Az eddigi hagyományoknak megfelelően a mustra csak a legjobb alkotásokat méreti meg. Ezek közül választja ki a díjazottakat a Gulyás Gyula vezette zsűri.

Az augusztusig beérkező pályázatok közül az előzsűri által kiválasztott 47 alkotást, 32 magyar, 11 erdélyi magyar és 4 román filmet nézhetnek meg az érdeklődők a fesztivál hat napja alatt.

„Ez a fesztivál idén szinte csak a filmekről szól, hiszen a visszafogott költségvetésből – miután nagyobb volt az elvi támogatás, mint az anyagi segítség – a kísérő rendezvények szerények, így csak a filmekre összpontosíthatunk” – mondta Beke Mihály András, a fesztivál elnöke a hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

A fesztiválnak otthont adó Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert– aki idén a zsűrizésben is szerepet kapott – szerint a benevezett alkotásokon nem érződik a válság, a filmek széleskörű kínálata az ifjabb korosztályt éppúgy megszólító természetfilmektől kezdve a komoly történelmi témákat feldolgozó-, valamint a Székelyföld keresztmetszetét bemutató alkotásokig széles skálán mozog.

Kapcsolódó rendezvényként hétfőn a fesztivál vendége, a Lakiteleki Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Szemléje mutatkozott be kilenc alkotással a Csíki Játékszínben. Kedden és csütörtökön 18 órától irodalmi esten „Valóság és irodalom” címmel a Pallas-Akadémia tart irodalmi esteket. Kedden a filmre kívánkozó Kemény János életműsorozatának első kötetét, a Kákoc Kis Mihály című regényt mutatja be Balog György, a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja,. A Pallas-Akadémia Könyvkiadó szerzői közül Albert Ildikó? Kozma Mária és Sarány István beszélnek.az „A bölcsesség kezdete”, a „Nők (is) az időben, illetve „Toronyiránt Európában köteteikről. Csütörtökön a dokumentumfilmek hangulatához illő valóságirodalom a témája a kerekasztal-beszélgetésnek. A beszélgetésen részt vesz Lőrincz György író, Ferencz Imre költő, újságíró és Sarány István szerkesztő. Pénteken 18 óra 45 perctől 24 óráig információs filmeket vetítenek az érdeklődők számára.

A Díjkiosztó gálaest szombaton 19 órakor kezdődik.