A január 1-jén hatályba lépő intézkedés értelmében azok, akik Erzsébetvárosban élőként igényelik, hogy a kerületben parkolhassanak, az eddigi, évi körülbelül 2100 forint helyett az első autó után 36 ezer, a második után pedig 72 ezer forintot kell fizetniük. A Fidesz négytagú frakciója nemmel szavazott, a baloldal a DK-s Niedermüller Péter polgármesterrel együtt tíz vokssal támogatta a javaslatot.

Hirdetés

A Fidesz képviselői a testületi ülés elején jelezték, hogy szerintük a parkolási díjak jelentős emeléséről nem készült hatástanulmány és nem kérdezték meg az ügyben a kerületben élőket sem. A kormánypárti képviselők szerint nem világos az sem, hogy az emelt díjakból az önkormányzathoz befutó évi 400 millió forinttal mi a városvezetés szándéka. A Fidesz frakciója úgy foglalt állást, hogy a díjemelés „büntetőadó”, amelynek bevezetésére szerintük azért van szükség, mert „az önkormányzat csődközeli állapotban van”.

Niedermüller Péter válaszában kiemelte: Erzsébetváros megtelt, tele van autókkal, a helyi, az ott élőket érintő parkolási díj jelenleg jelképes, mindössze az adminisztrációs költségeket fedezi. A városvezető szerint az önkormányzat gazdálkodása „a hírekkel ellentétben stabil”. A polgármester elmondta: a jövőre befolyó összegeket az utak javítására és a kerület további zöldítésére fordítanák, mivel az ilyen területek aránya jelenleg mindössze hat százalék Erzsébetvárosban.

Korábban írtuk