Magyarország hivatalosan értesítette az Európai Uniót az iszapkatasztrófáról, de segítséget még nem kért. Áder János fideszes európai parlamenti képviselő az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, kevés esélyt lát a brüsszeli kárenyhítésre. Annak, hogy a szolidaritási alapból pénzt kapjunk két feltétele van: az egyik, hogy természeti katasztrófáról legyen szó, a másik, hogy a kár elérje a nemzeti össztermék 0,6 százalékát, ami hazánk esetében 160 milliárd forint. Áder János hozzátette: vizsgálják a kivételes esetekre vonatkozó uniós szabályokat is. Szintén a 180 percben Csepregi István, az Országos Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója bejelentette: az ajkai vörösiszap-tározó gátjának átszakadása után az összes hasonló zagytározót átvizsgálják a helyszínen, és a tulajdonosoktól is bekérik a jelentéseket. A műtárgyakat és az üzemeltetés módját is megvizsgálják. A főigazgató hozzátette: a hazai ellenőrzési rendszer mindenben megfelel az uniós szabályoknak.

Éjszaka folyamatosan építették a háromlépcsős gyűrűt a megsérült gát körül, nehogy újabb szennyeződés zúduljon a környékre. Petróczi Tímea, a katasztrófavédelem szóvivője az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: az ÁNTSZ irányításával nagynyomású vízzel tisztítják az elöntött településeket. A katasztrófavédelem szakemberei szerdán megkezdik az ajkai térség vörösiszappal szennyezett házainak megtisztítását. Devecseren és Kolontáron fél ezren vesznek részt a munkákban. A honvédség újabb száz katonát küld, és az alumínium-feldogozó cég is félszáz dolgozójával segít a károk felszámolásában.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a térségben mindenhol biztosított az áram-, gáz-, és vízszolgáltatás, két utca kivételével. Bakondi György a Magyar Televízióban kedden este azt mondta, hogy az ivóvízbázis ellenőrzésére több mérőkutat fúrnak a környéken. Szerdán egyébként ismét megnyitják néhány órára Kolontár iszaptól elzárt utcáját. A Molnár utca lakói reggel nyolctól menthetik ki értékeiket. A katonák egy pontonhidat állítottak fel a több elmosott átkelő helyett. A helyreállítási munkákban mostantól már közmunkások is részt vesznek. Várhatóan ma elkészül az átszakadt töltés megerősítése.

A Marcal folyó szegrényi részén gipsszel és műtrágyával védekeznek a vörösiszap-szennyezés ellen. A szakemberek folyamatosan mérték a víz kémiai értékeit, és kedden késő este a beavatkozásról döntöttek. A helyi vízügyi igazgatóság vezetője szerint, ha beválik a szennyezés közömbösítésére tervezett módszer, a folyó több pontján is alkalmazzák, hogy a lúgból minél kevesebb jusson a Rábába. Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére halászati, vadászati és horgászati tilalmat rendeltek el, az iszappal elöntött területeken legeltetési és betakarítási tilalom is életbe lépett.

További részleteket a MR1-Kossuth Rádió oldalán olvashatnak, kattintson ide!