A HunGast Kft. ügyvezetője, Herczeg Csaba elmondta, hogy a tálalókonyhákat lezárták, az óvodákban a polgármester kérésére evőeszközt és tányért biztosítottak a gyerekeknek. Hozzátette; az adósságrendezés miatt 100 millió forintjuk ragadt bent az önkormányzatnál, a szeptemberi számla 27 millió, az októberi számla 25 millió forint, ezt már nem tudják kigazdálkodni. A kényszerű lépés mintegy ezer diákot és száz idős embert érint.

A világítást szolgáltató cég vezetője, Drága Bálint közölte, az önkormányzatnak a mai napon 131,5 millió forint lejárt tartozása van, 22 millió a késedelmi kamat és a tartozás jövő héten további 19 millió forinttal több lesz, ezért csütörtöktől kénytelenek megkezdeni a közvilágítás kikapcsolását.

A helyi képviselő-testület kedden határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a két szolgáltató számláinak kifizetéséről. Múlt pénteken Tétényi Éva független polgármester és a Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan módosítást terjesztett elő, amelyben kifizették volna a HunGastot illető 27 millió, és a Tivinek járó 19 millió forintot. Az ülésen a frakcióvezető végül nem volt jelen és a Fidesz-KDNP többségű testület Meggyes Tamás korábbi polgármester indítványát szavazta meg, amely mindkét cégnek csak 10-10 millió forintot biztosított.

Tétényi Éva az MTI-nek szerdán elmondta, ezeket az összegeket azért nem utalta át, mert a városháza mindhárom ellenjegyzési joggal felruházott dolgozója írásba adta: nem ellenjegyzi az összegek átutalását, azokra ugyanis nincs költségvetési fedezet.

Steindl Balázs az MTI kérdésére, hogy a polgármesterrel és a szolgáltatókkal való egyeztetés után a Fidesz-KDNP-frakció miért változtatta meg álláspontját, azt válaszolta: „nem tudom, nem voltam ott”.

A frakcióvezető ugyanakkor kijelentette, „ha a polgármester átutalta volna a megszavazott 10-10 millió forintot, nem alakult volna ki a probléma”, majd hozzátette, a frakció 430 millió forint átcsoportosítását kérte a polgármestertől, amit adósságrendezésre kellene fordítani, s ezzel mindkét cég hozzájutna a kintlévőségeihez.

Tétényi Éva a felvetésre az MTI-nek azt mondta: „ez az összes pénzünk, ha az adósságrendezésre elköltjük, a jövő hónapban nem tudunk bért fizetni. A Fidesz javaslata a holnapot megoldja, de azt nem mondja meg, mi lesz holnapután”.

A független polgármester hozzátette, a legtöbb rászoruló gyermeket nevelő Kertvárosi Óvodába önkénteseivel délelőtt hideg élelmet vitt, a Gyermekétkeztetési Alap tárgyalásokat kezdett a HunGasttal, hogy a szervezet csütörtökön és pénteken finaszírozza a rászoruló gyermekek étkezését és a Szolidaritás mozgalom is segítséget ajánlott.

A képviselő-testület pénteken 11 órakor tartja következő ülését, amelyre a polgármester tájékoztatása szerint meghívták a kormánymegbízottat. Az MTI információi szerint egy szülő az egyik közösségi oldalon „kiflicsücskös tüntetést” szervez a városháza elé az ülés kezdete előtt. A kezdeményezéshez rövid idő alatt száznál többen csatlakoztak.

Az Arany János Iskola igazgatója, Baranya István az MTI-nek elmondta, a hozzájuk járó 200 gyerekből 126 diák térítés nélkül, vagy kedvezményesen étkezik. Ők vagy hideg élelmet hoztak, vagy a meghosszabbított nyitva tartású büfében vásárolhattak. Az igazgató közlése szerint a szerdai 18 hiányzó száma mára megduplázódott, majd a kialakult helyzetről elmondta, „huszonöt éve vagyok pedagógus, de ilyennel még nem találkoztam”.

(MTI)