milliárdos nagyságrendű bevételei és kiadásai mellett az elsőrendű vádlott, Laskay Róbert volt ügyvezető százmilliókat utalt rokonai, barátai cégeihez fiktív számlákra, ügynöki jutalék címén, ellenszolgáltatás nélkül, és a pénzt később a vádlott-társak visszaadták neki.

Az ügyészség szerint egyes vádlottak már 2006 nyarán tudták, hogy a cég tevékenysége hosszú távon nem biztosított, hiszen a bevételeket jelentősen meghaladták a kiadások. A cég mégis folytatta a szerződő partnerek gyűjtését egészen 2007 márciusáig, amikor felfüggesztették ügyfeleiknek a reklámdíjak folyósítását, ám az év áprilisig még újabb 380 szerződést kötöttek.

Mind a hét vádlott szabadlábon védekezik, köztük Laskay Róbert testvére, mindkét férfi felesége, továbbá három barátjuk, ismerősük. Az eljárás adatai szerint a vádlottak az Il Ferróval szerződő, új autókat vásárlók után közvetítői jutalékot kaptak az autókereskedőktől.

Laskay Róbert hétfői vallomásában egyértelműen tagadta bűnösségét, állítása szerint bűncselekményben nem vett részt, a történtekről a médiából értesült. Vallomása elején a 41 éves férfi kérdésre válaszolva azt mondta, hogy jelenleg havi 200 ezer forintos fizetést kap egy kft.-től. Korábban többször is pénzbüntetésre ítélték kisebb súlyú bűncselekmények miatt, jelenleg pedig súlyos testi sértés vádjával folyamatban van ellene egy büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Laskay hangsúlyozta, hogy a vádirattal ellentétben nem kapott vissza a cégeknek átutalt pénzből. Kitért arra, hogy az Il Ferro kiterjedt, országos vállalkozás volt, több vidéki városban is voltak ügyfélszolgálati irodái, illetve olyan műhelyek, ahol a reklámmatricákat felhelyezték a szerződő ügyfelek autóira.

Az elsőrendű vádlott szerint az Il Ferro által vállaltak teljesíthetőek voltak. Elmondta, hogy külföldön már látott hasonlót, de a hazai megvalósítás az ő ötlete volt. Tartott attól, hogy amint beindul a vállalkozása, más cégek majd aláígérnek – ami állítása szerint be is következett -, ezért igyekezett szerződésekkel magához kötni ügyfeleit.

Arra a kérdésre, hogy 2007 elején miért adta el a céget, Laskay azt válaszolta: magánéleti nehézségei támadtak, annyit dolgozott a vállalkozásban, hogy ráment a házassága, de a cég ügyei szempontjából nyugodt szívvel adott túl az Il Ferrón, 2007 márciusáig semmi rosszra nem gondolt.

A tárgyaláson kiderült, hogy alig-alig sikerült bevételt eredményező reklámszerződéseket kötnie az Il Ferrónak, jobbára inkább barterüzletek voltak, természetben, reklámfelülettel fizettek az autókon reklámozók, nem pénzzel.

Az eljárás adatai szerint a cégtől, illetve a vádlottaktól összességében százmilliós nagyságrendű vagyont foglaltak le az eljárás során.

A büntetőper tárgyalásának szünetében az egyik, károsultakat tömörítő pertársaság ügyvédje újságíróknak elmondta: 600 sértettet képvisel, köztük sok kisnyugdíjast, akik hitelt vettek fel a reklámdíj befizetésére, de van a sértettek között egyház, illetve fogyatékosokat foglalkoztató vállalkozás is. Mindez a károsultak ügyvédje szerint jogilag ugyan nem értékelhető, de erkölcsileg mindenképpen. Hozzátette: az általa képviselt károsultak összesen mintegy 300 millió forintot követelnek az Il Ferrótól, illetve a vádlottaktól.

A Fővárosi Főügyészség több mint egy éve, tavaly júliusban emelt vádat az Il Ferro-ügyben. A hétfőn megkezdődött büntetőperben a tervek szerint az idén december 1-jéig tárgyal az FB, a vádlottak meghallgatása után várhatóan sor kerül egyes sértettek, valamint igazságügyi adó- és könyvszakértők tanúkénti vallomására.

A törvény szerint akár tíz évnél hosszabb börtönbüntetés is kiszabható a vádbeli cselekményekért.

(MTI)