Sikerült bejelentett munkahelyet találni Svédországban az értelmi sérült Wilhelm Fruzsinának, hogy továbbra is ott élő nagynénjével maradhasson – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte, Magyarország emberi kérdésként kezelte Wilhelm Fruzsina ügyét, de mivel a svéd hatóságok pénzügyi kérdésként tekintettek arra, pénzügyi megoldást kellett találniuk. Emlékeztetett, a svéd hatóságok világossá tették, nem tudnak elfogadni olyan megoldást, amely költségvetési terhet jelentene országuknak.

Kifejtette, az első javaslat az volt, hogy azt az összeget, amelyet a jogszabályok alapján a magyar hatóságoknak biztosítaniuk kellene Wilhelm Fruzsina számára, felajánlották Svédországnak. A lány mintegy havi 47 ezer forintot kapott volna árvaellátásként Magyarországon, de ez alatta marad annak a havi bruttó 223 ezer forintos bevételnek, amely a svéd hatóságok szerint minimálisan szükséges a fenntartható élethez Svédországban – magyarázta.

Szijjártó Péter közölte, egy megoldás jöhetett szóba, ha Wilhelm Fruzsina bejelentett munkahelyet szerez Svédországban, ha valaki alkalmazza. Mivel a lány nagynénjének van egy vállalkozása, amely műanyagtermékeket állít elő, a legjobb megoldásnak az tűnt, ha ez a cég alkalmazhatja Wilhelm Fruzsinát, ehhez viszont több bevételre, megrendelésre volt szüksége. Ezért olyan vállalatokat kerestek, amelyek e cég megrendelői lehettek. Két vállalatot találtak, amelyek révén évi 15 ezer euró bevételhez jut a cég, ami megteremti a fedezetet Wilhelm Fruzsina bejelentéséhez és alkalmazásához – mutatott rá.

A miniszter arra is kitért, hogy Wilhelm Fruzsinának hamarosan haza kell jönnie Magyarországra, így elvégezhetik az adminisztrációs teendőket, majd utána a lány visszatérhet Svédországba.

Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország egyetlen állampolgáráról sem mond le, ha nem sikerült volna megoldást elérni Svédországban, akkor természetesen itt gondoskodtak volna Wilhelm Fruzsináról, de az igazi megoldást a családi környezet jelenti, amely jobb, mint az intézményi ellátás.

A sajtótájékoztatón egy más témában egy korábbi miniszterelnöki utasítást firtató kérdésre a tárcavezető elmondta: ez arról szólt, meg kell vizsgálni, hogy a minisztériumoknak és a háttérintézményeknek milyen forrásaik vannak pénzügyi szolgáltatóknál, brókercégeknél, és lépéseket kell tenni azok kivonására. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs ilyen forrása, és korábban sem a tárcának volt pénze pénzügyi szolgáltatónál, hanem a tulajdonában lévő cégnek volt ott tőkéje – közölte. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy évente három-négy alkalommal találkozott Tarsoly Csabával, idén pedig egyszer találkozott vele.

MTI