Nem lesz BKV-jegy 160 forintért – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz és az SZDSZ is leszavazta Horváth Csaba, MSZP-s főpolgármester-jelölt javaslatát a félárú diák- és nyugdíjas vonaljegyről. A szocialista képviselő szerint a javaslat nem jelentett volna érdemi bevételkiesést. „Talán néhány tízmillió forintról lehetne szó” – fogalmazott.

A javaslatot elutasító Demszky Gábor főpolgármester viszont úgy látja: a kedvezményes vonaljegy másfél milliárdos kiesést okozott volna a BKV-nak, és veszélyeztette volna a főváros és a kormány között kötött megállapodást is. Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának korábbi fideszes delegáltja, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője a főpolgármesterrel ért egyet. A javaslat demagóg és megalapozatlan – mondta.

Az ülésteremben lévő hangzavarban mindenki felkapta a fejét, amikor Demszky Gábor az interpellációkhoz ért. Wieszt János, volt MSZP-s képviselő még tavaly kérdezte írásban Hagyó Miklós, akkori főpolgármester-helyettest. Jelenleg mindkét politikus előzetes letartóztatásban van. Demszky Gábor csak annyit jegyzett meg a mostanáig húzódó interpellációról: egyikük sem tartózkodik a teremben.

A főpolgármester az ülés után újságírói kérdésre azt mondta: az őszi választások után nem tart az elszámoltatástól, sőt, a főváros a következő hetekben a pénzügyi, vagyoni helyzetével kapcsolatos valamennyi kimutatást kiteszi az internetre. A főváros az októberi önkormányzati választások után minden korábbinál alaposabb átadás-átvételre készül. Demszky Gábor hozzátette: ő és a hivatal mindig mindenben törvényesen járt el.

(MR)