A kezdeményezés az új Európa 2020 stratégia részeként 28 kulcsfontosságú intézkedést javasol, amelyek célja, hogy az oktatás és a képzés a fiatalok valódi igényeihez igazodjon, illetve hogy minél több fiatal éljen az EU nyújtotta tanulási és képzési támogatásokkal. A Youth on the Move keretében 2020-ra bővíteni kell az európai fiatalok számára elérhető olyan mobilitási lehetőségeket, amelyek a tanulást célozzák meg, valamint a kampány során széles körű tájékoztatást kell nyújtani a már meglévő európai uniós mobilitási programokról, mint pl. a Comenius, a Fiatalok Lendületben, az Erasmus, a Leonardo da Vinci, a Grundtvig, az Erasmus Mundus és a Marie Curie.

A kezdeményezést elindító esemény első helyszíne Budapest, míg a második „Youth on the Move” rendezvényre egy héttel később Franciaországban, Bordeaux-ban kerül sor. Az eseményt magas szintű európai uniós képviselők nyitják meg, amelyen részt vesz a magyarországi „Youth on the Move” kezdeményezés hivatalos nagykövete is, az Európa-szerte ismert színész és énekesnő, Gryllus Dorka.

A budapesti Millenáris Park Teátrumában közel száz szervezet és intézmény mutatja be a mobilitás programját. A rendezvény mindkét napján lesznek színházi előadások, koncertek, és október 8-án, pénteken Gryllus Dorka is fellép.

A „Youth on the Move„ kampányt hivatalosan az Európai Bizottság nemrég nyitotta meg. Európában és ezen belül Magyarországon is égető probléma, hogy emelkedik a munkanélküli fiatalok száma. (Ez a szám Magyarországon a pénzügyi válság kezdete óta 98.100-ról 152.300-ra nőtt, a munkanélküliség pedig a magyar fiatalok körében jelenleg közel 27,6%-os.)

A kampány éppen ezért a külföldi tanulásra és munkára fókuszál, hogy ezáltal javuljon a fiatalok foglalkoztatási esélye, illetve hogy felhívja a fiatalok figyelmét az európai uniós mobilitási programokra.

Mivel a gazdasági és pénzügyi válság hatására a magyar fiatalok nehezen jutnak be munkaerőpiacra, fontos, hogy a „Youth on the Move”-hoz hasonló kezdeményezések, „emeljék az oktatás és képzés színvonalát Európában, és ezáltal a fiatalok felkészültek legyenek a mai munkaerőpiac elvárásaira.” – nyilatkozta Androulla Vassiliou, az Európai Unió oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa.

Andor László, az Európai Unió szociális és foglalkozáspolitikai biztosa hozzátette: „a Youth on the Move kapmány új lendületet ad ahhoz, hogy EU-s és helyi szinten egyaránt javuljon a fiatalok támogatása , illetve hogy a munkát és megélhetést találhassanak, és megvalósíthassák terveiket.” Jelenleg a magyar fiatalok mobilitása az egyik legalacsonyabb az Európai Unión belül. A 2009-2010-es tanévben a magyar diákoknak csupán 4%-a vett részt mobilitási programban.

Két kulcsfontosságú intézkedés már most közvetlenül kapcsolódik a fiatalok mobilitásához: a Youth on the Move kártya, amely különböző előnyöket és kedvezményeket nyújtana a fiataloknak, valamint elindult a Youth on the Move honlap (http://europa.eu/youthonthemove). Ez utóbbi egyablakos hozzáférést biztosít a külföldi tanulmányi és munkatapasztalat szerzési lehetőségekkel kapcsolatos információkhoz, továbbá az európai uniós támogatásokkal és egyéni jogokról ad információt, segítséget.

További információk a http://europa.eu/youthonthemove honlapon és a Facebookon találhatók.